URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2011, 09:49

Pietre pentru templul nostru: Omagiu lui Lucian Blaga

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Pe 6 mai se împlinesc 50 de ani de la moartea profesorului şi diplomatului Lucian Blaga, personalitate interbelică polivalentă, care s-a afirmat cu precădere în domeniile poeziei, dramaturgiei şi filozofiei.

Artişti ai Teatrului de Stat împreună cu cei ai Filarmonicii şi ai Fundaţiei Rock Filarmonica s-au reunit sub coordonarea lui Florian Chelu, pentru a-i aduce "un omagiu pios lui Blaga", după cum a afirmat directorul Filarmonicii de Stat, Albert Todor, marţi, într-o conferinţă de presă.

De vineri până luni vor avea loc zilnic, la Teatrul de Copii şi Tineret Arcadia, cu începere de la ora 19:30, mai multe manifestări culturale şi artistice, grupate sub titulatura "Pietre pentru templul nostru", intrarea fiind liberă.

Prima dintre ele, care va avea loc vineri, se numeşte "Remember Lucian Blaga" şi este un simpozion susţinut de redactorul-şef al revistei Familia, Ioan Moldovan, de doctorul în filologie Dan Popescu şi de Florian Chelu. Sâmbătă va avea loc recitalul "Către Comitatul P.M.R. (secţia cultură şi artă)" susţinut de către actorul Eugen Ţugulea şi acelaşi Florian Chelu.

Duminică e programat spectacolul "Mut ca o lebădă" în regia lui Emil Sauciuc, în care îşi vor da concursul Andrian Locovei, Ciprian Ciuciu, Alexandrina şi Florian Chelu, precum şi elevi ai Liceului Teoretic Lucian Blaga din Oradea. În ultima zi, luni, va fi pus în scenă recitalul "Nu sunt zeu, dar ies curat", suţinut de Florian Chelu, Mircea Covaci, Cristian Midoschi şi cvartetul Intermezzo, pe muzica lui Florian Chelu şi a lui Cornel Cristei.

"Astfel, Oradea îşi face datoria faţă de această conştiinţă şi stă cu fruntea sus", a spus coordonatorul evenimentelor, muzicianul Florian Chelu, exprimându-şi regretul că elevii de azi nu îl studiază mai mult pe Blaga în şcoli.

"Este primul eveniment de o asemenea amploare în cinstea lui Blaga. Ne propunem ca de acum înainte să punem în scenă spectacole în care să omagiem toate persoanele marcante ale culturii româneşti", a completat directorul Teatrului de Stat, Daniel Vulcu.

Instituţiile care au contribuit la organizarea evenimentului sunt: Teatrul de Stat Oradea, Revista Familia, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret Arcadia, Casa de Cultură a Municipiului Oradea, Complexul Muzeul Ţării Crişurilor Oradea şi Rock Filarmonica Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON