URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2013, 15:01

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a transformat fabrica de bere în mall (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1717. Oraşul berii

În urmă cu mai bine de trei secole, orădenii încă mai consumau bere produsă local. Potrivit blogului oradeamea.com, în apropierea Cetăţii exista în 1717 o "fierbătorie de bere" ce funcţiona sub patronajul comunităţii şi al Capitlului romano-catolic.

Un deceniu mai târziu, în cartierul Seleuş a apărut a doua fierbătorie, "Braxa Dominalis", care producea bere neagră şi blondă. În 1896, aceasta a devenit "Fabrica de Bere, cu aburi, Oradea-Seleuş Lowy Ignaz", care a scos pe piaţă mărcile Szent Laszlo şi Marcziusi (Bere de martie). În 1912, botezată "Hungaria", fabrica a ajuns la o producţie de 18.500 hectolitri.

În următorul deceniu, şi-a schimbat de mai multe ori proprietarii, pentru ca în 1922 să devină societatea pe acţiuni "Fabrica de Bere Dreher-Haggenmacher". În consiliul de administraţie al societăţii s-a aflat, printre alţii, şi avocatul Aurel Lazăr.

Principalele sortimente produse la Oradea au fost Berea de Martie şi Salvator, care se vindeau şi în Bucureşti. În perioada interbelică, mărcile locale de bere au fost Dreher-Haggenmacher, Bak (Ţapul, suprasaturată cu malţ), Dacia, Herkules, Szent Laszlo, Tur şi Gazda.

03 lotus.jpg2013. De la bere la mall

În 1948, Fabrica de Bere Dreher-Haggenmacher a fost naţionalizată, iar în 1972 s-a unit cu Fabrica de Spirt şi Drojdie, devenind Întreprinderea de Bere, Spirt şi Drojdie Oradea. În această perioadă, sortimentele produse au fost Berea hipoglucidică, Bihor, Sport, Felix, Stăncuţa, Carpaţi şi Bucegi. După 1989, economia de piaţă a impus schimbarea denumirilor mărcilor, aşa apărând berile Crişana Premium, Iadolina, Clasic, Crişana Favorit şi Crişana brună specială.

În 1999, Fondul Proprietăţii de Stat a decis să-şi vândă acţiunile de la fabrica de bere firmei orădene Evro Impex, cu 4 miliarde lei. Evro Impex a fost acţionară a firmei Romexa Oradea, societate care a produs oul cu surprize Kinder. La începutul anului 2000, fabrica a intrat în pierdere, drept urmare proprietarul a decis demolarea şi dezafectarea terenului.

Pe 1 februarie 2001, la ora 15, a început demolarea, prin implozie. Pe teren s-a construit primul mall al oraşului, Lotus Center. În memoria fabricii care a produs bere pentru orădeni atâtea veacuri, acesta are un pub cu denumirea "Fabrica de bere". Nu produce, ci doar vinde...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
actionar
mai am ceva actiuni la fabrica de bere. oare mai valoreaza ceva?
Postat 26 Noiembrie 2013, 17:35 de geo
Ce vremuri
In anii 80 exista fabrica de bere. Stiu sigur. Mama a lucrat acolo. Deci nici vb de secole. Terminati cu prostiile. Si apropo, pe atunci nu puteau fabrica suficient pentru a acoperi cererea de marfa
Postat 26 Noiembrie 2013, 08:05 de Joanna
fii antena!
pentru CEL care semneaza "Decebal" si "traian": acum 3 decenii, deci in 1983 se producea inca bere la Oradea, deci esti prost documentat ori nu stii socoti! formularea "În urmă cu mai bine de trei decenii, orădenii încă mai consumau bere produsă local. " este CORECTA!
Postat 25 Noiembrie 2013, 08:23 de lege si ordine
bere
E vorba de trei secole..., draga domnule ziarist, ceea ce inseamna 300 de ani nu 30 de ani!
Postat 25 Noiembrie 2013, 07:43 de traian
hm
Titlul putea fi: Cum s-a transformat economia orasului dintr-una de productie industriala intr-una de consum.
Postat 24 Noiembrie 2013, 22:36 de mine
Decenii sau secole?
Decenii sau secole?
Postat 24 Noiembrie 2013, 15:43 de Decebal
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON