URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2012, 00:00

Nu rata noul Bihoreanul tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nevinovat că a furat

BIHOREANUL a descoperit cea mai grosolană muşamalizare a unei hoţii, beneficiar fiind cuscrul fostului rector Teodor Maghiar, ex-directorul PECO Bihor, Octavian Abrudan. Acuzat că acum 12 ani a prejudiciat PECO Bihor cu 1,4 milioane lei, aprobând livrarea de combustibili către firme-fantomă care nu i-au plătit, Abrudan a scăpat de judecată după ce dosarul i-a fost plimbat opt ani de procurori şi, în final, închis pe motiv că... fapta nu există!

Alegeri în familie

Lupta pentru şefia Universităţii: trei candidaţi aşteaptă startul, fiecare având, pe lângă propriile probleme, şi "tinichele de dosar" legate de neveste. Funcţia de rector e vizată de actualul deţinător, Cornel Antal, de sindicalistul Constantin Ionescu, şi de decanul Constantin Bungău, perceput ca "soluţie de avarie"  în cazul în care Ministerul Educaţiei nu-l va lăsa pe Antal să candideze.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Florica Cherecheş, viceprimar Oradea:
"Dacă te plângi şi te uiţi la telenovele nu rezolvi nimic!"

Biroul viceprimarului Florica Cherecheş are ecoul unui apartament luat cu chirie. Golite pe fugă, vitrinele găzduiesc doar dungile lăsate în praf de ramele fotografiilor fostului locatar. Lipsesc până şi perdelele. Secretara le-a dat la spălat după plecarea doctorului Gheorghe Carp, fumător înrăit. Două vaze cu trandafiri având petalele creponate de vreme sunt singurele pete de culoare. Normal, pe galben. "Nu m-am decis dacă să îmi aduc ceva. Abia m-aş instala şi ar trebui să plec", se scuză viceprimăriţa. Vocea femeii nu dezvăluie însă nicio undă de regret, aşa cum nici chipul nu-i trădează vârsta.
Aleasă viceprimar lunea trecută, cu sprijinul primarului Ilie Bolojan şi votul a 16 din cei 27 consilieri locali, femeia ocupă locul vacantat prin demisia doctorului Gheorghe Carp, numit manager al Spitalului Judeţean. Şi nu pare deloc timorată că va trebui să facă muncă de bărbat...

ORADEA NOASTRĂ:
Maşină, scumpă maşină

În ultimii ani, oricine a vrut să-şi cumpere o maşină şi-a făcut calcule în funcţie de faimoasa taxă de primă înmatriculare, rebotezată apoi ca taxă de poluare. Indiferent de denumire, taxa i-a lăsat pe proprietarii de maşini fără bani, născând nemulţumiri, controverse şi numeroase procese în instanţă.
Primele zile din 2012 au adus o nouă variantă a legii privind această taxă, care lărgeşte pătura celor puşi la plată. De acum, vor trebui să plătească inclusiv cei care cumpără din ţară o maşină pentru care nu s-a plătit anterior taxa, pe motiv că oricine poluează trebuie să plătească. În acelaşi timp, însă, deja apar soluţiile pentru a ocoli legea...

Sănătatea SRL

Legea sănătăţii iniţiată şi apoi retrasă de preşedintele Traian Băsescu urmărea să ia banii publici de la CAS pentru a-i da asiguratorilor privaţi. Indiferent de specializare şi în unanimitate, medicii bihoreni afirmă că "Legea lui Băsescu" nu elimina corupţia ori risipa şi nici nu stimula concurenţa, ci doar transfera către sistemul privat banii strânşi de la cetăţeni pentru sistemul public.

Atenţie, lucrări!

În ciuda crizei, pentru anul 2012 aleşii promit finalizarea lucrărilor deja începute şi demararea altora noi. În timp ce, obligat să achite creditele vechi, primarul Ilie Bolojan se va axa pe finalizarea lucrărilor începute în anii precedenţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, promite investiţii de 20 milioane euro pentru Aeroport.

Luminat de vânt

Pentru că o branşare la reţeaua Electrica l-ar fi costat aproape un miliard de lei, un bihorean şi-a instalat lângă căsuţa de vacanţă propria "centrală" eoliană. Pe terenul cumpărat la marginea comunei Gepiu, orădeanul Alexandru Pop şi-a instalat o turbină eoliană care îi asigură curent suficient pentru becuri, dar şi pentru consumul de apă.

TIME OUT:
Omul-orchestră

Un artist nu poate fi doar pictor, doar sculptor sau doar muzician, crede Andrei Zalder, ci e dator să exploreze mai multe ramuri ale artei. Convingerea îi vine nu din snobism, ci din propria-i experienţă. Dacă în facultate şi-a câştigat existenţa făcând portrete, iar apoi a creat piese vestimentare, tablouri, mobilă şi elemente de design interior, orădeanul s-a aplecat de o vreme şi spre muzică. Din pasiunea pentru jazz au rodit, deja, două albume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON