URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2011, 13:06

Peste 6.000 de copii bihoreni vor intra anul viitor în nou-înfiinţata clasă pregătitoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea Educaţiei Naţionale a înfiinţat clasa pregătitoare, cunoscută şi drept clasa zero, reducând astfel grupele învăţământului preşcolar de la patru la trei şi prelungind anii de studiu din ciclul primar al învăţământului, de la patru la cinci.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, care sunt noutăţile pe care noua clasă le aduce. În clasa zero, copiii vor face aproximativ ceea ce fac în ultima grupă de la grădiniţă, adică pregătiri pentru clasa I, când elevii învaţă să scrie şi să citească.

"În clasa pregătitoare vor accede copiii care împlinesc vârsta de şase ani până la data de 15 septembrie 2012. Clasa pregătitoare se va organiza în şcoală, nu în grădiniţă, pentru că face parte din nivelul primar. Cadrul didactic (n.r. învăţătoarea) care va preda la clasa pregătitoare va merge cinci ani de zile cu această clasă", a explicat Luca.

Astfel, părinţii ai căror copiii împlinesc şase ani anul viitor trebuie să-i înscrie la şcoala la care doresc, în aceste clase. Înscrierile, cel mai probabil, se vor face de la jumătatea lunii noiembrie până la jumătatea lunii decembrie, însă IŞJ nu a stabilit încă perioada exactă, ea urmând să fie comunicată ulterior.

Părinţii ai căror copii vor împlini şase ani între 15 septembrie şi 31 decembrie vor avea de ales între a-şi da micuţul în clasa pregătitoare sau a-l ţine încă un an la grădiniţă, în grupa mare. Asta pentru că toate grădiniţele vor mai avea, din următorul an şcolar, doar grupele mică, mijlocie şi mare.

"Mai avem un segment de copii care împlinesc şase ani până la 15 septembrie 2012, dar au făcut grupa pregătitoare. Atunci intră în clasa I", a explicat Luca.

În Bihor, sunt 6.276 de copii care împlinesc anul viitor şase ani. Din aceştia, 1.089 sunt născuţi între lunile septembrie şi decembrie, asta însemnând că aproximativ 5.000 de elevi vor forma sigur clasele pregătitoare. Pentru ceilalţi copii, decizia ţine de părinţi. "Eu, dacă aş avea copii mici, i-aş trimite în clasa pregătitoare. Însă depinde de opţiunea fiecărui părinte şi de dezvoltarea copilului", a spus şeful IŞJ Bihor. Conform datelor IŞJ, astfel, anul viitor vor exista circa 345 de clase I şi alte aproximativ 236 de clase pregătitoare.

Apariţia claselor pregătitoare va înfiinţa şi noi posturi de învăţătoare. Întrucât învăţătoarele ai căror elevi termină clasa a IV-a anul viitor şi-au făcut deja liste cu elevii pe care-i înscriu, cea mai mare parte din acestea vor lua clasa I. "E o practică pe care n-am reuşit să o stăpânim. În momentul în care noi lansăm perioada de înscriere pentru clasa I, deja acele clase sunt constituite", a declarat inspectorul general. Asta înseamnă că şcolile vor scoate la concurs posturile de învăţătoare pentru clasele pregătitoare.

Cum noua clasă se va ţine în şcoală, unităţile de învăţământ care nu au spaţiul necesar nu vor avea de ales decât să ducă elevii din gimnaziu în două schimburi. Dorel Luca a mai spus că există multe şanse ca în mediul rural să nu existe suficienţi copii pentru înfiinţarea claselor pregătitoare, astfel că aceştia vor învăţa simultan cu clasele I şi a II-a.

Învăţătoarele care vor preda la clasele pregătitoare vor participa la sesiune de formare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON