URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2010, 17:23

Bomba de la Băiţa: dacă angajaţii neplătiţi sistează munca, mina devine pericol public

Bomba de la Băiţa: dacă angajaţii neplătiţi sistează munca, mina devine pericol public Liderul sindical al angajaţilor de la mina din Băiţa, Alexandru Iştoc (foto), spune că oamenii ar prefera închiderea minei, pentru că valorificarea acesteia pentru închidere le-ar asigura un loc de muncă timp de aproximativ 3 ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O comisie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii, ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului se va reuni joi la Prefectură, pentru a discuta despre mina de la Băiţa.

"Prefectul a convocat aceste instituţii, care vor raporta situaţia cu potenţial de risc de la Băiţa", a declarat pentru BIHOREANUL Florin Ardelean, consilier al prefectului Gavrilă Ghilea.

Motivul pentru care prefectul a cerut informaţii celor patru instituţii este faptul că cei 25 de angajaţi ai minei, care răspund de siguranţa acesteia, ar putea oricând să înceteze munca, dat fiind că nu au mai fost plătiţi de circa nouă luni.

"La mină nu mai lucrează niciun miner, ci doar pompagii, maşinişti, electricieni, care asigură securitatea minei. Dacă, de exemplu, pompagiii nu mai trag apa, golurile din subteran se inundă, galeriile pot exploda. Mina are o galerie care iese în Nucet, astfel că şi acesta ar putea fi inundat", a explicat riscul Alexandru Iştoc, liderul sindical al angajaţilor de la mina din Băiţa.

Iştoc a spus că este suficient ca pompele de apă să nu funcţioneze 24 de ore, ca galeriile să se inunde. "Noi nu ne dorim să ajungem acolo", a spus Iştoc. Acesta a mai declarat că angajaţii minei ar prefera să ucreze la închiderea minei, pentru că valorificarea acesteia pentru închidere le-ar mai asigura circa trei ani de muncă.

Mina de la Băiţa a fost exploatată de firma Mineral Mining, însă finanţatorul suedez al firmei n-a mai plătit salariile minerilor luni de zile. De mai multe ori, ortacii s-au blocat în subteran în semn de protest, iar în luna iunie, pentru a stopa acţiunile de nemulţumire ale minerilor, patronul suedez i-a făcut pe fiecare acţionari ai Mineral Mining. După ce au ajuns "patroni", ortacii au fost concediaţi, pentru a beneficia de ajutorul de şomaj, la mină rămânând să lucreze doar 25 de angajaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
minciuni
mai lucreaza pentru alti ca sa scoata fierul vechi sal vanda. bineinteles ca ei lucreaza pe gratis, alti primesc bani.
Postat 01 Ianuarie 2011, 14:52 de jok
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON