URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2015, 17:05

Ordine în curăţenie: Primăria propune un nou regulament de salubritate

Ordine în curăţenie: Primăria propune un nou regulament de salubritate PLĂTEŞTI ORICÂT ARUNCI! Deşi primarul Ilie Bolojan a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice schimbarea Legii Salubrităţii, astfel încât să se poată practica şi tarifarea colectării deşeurilor pe volum, nu pe persoană, demersul a eşuat. Orădenii vor continua aşadar să achite un preţ unic, indiferent câte deşeuri produc

Două sunt obiectivele importante ale municipalităţii orădene în privinţa salubrităţii: străzile oraşului să fie curate, iar urbea să-şi respecte obligaţiile europene privind revalorificarea deşeurilor.

Pentru îndeplinirea lor, Primăria propune modificarea regulamentului de salubritate. Regula de bază rămâne aceeaşi: cetăţenii trebuie să depună deşeurile selectiv, separându-le pe cele reciclabile de cele menajere. Fără nicio tocmeală...

Pubele pentru toţi

O primă modificare a Regulamentului actual prevede că operatorul de salubritate va trebui să împartă asociaţiilor de proprietari şi persoanelor fizice două tipuri de recipiente: negre pentru deşeuri menajere şi galbene pentru reciclabile. Astfel, dacă această modificare va fi parte a regulamentului final, orădenii care locuiesc la case ar scapa de sacii galbeni, în locul lor primind pubele.

Ţarcurile în care sunt puse containerele asociaţiilor de proprietari vor avea "acces controlat", urmând să fie închise cu lacăte sau cu cartele electronice, pe cheltuiala municipalităţii. În afara persoanelor care fac curăţenie în incinta lor ori a muncitorilor care golesc containerele, nimeni nu va avea ce căuta în ţarcuri, contravenienţii urmând să fie amendaţi cu sume între 300 şi 500 lei.

Fiecare ţarc va trebui să aibă plăcuţe de identificare, pe care vor fi scrise zilele în care se golesc containerele. Muncitorii de la salubritate vor avea obligaţia să facă şi curăţenie în incinte după ce colectează deşeurile, sarcina păstrării curăţeniei revenind apoi asociaţiei. De asemenea, muncitorii vor înlocui recipientele în aceeaşi zi în care au constatat deteriorarea lor şi vor răspunde sesizărilor în cel mult 12 ore.

Colectare pe acte

O altă schimbare propusă actualului Regulament prevede că de fiecare dată când vor goli containerele asociaţiilor de proprietari, muncitorii de la salubritate vor încheia un proces verbal în care vor specifica ce tip de deşeuri au adunat, actul trebuind să fie semnat şi de un reprezentant al asociaţiei.

Măsura este necesară, spun reprezentanţii municipalităţii, pentru că în multe din containerele blocurilor deşeurile reciclabile sunt aruncate de-a valma cu cele menajere. "Fracţia uscată amestecată cu deşeuri menajere, adică neconformă, nu poate fi colectată cu utilajele destinate deşeurilor reciclabile, aşa că operatorul este nevoit să mai facă un traseu", spune Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei. Procesul-verbal ar avea, astfel, rolul să certifice că aşa-numita fracţie neconformă va fi considerată deşeu menajer.

Chiar dacă reprezentanţii lor lipsesc de la întocmirea proceselor verbale, asociaţiile vor trebui să-şi asume constatările. Regulamentul nu spune, însă, ce se întâmplă dacă reprezentanţii asociaţiilor au obiecţii.

Noaptea se numără pubelele

Proiectul de modificare a regulamentului de salubrizare mai introduce o schimbare semnificativă: obligativitatea colectării pe timp de noapte a deşeurilor produse de instituţiile publice şi de firmele din oraş, precum şi a tuturor clienţilor din centru, fie persoane fizice, fie persoane juridice. Perimetrul în care pubelele vor fi golite între orele 22 şi 6 este delimitat de străzile Muzeului, Piaţa Creangă, Menumorut, Decebal, Matei Basarab, Sucevei, Piaţa Cetăţii, Piaţa Emanuil Gojdu, Bulevardul Magheru şi strada Republicii.

O altă propunere vizează obligarea operatorului de salubritate de a asigura puncte permanente de colectare a deşeurilor voluminoase şi de a organiza periodic campanii de colectare în cartiere. Totodată, se va institui o taxă de salubritate pentru cei care nu vor să-şi încheie un contract cu operatorul licenţiat.

Amenzi mai mici

Pe de altă parte, Primăria a decis să reducă nivelul amenzilor pentru persoanele fizice care încalcă regulamentul, astfel că acestea vor putea fi amendate cu maximum 500 lei, nu cu 1.000 lei, ca până acum. Persoanele juridice, cum sunt şi asociaţiile, sunt pasibile însă de amenzi între 1.500-2.000 lei, iar operatorul de salubritate riscă sancţiuni între 2.000-2.500 lei. Totodată, proiectul defineşte furtul deşeurilor din containere ca infracţiune, sancţionată, ca atare, conform legii penale, chiar şi cu închisoarea.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Primăriei. Cei care vor să propună modificări pot să le trimită prin e-mail, la adresa mircea.stejeran@oradea.ro, sau să le prezinte pe 3 martie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei, la întâlnirea cu reprezentanţii municipalităţii. O întâlnire pentru care interesul civic ar trebui să fie mare, deoarece curăţenia oraşului îl priveşte pe fiecare orădean...

Vezi propunerea de regulament în galeria de documente!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cui propune ???
Ca oricum nu ia in considerare solutiile propuse de contribuabili !!!
Postat 10 Februarie 2015, 11:37 de WinDos
crezi?
@joji67: Crezi că M.S. s-ar pricepe să selecteze? Eu am mari rezerve! Capacitățile lui sunt limitate oricum! Toate capacitățile dar mai ales intelectuale!
Postat 10 Februarie 2015, 09:45 de TDS
colectare pe acte
O dovada in plus ca alesii nu au cu ce-si omara timpul, asa ca-l omoara pe al nostru. Gunoi predat pe semnatura? Asta presupune ca de fiecare data cineva din partea asociatiei sa fie prezent la ridicarea jegului adunat. Propun D-lui Mircea Stejeran sa vina sa faca el in persoana predarea. Ba poate sa si si selecteze pana vine masina la ridicat. succes
Postat 10 Februarie 2015, 08:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON