URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2011, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tăticii hoţilor

Şeful Direcţiei Finanţelor Bihor, Ioan Mihaiu, îşi protejează doi subalterni cercetaţi pentru un "tun" de 3,6 milioane de lei dat statului. În vreme ce firmele fără "spate" sunt hărţuite de Finanţele Publice, directorul şi un şef de serviciu din Administraţia Financiară Beiuş sunt acuzaţi că au protejat ani în şir patroni care trebuiau executaţi silit şi că le-au emis, în mod fraudulos, adeverinţe de buni-platnici la buget ca să poată participa la licitaţii şi să ia credite bancare.

Lecţia de comunism

Bătrânelul care a donat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului 400 milioane de lei vechi este un fost lider comunist local. În plină democraţie, când din cauza crizei guvernul "sugrumă" instituţiile din subordine până la faliment, orădeanul Gavril Czibulak, fost director la Şcoala de Partid şi secretar PCR pe probleme de agricultură, şi-a donat economiile statului, aplicând principiile după care s-a condus întreaga viaţă.

O crimă aproape perfectă

O femeie şi-a înjunghiat soţul, anunţând apoi că acesta s-a sinucis. Culmea, a şi fost crezută pe cuvânt! Anca Ficuţ a distrus urmele crimei de faţă cu doi poliţişti creduli şi neglijenţi, făcând spectacol şi ameninţând că se sinucide "de durere" chiar cu cuţitul cu care îşi omorâse soţul. Fapta i-a fost dovedită luna trecută, după o jumătate de an, cu ajutorul detectorului de minciuni.

Pământ pe alese

Rămaşi fără sprijin în Primărie, misiţii imobiliari continuă să-şi tragă cele mai bune terenuri din Oradea cu ajutorul funcţionarilor de la Cadastru şi al instanţelor de judecată. Dacă înainte puneau mâna pe amplasamentele cele mai valoroase prin falsurile comisiei locale de fond funciar, în ultimii doi ani afaceriştii şi-au rafinat metodele, apelând la cadastrişti şi la "înţelegerea" unor magistraţi pe care şi-i aleg, culmea, ei înşişi.

Rechini de baltă

PDL şi UDMR împart lacurile şi bălţile de pescuit din Bihor pentru clientela de partid. AJVPS a fost obligată să "renunţe" la una din bălţile concesionate de la Administraţia de Îmbunătăţiri Funciare condusă de PDL-istul Dorin Corcheş, pentru ca lacul să fie dat, fără licitaţie, unei asociaţii de pescuit patronate de lideri şi sponsori UDMR.

(Răs)plată după faptă

Primăria vrea să ridice calitatea serviciilor medicale din spitalele publice plătind doctorii după numărul de pacienţi trataţi. Din această primăvară, primarul Ilie Bolojan şi-a propus să introducă, în primul rând la Maternitate, plata medicilor ca persoane fizice autorizate, precum şi un sistem de coplată care să elimine şpaga din spitale.

Călin Vesa, şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale: "Vameşii care cedează tentaţiilor nu rezistă prea mult"

Când Vama Borş era cea mai tare din ţară, intrai în instituţia din strada Armatei Române sfios, cu basca-n mână. Acum, în ciuda scandalurilor din Halmeu, Siret ori Stamora Moraviţa, atmosfera e totuşi destul de relaxată. Directorul Călin Vesa nu pare prea afectat de ce se spune pe seama vameşilor. Nici nu-i de mirare. E un supravieţuitor care mai bine de 20 de ani a rezistat în sistem, indiferent de partidul aflat la putere. Ceea ce ţine aproape de domeniul miracolului...

Asul

Noua speranţă a tenisului masculin românesc, Marius Copil, consideră Oradea a doua sa casă. Tânărul care la 18 ani îl învingea pe fostul lider mondial, rusul Marat Safin, îşi continuă drumul către idealul său: să ajungă între primii 20 de jucători ai lumii.

Poate să renască?...

Într-o nouă tentativă de a renaşte şi într-o altă formulă decât cea consacrată, trupa Phoenix vine din nou la Oradea. În anii '70, rockerii umpleau sălile de concerte cu fani îndrăgostiţi de melodii precum  "Fată verde", "Mugur de fluier" şi "Andrii Popa".

Frumoasa vieneză

Studentă la Viena şi fiică de diplomat, orădeanca Ioana Boroş se întoarce acasă de câte ori poate, mistuită de dorul iubitului şi al prietenilor. Timp de şase ani, tânăra a locuit alături de părinţi în Olanda, la Haga, iar de anul trecut s-a mutat în capitala Austriei pentru a studia afaceri internaţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON