URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oraşul muzicii: În Oradea vor concerta la începutul lunii viitoare câteva dintre cele mai prestigioase nume ale muzicii europene

Oraşul muzicii: În Oradea vor concerta la începutul lunii viitoare câteva dintre cele mai prestigioase nume ale muzicii europene SERI DE OPERĂ. Prima ediţie a European Music Open de la Oradea va avea şi două seri de operă, ambele pe scena Teatrului Regina Maria, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal (foto), unul din cei mai valoroşi dirijori români, fost director al Filarmonicii George Enescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Personalităţi din elita artistică europeană vor fi la Oradea timp de patru zile, la începutul lunii iunie, când vor participa la prima ediţie a European Music Open, un festival ce-şi propune să reunească aici, an de an, nume sonore ale muzicii, literaturii şi nu numai. 

Ediţia inaugurală se anunţă a fi grandioasă, pe scenele oraşului urmând să evolueze artişti precum Cristian Mandeal, Elisabeth Vidal, faimoasă soprană a Franţei, şi François Henri-Houbart, organistul principal al Catedralei La Madeleine din Paris.

Întâlnirile de la Oradea

În calendarul evenimentelor programate la Oradea Primăria a introdus anul acesta, pentru prima oară, un festival numit European Music Open, care va reuni în perioada 9-12 iunie câţiva din cei mai apreciaţi oameni de cultură şi artă din Europa.

Directorul festivalului este cunoscutul tenor orădean Alexandru Badea (foto), implicat pentru prima oară în organizarea unui eveniment public în oraşul natal, unde e mai puţin cunoscut decât peste hotare. "European Music Open îşi propune să fie un loc de întâlnire anuală a mai multor personalităţi europene, nu doar din domeniul muzicii, ci şi scriitori, oameni de cultură, personalităţi din managementul cultural", spune tenorul.

Prima ediţie cuprinde şapte evenimente programate pe parcursul a patru zile în cinci locaţii: Teatrul Regina Maria, Sinagoga Zion, Cetatea, Palatul Baroc şi Basilica Romano-Catolică.

Start la Sinagogă

Festivalul va debuta joi, 9 iunie, de la ora 17, la Sinagoga Neologă Zion, cu un concert al cantorului comunităţii evreieşti din Viena, Shmuel Barzilai, care le va oferi curioşilor, alături de pianistul Neumark Zoltan, o călătorie prin lumea muzicii klezmer şi sinagogale. Născut în Ierusalim într-o familie de cantori renumiţi, Barzilai a avut numeroase apariţii pe scenele europene, dar şi în filme.

În aceeaşi zi, de la ora 19, la Palatul Baroc va fi vernisată o expoziţie de fotografie a lui Iosif Kiraly, care aduce împreună, în acelaşi timp, persoane şi locuri din momente diferite. "Situaţiile prezentate în fotografii nu au existat niciodată în realitate, ci reprezintă un fel de moment ideal, o serie de "docu-ficţiuni" ale unor momente visate", zic organizatorii.

O zi mai târziu, vineri, de la ora 16, în Cetate va fi lansată cartea "Festivalul George Enescu în era Holender", o mărturie despre evoluţia celui mai prestigios eveniment cultural din România. De altfel, la Oradea se va afla şi eroul cărţii, Ioan Holender, fost director al Operei din Viena şi al Festivalului George Enescu din Bucureşti. La toate aceste trei evenimente intrarea va fi liberă.

"O fortuna…"

Tot vineri, 10 iunie, de la ora 19.30, orădenii vor putea asista la un concert extraordinar de operă - "Carmina Burana", a lui Carl Orff, care va avea loc pe scena Teatrului Regina Maria sub bagheta lui Cristian Mandeal, fost director al Filarmonicii George Enescu şi unul dintre cei mai apreciaţi dirijori români, care de data aceasta va conduce Filarmonica Banatul din Timişoara. Soliştii invitaţi sunt soprana Theodora Varga, de la Teatrul Regensburg din Germania, baritonul Marian Pop, care a lucrat la Opera din Basel (Elveţia), şi tenorul Alessandro Luciano, venit de la Roma.

Biletele pentru evenimentele cu plată din cadrul festivalului s-au pus deja în vânzare pe biletmaster.ro şi la agenţia Teatrului Regina Maria. Pentru "Carmina Burana", costul biletului este de 60 lei în primele două locuri din loji, 50 lei în ultimele două, 40 lei în sală şi 30 lei la balcon, unde elevii şi studenţii vor avea acces cu reducere, la 20 lei.

Concert în catedrală 

Sâmbătă, 11 iunie, de la ora 12.30, la Basilica Romano-Catolică, orădenii sunt aşteptaţi la concertul lui François Henri-Houbart, organistul principal al Catedralei La Madeleine din Paris, accesul fiind liber.

Seara, de la ora 19, Teatrul Regina Maria va găzdui un colocviu care-i va avea ca invitaţi pe Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, şi pe Ioan Holender, care a condus Opera de Stat din Viena între anii 1992-2010, fiind de altfel cel mai longeviv director al prestigioasei instituţii. Discuţia lor va fi moderată de Dan Dediu, rectorul Universităţii de Muzică din Bucureşti, iar un bilet costă 20 lei, respectiv 10 lei la balcon pentru elevi şi studenţi.

Prima ediţie a European Music Open va fi închisă duminică, 12 iunie, la ora 19.30, cu o gală de operă sub bagheta aceluiaşi maestru Cristian Mandeal. Între soliştii invitaţi se numără Elisabeth Vidal (foto), celebră soprană din Franţa, o cunoscută a publicului de la Covent Garden din Londra şi Lincoln Center din New York, precum şi K.S. Kurt Rydl, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai operei din Austria, distins în ţara natală cu "Crucea de onoare pengtru ştiinţe şi arte". Preţurile biletelor vor fi aceleaşi ca la concertul "Carmina Burana". Având în vedere capetele de afiş, cel mai probabil se vor epuiza rapid...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"al" lui...
...se spune, deci cel tembel si ANALfabet esti tu, Davidutz :)))))))
Postat 26 Mai 2016, 19:29 de AgentulTermic
@WinDos
tu vezi cat esti de penibil la orice comentariu? postac prost a lui mang
Postat 26 Mai 2016, 14:42 de David
La cât e de competent primarul ...
... ar putera să ridice, peste toată P-ța Unirii cea nouă, cel mai mare cort din Europa !!! Cu tot tacâmul din dotare, ar putea cânta cu această ocazie și prohodul financiar al orașului !!!
Postat 26 Mai 2016, 13:51 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON