URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2015, 16:45

Masca funerară a lui Tutankhamon a fost distrusă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Masca funerară din aur a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani, a fost iremediabil distrusă în timpul unei operaţiuni de reparare, informează washingtonpost.com, citând specialişti ai Muzeului Egiptean din Cairo, unde celebrul artefact este expus, scrie mediafax.ro.

Detaliile privind condiţiile în care masca a fost distrusă nu sunt foarte clare. Se pare că, anul trecut, barba mumiei s-a desprins total, fie în timpul unei operaţiuni de curăţare a măştii, fie pentru că aceasta nu mai era bine prinsă, potrivit Associated Press, care scrie că a contactat trei specialişti de la muzeu, ce au oferit versiuni diferite asupra incidentului.

În acel moment, cineva a avut ideea de a lipi barba cu adeziv, însă s-a folosit o substanţă puternică, nepotrivită pentru astfel de antichităţi - pe bază de răşină epoxidică -, iar masca funerară a fost iremediabil distrusă. "Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietăţi ireversibile - răşina epoxidică se foloseşte pentru lipirea pieselor din metal şi piatră - şi cred că nu era potrivită pentru un obiect uimitor precum masca din aur a lui Tutankhamon", a declarat unul dintre specialiştii muzeului pentru Associated Press (AP).

"Masca trebuia să fie dusă la laboratorul de restaurare, dar se grăbeau să o expună din nou şi au folosit această substanţă ireversibilă, care se usucă foarte repede", a mai susţinut acesta.

Un alt specialist de la muzeu, care a fost martor la acest incident, a spus că atunci când un coleg de-al său şi-a dat seama ce s-a întâmplat, a luat o spatulă şi a încercat să elimine adezivul, dar a lăsat pe mască zgârieturi permanente. Conservatorul, care inspectează artefactele în mod regulat, a confirmat zgârieturile şi a spus că este clar că au fost făcute cu un instrument folosit pentru a elimina adezivul, mai scrie AP.

În prezent, există un spaţiu între barbă şi faţă, unde se poate vedea un strat de adeziv galben trasparent, a mai spus unul dintre specialişti.

În fotografii realizate vineri la muzeu, care circulă printre specialişti, se poate vedea că masca funerară a suferit reparaţii, dar nu se poate stabili tipul materialului care a fost folosit în această operaţiune. Muzeul Egiptean din Cairo a dezminţit faptul că angajaţii săi au distrus masca funerară.

În decembrie 2014, patru săli dedicate faraonului Tutankhamon, renovate recent în cadrul Muzeului Egiptean din Cairo, au fost deschise oficial pentru public. Acestea adăpostesc veritabile comori extrase din mormântul lui Tutankhamon, supranumit "regele-copil", care a fost descoperit în anul 1922.

Aceasta a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea. Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.

Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. - 1327 î.e.n., începându-şi domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Avea 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas un mister - ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON