URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2014, 11:45

O turistă norvegiană a străbătut munţii Bihorului, ca să contureze partea română a unui traseu european pedestru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Norvegianca Ada Sophie Bakk Haug a străbătut o bună parte din munţii României, inclusiv din Bihor, pe jos, pentru a contura, alături de o echipă de specialişti, traseul turistic pedestru E 3 România, parte a traseului din cadrul sistemului european de poteci de lungă distanţă. Traseul uneşte cele mai importante atracţii turistice din zonele străbătute, Parcurile Naţionale şi destinaţiile de ecoturism, au transmis iniţiatorii proiectului.

Tânăra, în vârstă de 21 de ani, şi-a încheiat excursia în ţara noastră săptămâna aceasta, la Sânmartin. Şi, pe lângă faptul că a admirat frumuseţile montane, aceasta a avut o treabă serioasă de făcut, alături de o echipă a Siebenbürgischer Karpatenverein, adică Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor (SKW), special pregătită să "scaneze" munţii, pentru croirea traseului.

"În perioada iulie - septembrie 2014, asociaţia SKV a realizat parcurgerea potecilor şi drumurilor de pe culoarul Drobeta-Turnu Severin - Oradea, în vederea definirii traseului turistic pedestru E3 România", arată un comunicat semnat de asociaţia SKV, în colaborare cu Jandarmeria Bihoreană, ai cărei angajaţi au sprijinit "acţiunea temerară" a norvegiencei.

Ada Sophie Bakk Haug este membră a asociaţiei de turism norvegiene DNT şi a intrat în România venind pe traseul E3 din Turcia şi Bulgaria, angajându-se că în 12-14 luni va parcurge circa 5.000 km pe reţeaua de poteci europene până în Norvegia, numai pe jos.

Pe porţiunile de traseu nemarcate şi cele încă neamenajate turistic de la noi tânăra călătoare a fost monitorizată de Jandarmeria Montană, care i-a acordat sprijin pe itinerariile turistice nemarcate corespunzător sau neamenajate şi a cărei menire a fost şi asigurarea intervenţiei în caz de accident sau alte evenimnte deosebite, care i-ar fi putut pune în pericol, sănătatea sau viaţa.

"Pentru parcurgerea în premieră a E3 România domnişoara Ada Sophie Bakk Haug a primit la Oradea Diploma de membru de Onoare a SKV", mai arată comunicatul.

La nivelul judeţului Bihor, turista a ajuns prin Padiş - Glăvoi - Stâna de Vale - Beiuş - Oradea. Zona a fost imediat remarcată de membrii echipei, care au trecut-o ca fiind una dintre cele mai frumoase de pe continent.

"SKV a identificat pe traseu două zone deosebite, care dupa amenajări corespunzătoare şi îndeplinirea criteriilor de calitate impuse ar putea primi calificativul de excelenţă "Best of Europe" instituit de Asociatia Europeana de Drumetie. Este vorba de zona Dubova-Biger-Cheile Nerei-Cheile Caraşului-Semenic-Buchin şi zona Stâna de Vale-Padiş-Baia de Criş", au spus iniţiatorii.

Frumuseţi "în lanţ"

În cele două luni de lucru, spcialiştii SKV au prelevat date GPS ale potecilor şi drumurilor care înlănţuite pot alcătui un traseu continuu între cele două puncte de frontieră stabilite cu colegii din Serbia (Gura Văii) şi România (Borş). Au realizat mii de fotografii localizate GPS, care permit evaluarea potecilor/drumurilor, marcajelor, peisajului şi altor elemente care pot defini starea şi calitatea traseului.

"Prin prelucrarea acestei baze de date va fi disponibil un raport detaliat asupra măsurilor care trebuie întreprinse pentru ca traseul să fie funcţional şi integrat în reţeaua europeană", arată iniţiatorii proiectului.

Traseul este lung de circa 550 de kilometri şi va trece prin Turnu Severin, Clisura Dunării, Munţii Almăj, Locvei, Aninei, Semenicului, Poiana Ruscă, Metaliferi, Bihor, Pădurea Craiului şi Oradea. "În cea mai mare parte, traseul va fi alcătuit din poteci şi drumuri forestiere, prin munţi, zone colinare, păduri şi poiene", mai arată iniţiatorii.

Să înceapă lucrările

Urmează acum ca autorităţile să demareze lucrările pentru a face practicabil, în regim turistic în condiţii de siguranţă, întreg traseul E3. În paralel, anul viitor, SKV se va ocupa de stabilirea traiectului traseului european E8 de la Sighetul Marmaţiei la Drobeta-Turnu Severin, pe culmile Carpaţilor, mai arată comunicatul.

"Traseele europene din România vor putea reprezenta, după realizarea amenajărilor necesare, coloana vertebrală a sistemului de poteci existent şi vor oferi amatorilor de drumeţiei din România şi celor din străinătate condiţii atractive şi sigure de vizitare a celor mai frumoase zone ale ţării", mai spun iniţiatorii proiectului.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Turism. La alegerea traseului am colaborat cu Parcurile Naţionale Porţile de Fier, Cheile Nerei, Semenic, Munţii Apuseni, CAPDD Bihor, Jandarmeria Montană din judeţele: Mehedinţi, Caraş - Severin, Hunedoara, Alba şi Bihor şi asociaţiile Bike Attack Reşiţa, Apuseni Experience şi Clubul de Cicloturism Napoca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON