URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2018, 16:44

Numărul infecţiilor respiratorii acute, în scădere uşoară în Bihor, dar aproape dublu faţă de anul trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evoluţia numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii în Bihor se află peste limita superioară a intervalului de valori specific sezonului, dar evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică arată că acestea au început să se împuţineze, pentru prima oară în ultimele patru săptămâni.

Evoluţie în scădere

Conform unui comunicat pe care DSP l-a remis presei locale în cursul zilei de marţi, pentru săptămâna 19 – 25 februarie la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei s-au înregistrat 7.322 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în scădere faţă de săptămâna precedentă, când erau 8.025 cazuri, valoarea fiind totuşi aproape dublă faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut, când au fost înregistrate 4.244 cazuri. Din cele 7.322 cazuri înregistrate până în prezent în acest an, au necesitat internare 53 de cazuri.

Numărul penumoniilor şi bronhopneumoniilor, ajuns la 1.911 cazuri, a scăzut şi el comparativ cu săptămâna precedentă, când existau 2.271 cazuri, valoarea fiind mai mult decât dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 933 cazuri. Din cele 1.911 cazuri de pneumonii şi bronhopneumonii, au necesitat internare 197 cazuri.

În acest sezon de iarnă au fost confirmate în Bihor 49 cazuri de gripă, dintr-un total de 67 cazuri suspecte, în care s-au recoltat probe pentru examenul serologic. Până în prezent, au fost înregistrate la DSP Bihor un 6 decese ale unor pacienţi cu diagnostic serologic de gripă (din care trei cu virus gripal tip A şi trei cu virus gripal tip B).

Cum te protejezi de îmbolnăviri

Având în vedere temperaturile scăzute din această săptămână, DSP înnoieşte recomandările ce trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile.

Specialiştii în sănătate publică recomandă evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi expunerea la frig, protejarea cu căciuli, mănuşi, îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate (de origine vegetală), precum şi a fructelor şi legumelor. De asemenea, se recomandă evitarea consumului în exces a băuturilor alcoolice şi cafelei, precum şi a fumatului.

În fine, medicii recomandă încălzirea corespunzătoare a locuinţelor (în spaţiile de dormit trebuie să fie minim 19°C) şi a spaţiilor închise, precum şi de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Nu în ultimul rând, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea unui medic în caz de nevoie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON