URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eşti tare, ai parcare!

Desfiinţarea parcărilor galbene şi a taxelor pentru parcarea neregulamentară, ca urmare a constatării subprefectului Cristian Bitea că sunt nelegale, a adus dezordinea pe străzile Oradiei. În premieră naţională, orădenii pot parca fără a fi amendaţi, pentru că, în loc să negocieze încetarea conflictului cu Prefectura, primarul Ilie Bolojan s-a încăpăţânat să trimită parcagiii în şomaj, astfel că haosul va persista cel puţin până în toamnă.

Şefi pe săturate

PSD, UDMR, PC, UNPR şi PPDD şi-au târguit serviciile guvernamentale deconcentrate, din care îi vor alunga pe reprezentanţii PNL şi PDL. Deoarece numărul posturilor eliberate prin eliminarea rivalilor liberali şi democrat-liberali nu putea îndestula toate cele cinci partide, acestea au născocit inclusiv funcţii noi pe lângă cele deja existente.

Bolojan contra Popa

Şeful PNL Bihor şi al judeţului, Cornel Popa, şi cel al PNL Oradea şi al municipiului, Ilie Bolojan, nu-şi mai vorbesc decât pentru a se contrazice. După ce s-au contrat pe locaţia Muzeului, pe finanţarea centurii metropolitane şi a FC Bihor, preşedintele CJ şi primarul se războiesc acum pe aliaţi şi adversari: Popa pledează pentru tovărăşia cu Alexandru Kiss, iar Bolojan vrea îndepărtarea imediată şi totală a UDMR din conducerea judeţului, la fel cum a procedat el în Oradea.

Cătuşe pe căpuşe

Procurorii i-au luat la ţintă pe "băieţii deştepţi" din construcţii: Cosmin Bonica de la Capa Instal şi Dan Fechete de la Dan&Dan Construct au fost arestaţi. Cei doi sunt acuzaţi că au obţinut fraudulos bani publici la lucrări de apă şi canalizare executate la Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu, dar şi pentru modernizarea Grădinii Zoologice şi Cimitirului Municipal din Oradea, fentând apoi statul cu peste 6 milioane lei.

ORADEA NOASTRĂ:
Reciclezi sau plăteşti!

Timp de trei luni, deşeurile aruncate de orădeni au fost monitorizate de angajaţii operatorului de salubritate, RER Ecologic Service, şi ai firmei care administrează staţia de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, într-o amplă campanie de educaţie ecologică. Orădenii care au dovedit că ştiu să colecteze selectiv au primit felicitări de la însuşi primarul Ilie Bolojan, în timp ce aceia care încă nu cunosc sistemul s-au ales cu sfaturi.
Campania s-a încheiat, iar organizatorii ei au tras concluziile: doar 20% din orădenii de la case colectează selectiv, în timp ce la blocuri procentul e chiar mai mic. Aşa că cei care nu trimit deşeurile la reciclat vor ajunge să plătească pentru asta...

ORADEA NOASTRĂ:
Aqua-terase

Dorite şi mult aşteptate de orădeni, terasele de pe Criş încep, încet-încet, să se contureze. Săptămâna trecută, firma Viking a început prima amenajare de acest fel pe malul drept al râului, între hotelurile Continental şi DoubleTree by Hilton.
Concomitent, după ce a atribuit fosta Casă a Pompelor de lângă Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, pentru a fi transformată tot în terasă, Primăria a licitat acum, în acelaşi scop, şi fostul Budi Bar, de lângă Podul Ferdinand.


ORADEA NOASTRĂ:
Colecţionarul de istorie

Un om care nu este interesat de trecut şi de strămoşii săi este un om cu sufletul gol, e convins Rudolf Raab. El, însă, are sufletul plin. De mai bine de trei decenii, strânge în casa lui obiecte din viaţa cotidiană a ultimului secol, de la piese de mobilier la ceasuri, farfurii, tablouri, lămpi, râşniţe de cafea sau bastoane.
Atât de multe exponate a adunat domnul Rudolf, încât are două apartamente ticsite de antichităţi. Iar uşile îi sunt mereu deschise pentru cei care vor să cunoască viaţa de odinioară a oamenilor locului.

Schimbare de macaz

OTL va propune Primăriei un plan menit să schimbe radical transportul public din Oradea. Conceput de un institut de specialitate din Bucureşti, planul asumat de OTL presupune interzicerea circulaţiei auto pe liniile de tramvai în zonele aglomerate, extinderea liniilor spre Universitate şi introducerea troleibuzelor în oraş.

Comoara din Muzeu

Muzeul Ţării Crişurilor va deveni cea mai păzită clădire din oraş. Cea mai mare comoară a României poposeşte pentru o lună şi jumătate la Palatul Baroc, dezvăluind orădenilor peste 1.000 de piese dintre cele mai valoroase obiecte de tezaur pur românesc.
Expoziţia "Aurul şi argintul antic al României", organizată de Muzeul Naţional de Istorie, se va deschide publicului orădean miercuri, 16 iulie, fiind cea mai valoroasă realizată vreodată în ţară: valoarea obiectelor etalate se ridică la 70 milioane de euro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
podul MACIO
La podul MACIO trebuiau sa inceapa lucrarile in 01 iulie. Nu se lucreaza nici azi 07 iulie!!! Cand incep lucrarile ca trece vara???
Postat 07 Iulie 2014, 12:57 de se
#din eroare prin greseala spre victoria finala#
Baaaaaaaaaa bihorele! Unde e stirea mandatului ca Bot Tavi e noul guru a lui Tariceanu la reformatii de la noul partid liberal a lui Ponta?
Postat 07 Iulie 2014, 08:41 de Crin&Chitoiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON