URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2014, 11:09

Poliţiştii SIF, locul întâi pe ţară la combaterea spălării banilor şi locul doi la combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei (FOTO)

Ţefi ai administraţiei locale şi ale judeţului, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, SRI, ai instituţiilor deconcentrate din subordinea ministerelor, au fost prezenţi, miercuri, la şedinţa festivă organizată de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, pentru a prezenta bilanţul activităţii instituţiei pe anul trecut.

Potrivit raportului, poliţiştii bihoreni au soluţionat 16.606 dosare, din care, însă, doar 8% prin trimiteri în judecată, marea majoritate fiind prin neînceperea urmăririi penale. Este "o imagine clară a abuzului de drept pe care cetăţeanul o comite", a remarcat şeful Poliţiei Bihor, referindu-se la faptul că cele mai multe reclamaţii înregistrate la Poliţie au fost neîntemeiate.

Potrivit chestorului, anul trecut s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor reclamate atât în mediul rural cât şi în Oradea, însă cele mai multe, în proporţie de 85%, priveau furturile mărunte.

Totodată, însă, prin acţiunile intreprinse - 82 de razii şi 10.108 controale directe - a crescut şi numărul infracţiunilor surprinse în flagrant, iar prin măsurile dispuse imediat - reţinerea şi arestarea autorilor - poliţiştii au reuşit să reducă semnificativ numărul acestora. "Pe fondul măsurilor luate, infractorii au fost opriţi să comită alte fapte. În cazul tâlhăriilor, s-a constatat, anul trecut, o scădere cu 38%, iar în cazul furturilor din maşini - cu 10%", a exemplificat Popa.

Cele mai spectaculoase rezultate le-au avut poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor(SIF) care ocupă locul întâi pe ţară la combaterea spălării banilor şi locul doi la combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei. Anul trecut, poliţiştii antifraudă bihoreni au aplicat 180 sancţiuni contravenţionale în valoare de 373.800 lei, au confiscat bunuri în valoare de 366.450 lei şi au destructurat 8 grupări mari.

În total, prejudiciul constatat în cele peste 2.500 de dosare înregistrate se cifrează la 105 milioane lei din care poliţiştii au recuperat aproape 11 milioane lei. "S-a constatat o creştere a fraudelor comise de către personalul medical în complicitate cu agenţii economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor farmaceutice, dar şi a celor comise prin achiziţii directe de servicii şi bunuri în mod fictiv ori la preţuri supraevaluate", a declarat şeful IPJ Bihor.

În privinţa activităţii Serviciului Poliţiei Rutiere, chestorul Liviu Popa a arătat faptul că, anul trecut, agenţii rutiere au constatat câte o abatere la fiecare 7 minute. "Au fost retrase 1.263 certificate de înmatriculare a vehiculelor, au fost soluţionate 1.096 dosare penale din care 491 cu trimitere in judecată. Acţiunile Poliţiei Rutiere nu pot suplini, însă, lipsa unei infrastructuri adecvate şi o legislaţie care să contracareze lipsa educaţiei rutiere a unor cetăţeni", a mai spus Popa.

Totuşi, numărul mare de poliţişti care au patrulat pe şosele a dus, spune ofiţerul, la o scădere a numărului accidentelor mortale, de la 52, în 2012, la 49, anul trecut, dar şi a accidentelor grave, de la 219 la 211.

"Au fost soluţionate prin identificarea autorilor toate cele 16 accidente ai căror conducători auto au părăsit locul accidentului. În aceste cazuri, au fost reţinute 6 persoane din care două arestate", a declarant şeful Poliţiei Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ai carte, ai parte
-ghicitoarea Mercedesa a vazut pozele cu cei de la prezidiu si a remarcat un careu de Popi aducator de ghinion: Popa Vasile-trefla, Pop Claudiu-caro, Popa Cornel-cupa, Popa Liviu...pica! -tradus in carti de cruce i-a dat: Popa Liviu-verde, Pop Claudiu-rosu, Popa Cornel-ghinda(lol!), Popa Vasile- duba!
Postat 31 Ianuarie 2014, 12:25 de tarot
...
Toata stima pentru rezultatele adevaratilor politisti. E insa unul acolo zis Ghemis. Se sperie infractorii cand il vad ... ca nu asculta la radio
Postat 31 Ianuarie 2014, 01:56 de alina
Nu vad in foto nici un Berbeceanu
.
Postat 30 Ianuarie 2014, 21:50 de Life
Mica evaziune o bate pe aia mare!
8 grupari mari au fost prinse si peste 100 mici au fost lasate sa creasca!
Postat 30 Ianuarie 2014, 21:45 de Alms
HAHAHA!
Buna asta cu marmota...si cam adevarata. Inca o parte maro din institutia popo-olitei, o bataie de joc al aderesa celor care platesc taxe si impozite. HAHA!
Postat 30 Ianuarie 2014, 18:06 de cetateanul
da...si marmota impacheta ciocolata...
la luat spaga pe ce loc suntem daca tot e momentul topurilor?
Postat 30 Ianuarie 2014, 13:16 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON