URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2010, 15:37

Oradea ieri, Oradea azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1935. Curat în centru, munţi de gunoaie la periferie

O anchetă din ianuarie 1935 a unui ziarist de la cotidianul orădean Gazeta de Vest în cartierul Grădinile Oraşului (actuala Ioşia) dezvăluia discrepanţa dintre curăţenia din centrul oraşului şi mizeria de la periferie.

"Adevărata mizerie nu poate fi găsită în centrul oraşului, unde muncitorii Uzinei de curăţenie publică mătură arterele principale de câte trei ori pe zi, ci aici, în mahalale, în case mici şi dărăpănate, cu pereţii scorojiţi şi plini de igrasie, mizeria trebuieşte căutată".

Autorul dădea vina pe "dezinteresul politic", deoarece cartierul de est al oraşului, cunoscut pe atunci ca Grădinile Oraşului, nu beneficia nici de apă, nici de canalizare.

"În întreg cartierul nu există decât două cişmele!", constata jurnalistul, care deplângea soarta localnicilor, scriind că "iarna numai mizerie şi privaţiuni le poate dărui lor".

Străzile erau descrise ca nişte uliţe de ţară, pe care, în zilele ploioase, căruţele nu le mai puteau străbate, iar la "colţuri de stradă se găsesc depozitate grămezi mari de gunoi şi băligar"...

 

pionieri.jpg1989. Colecta record de reciclabile, anunţată dinainte!

Dacă în ziua de azi elevii adună materiale reciclabile din proprie iniţiativă, gândindu-se doar că dau o mână de ajutor naturii, în epoca ceauşistă lucrurile nu erau la fel.

Un articol al Crişanei din 18 februarie 1989 "trădează", chiar din titlu, modul elegant în care organizaţiile de partid făceau presiuni ca orădenii să respecte ordinele: "Mâine, zi record la colectarea şi predarea materialelor refolosibile". Altfel spus, cu o zi înainte de acţiune, autorităţile ştiau că se va doborî un nou record.

Se colectau hârtia, textilele, masele plastice, cioburile de sticlă şi metalele neferoase, toate fiind ridicate de Întreprinderea Judeţeană pentru Recuperarea şi Valorificarea Materialelor Reciclabile.

Evident, în ziua de după acţiunea de colectare, se publicau şi datele statistice, care confirmau recordul "antepronunţat", cu lauda de rigoare la adresa UTC-iştilor şi membrilor de partid. Li se mulţumea şi cetăţenilor pentru "înalta conştiinţă patriotică", însă cât o fi fost patriotism şi cât obligaţie, cei care au trăit acele vremuri ştiu foarte bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON