URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2017, 10:11

Pământul renaşte! Vechile halde de cenuşă şi zgură ale fostului CET II vor fi transformate în terenuri agricole

Pământul renaşte! Vechile halde de cenuşă şi zgură ale fostului CET II vor fi transformate în terenuri agricole CURĂŢENIE GENERALĂ. După ce au demolat turnul vechii centrale, firmele ce deţin fostul CET II încep dezafectarea şi ecologizarea rezervoarelor de păcură şi a depozitelor de cenuşă şi zgură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spectacolul s-a încheiat, să înceapă curăţenia! Firmele Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, care deţin fostul CET II din Nufărul, continuă transformarea terenului în parc industrial.

După ce la finalul anului trecut turnul înalt de 160 metri al fostei centrale a fost pus la pământ, societăţile încep curăţarea terenurilor. Vechile depozite de zgură şi cenuşă vor trece printr-un proces de ecologizare care le va transforma în terenuri agricole.

Undă verde

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a aprobat săptămâna trecută două dosare depuse de firmele proprietare ale terenurilor care au aparţinut fostului CET II, prin care acestea cer permisiunea de a ecologiza vechile halde de zgură şi cenuşă, respectiv de a desfiinţa depozitele de păcură.

Aflate la un kilometru distanţă de vechea centrală, la baza dealului Rontău, cele patru depozite de zgură şi cenuşă, fiecare cu o înălţime de 4,5 metri, sunt parţial ecologizate, adică acoperite cu pământ. Potrivit proiectului depus la APM Bihor, Aloref are de gând să mai acopere încă aproximativ un hectar cu un strat de pământ compactat, gros de 15 centimetri şi unul de pământ fertil, de aceeaşi grosime, iar apoi să însămânţeze zona cu ierburi perene. Vegetaţia crescută în primul an va fi complet cosită, iar apoi natura va fi lăsată să-şi facă singură treaba. "După 4-5 ani, suprafaţa va putea fi folosită în regim agricol", se prevede în proiect.

Potrivit documentului, timp de 3 ani după ecologizare se vor preleva semestrial probe de apă din zonă, pentru analize.

La pământ!

Cel de-al doilea proiect are scopul de a face dispărute vechile depozite de păcură şi ulei care alimentau centrala, aflate în vecinătatea depozitelor de zgură şi cenuşă. Este vorba de două rezervoare de păcură, unul de 5.000 metri cubi şi unul de 10.000 mc, precum şi de 10 rezervoare de ulei de diferite dimensiuni. Toate vor fi spălate cu soluţii speciale, pentru îndepărtarea reziduurilor între timp solidificate, iar apoi vor fi demolate.

Aceeaşi soartă o vor avea şi restul clădirilor fostei centrale, dar pentru care proprietarii încă n-au depus proiecte în vederea dezafectării. În mod evident, munca va dura câţiva ani şi abia apoi vor putea amenaja acolo, aşa cum şi-au propus, un parc industrial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
idei si prejudicii
ideea cu padurea este binevenita! apropo, spurcata aia care a distrus serele din Oradea este in puscarie, dar as vrea sa stiu cat prejudiciu a fost recuperat de la ea! nu ar fi minunat sa regândim posibilitatea unor seri moderne in oras care sa deserveasca piata locala?
Postat 19 Februarie 2017, 19:51 de roger
Povesti cu zgura de Oradea.
Orice demolare trebuie sa aiba la baza o autorizatie, emisa de Primaria municipiului Oradea in acest caz. Cu conditii specifice, transport, termene, avize si acorduri aferente. La CET II s-a demolat turnul (cosul de fum), singurul cu valoare constructiva si posibilitate de valorificare, dar a ramas in rest totul la fel, cu cladiri, rampe, zgura,etc, etc. O sa fie acela terne curat si liber de orice urme, peste vreo 20 de ani, pentru ca arhitectul sef e mai preocupat sa puna frana agentilor economici locali, cu tot felul de chichite administrative de functionare, lasand in schimb ditamai lucrarea asta in voia sortii.
Postat 19 Februarie 2017, 12:57 de WinDos
Atentie posibili "clienti"
Cenușa (zgura) depozitata în acele halde, acolo va rămâne, nu o muta nimeni, va fi doar îngropata. Cenușa este ceea ce nu a ars din cărbune la temperaturile de 800-1200 grade cât era in cazane la CET și conține chiar si metale radioactive. Singurul lucru cu cap care s-ar putea face acolo este sa se planteze o pădure. Ar mai ajuta orașul cu oxigen și nu ar fi nimeni expus. Bineînțeles, "dezvoltatorii imobiliari" vor avea o alta părere. D-nu Bolovan, ne mișcam și noi mai cu talent, facem ceva pentru orașul asta? Dealul Ciuperca l-ai despădurit și în curând va trebuie sa construim un tunel pentru calea ferata. Iar "terenuri agricole"... eu nu as manca ceva cultivat pe aceste terenuri.
Postat 18 Februarie 2017, 20:42 de User anonimizat
BANII VORBESC
Nu a pus nici un dezvoltator ochii pe teren ? Mai ales ca Bolojan e specialist ! Mai o vanzare, mai o TRANZACTIE....
Postat 18 Februarie 2017, 11:16 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON