URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2011, 11:27

Oradea ieri, Oradea azi: În 1981 lozinca era "fără risipă", azi, totul e selectiv

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1981. Nimic nu se risipeşte...

Presa anilor '80 stă mărturie că atât locuitorii judeţului cât şi întreprinderile reciclau hârtie şi alte materii prime. Printr-un articol publicat în 1981 în cotidianul Crişana, locuitorii erau îndemnaţi să nu arunce hârtia şi cartoanele, ci să le vândă la punctele de colectare ale Întreprinderii pentru Recuperarea şi Valorificarea Materialelor Reciclabile, amplasate în oraşele din judeţ, pentru 50 de bani kilogramul. În industrie, reciclarea se practica la fiecare întreprindere.

Un exemplu era Cooperativa de Consum Biharea, care a înlocuit piese ale maşinilor de tocat, fabricate din aluminiu, cu materiale plastice din lăzile uzate, scăzând astfel preţul de producţie. Ziarul lăuda şi produsele din materiale reciclabile făcute la Cooperativa "Prestarea" din Oradea: talpă pentru încălţăminte de fotbal, respectiv ornamente pentru "Dacia 1300".

În acelaşi an, întreprinderea "Avîntul" a strâns 2 tone de roţi dinţate şi axe din oţel, în cadrul acţiunii celor "3-R": recuperare, refolosire, revalorificare. De altfel, întreprinderile din Bihor aveau obligaţia anuală de a trimite 54.000 de tone de fier vechi către oţelării.

03-selectiv.jpg2011. Azi e selectiv

În 2011, orădenii sunt îndemnaţi "cu frumosul" să colecteze selectiv deşeurile, separând hârtia, PET-urile şi metalul. RER Ecologic Service a împărţit la fiecare cvartal de blocuri recipiente separate pentru cele două categorii de deşeuri, în timp ce orădenii de la case au primit saci galbeni pentru reciclabile, ridicaţi o dată la două săptămâni.

Din decembrie 2010, când la halda de deşeuri Eco Bihor s-a inaugurat staţia de sortare, reciclabilele sunt transportate aici, fiind sortate pe categorii, balotate şi trimise la firmele specializate în reciclare. Staţia are şi scopul de a reduce cantitatea de deşeuri depuse, care se ridică la 95.000 de tone anual. În privinţa deşeurilor electrice şi electronice, campania Marea Debarasare este organizată lunar, când în toate zonele oraşului sunt plasate containere de colectare a maşinilor de spălat, televizoarelor, calculatoarelor şi a altor aparate.

Şi cei mici învaţă cât de importantă e reciclarea. Cinci grădiniţe au participat la începutul lunii martie la un concurs organizat de Poliţia Locală, în cadrul căruia preşcolarii au confecţionat păpuşi, roboţi şi avioane din PET-uri şi hârtie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
colectare selectiva
Colectarea selectiva tine pana la urma de responsabilizare si civilizatie. Dar...Chiar azi am vazut in Centrul Civic cum masina de la RER a aruncat in aceeasi cupa toate cele containere de la cvartalul de blocuri din Centrul Civic dinspre Piata Cetate. Doua containere erau cu frectioe uscata, pet-uri, cartoane, etc si unul cu frectie umeda-deseuri menajere. E adevarat ca nici locatarii nu sunt foarte disciplinati in ce priveste selectarea, dar cand vezi si ca o faci degeaba, pentru ca angajatii RER arunca totul in aceeasi oala....parca greu poti sa te mai responsabilizezi !!! Erata: Fractie nu...frectie. Scuze pentru gresala
Postat 04 Aprilie 2011, 18:14 de Carmen
colectare selectiva
Colectarea selectiva tine pana la urma de responsabilizare si civilizatie. Dar...Chiar azi am vazut in Centrul Civic cum masina de la RER a aruncat in aceeasi cupa toate cele containere de la cvartalul de blocuri din Centrul Civic dinspre Piata Cetate. Doua containere erau cu frectioe uscata, pet-uri, cartoane, etc si unul cu frectie umeda-deseuri menajere. E adevarat ca nici locatarii nu sunt foarte disciplinati in ce priveste selectarea, dar cand vezi si ca o faci degeaba, pentru ca angajatii RER arunca totul in aceeasi oala....parca greu poti sa te mai responsabilizezi !!!
Postat 04 Aprilie 2011, 18:11 de Carmen
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON