URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2012, 16:01

Mii de orădeni au făcut o incursiune în alte timpuri, la Noaptea Muzeelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 19 mai, Muzeul Ţării Crişurilor a organizat Noaptea Muzeelor, invitându-i pe orădeni să intre gratuit la expoziţii, între orele 20 şi 1 noaptea.

Iniţiativa s-a bucurat de succes şi în acest an. În jurul orei 22.30, la Palatul Baroc veniseră, potrivit directorului MŢC, Aurel Chiriac, aproape 2.000 de persoane. Astfel, se preconiza ca până la ora 1 noaptea numărul total al vizitatorilor să depăşeasvă acest prag.

Vizitatorii, majoritatea tineri, au putut admira o serie de exponate fie nemaivăzute la Palatul Baroc, fie care nu au fost expuse de mai mulţi ani. Astfel, unul dintre punctele principale de atracţie a fost parterul, unde au fost expuse mai multe automate şi instrumente muzicale din secolul XIX.

Ajutaţi de angajaţi ai Muzeului, orădenii au putut auzi ce sunete scoate, spre exemplu un Euphonion cu discotecă, din ultimul sfert al secolului XIX, provenind din spaţiul german şi care funcţionează cu mecanism de ceasornic ori un Orchestron din jurul anului 1880 din Praga, care cânta cu monede, ca un tonomat şi are sunete de pian şi instrumente de percupţie.

Tot acolo, vizitatorii au putut vedea un fonograf Edison din 1900, cimpoi din secolul XIX, o Organetă Manopan de la 1900 din Imperiul German, dar şi un Polyphon de masă, de la sfârşitul secolului XIX.

La etaj, Episcopia Romano-Catolică a permis şi în acest an deschiderea Sălii de Onoare, pictată cu fresce de la 1877-1878, care prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau, şi a Sălii Matei Corvin, care conţine o imensă pictură care-l prezintă pe acesta în faţa Vienei.

La Secţia de Artă, orădenii au putut vedea expoziţia pictorilor veneţieni contemporani Paolo şi Marcello Leoncini. Cei mai veseli vizitatori, însă, au fost cei care au mers în sălile rezervate caricaturilor lui Ovdiu Pascu.

Printre cele mai căutate expoziţii a fost şi "Aurul şi argintul dacic", adusă de la Muzeul Naţional de Istorie şi care cuprinde piese de tezaur printre care două scuturi dacice, un vas în formă de cap uman, dar şi brăţări din aur.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON