URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2010, 15:16

Legea educaţiei, asumată de Guvern, va schimba "din temelii" învăţământul românesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de lege care tocmai a fost asumat de Guvern vine cu noutăţi care "vor schimba din temelii educaţia românească", potrivit premierului Boc. Invăţământul primar va avea o durată de cinci ani, fiind format din clasele I-IV, plus clasa pregătitoare.

În schimb, învăţământul general obligatoriu se va opri la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului. Clasa a IX-a va trece la gimnaziu, dar abia peste patru ani.

Parlamentarii s-au gândit şi la aglomeraţia din unele clase, astfel că au prevazut în proiect o medie, în învăţământul preuniversitar gimnazial şi liceal, de 25 de elevi pe clasă.

Tot în avantajul elevului sunt şi prevederile referitoare la bursele sociale şi accesul gratuit la cămine şi cantine, în unităţile de învăţământ din altă localitate decât aceea de domiciliu.

În proiect este prevăzută posibilitatea retragerii autorizării/acreditării oricărei unităţi de învătământ, de stat sau private, la propunerea administraţiei locale sau a Inspectoratelor Şcolare.

Admiterea la liceu se va face in functie de portofoliul educational si media de absolvire (70%) si de proba de admitere, organizata de fiecare liceu (30%).

Cum din portofoliul educational fiecare liceu preia ce-i convine, decizia acestuia este de fapt mult mai mare decat 30%.

La examenul de bacalaureat se mentin probele transdisciplinare (stiinte-fizica, chimie, biologie), in conformitate cu situatiile reale din viata.

Invatamantul pentru minoritati: se pot organiza grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar, in orice localitate. De asemenea, in tot invatamantul preuniversitar, geografia si istoria se predau in limba minoritatii, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si in limba romana. Aceasta este una dintre prevederile Legii educatiei, care au incins spiritele in randul opozitiei.

Cele mai importante masuri pe care le propune noua Lege a educatiei nu vor intra in vigoare imediat, ci vor fi introduse treptat, pentru a nu bulversa sistemul de invatamant.

Astfel, masura introducerii clasei a IX-a la invatamantul gimnazial se aplica incepand cu 2013. De asemenea, metodologia examenului de bacalaureat se va schimba abia din 2012. Pana atunci, examenul se va desfasura, ca si acum, dupa prevederile legii in vigoare.

In ceea ce priveste invatamantul superior, alegerea rectorului si a structurilor de conducere din institutiile de invatamant superior se va face in conformitate cu prevederile noii legi, incepand din anul 2012.

Legea educaţiei a fost asumată vineri de Guvern, în absenţa opoziţiei, care a decis să nu participe la şedinţă. Astfel, proiectul de lege a fost votat de toţi parlamentarii prezenţi, cu o singură excepţie, un vot contra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Interesant
Clasele I-IV in 5 ani. Adica fiecare trebuie sa repete odata, macar o clasa din alea 4.
Postat 29 Octombrie 2010, 02:13 de Elevul repetent
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON