URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2013, 13:55

Îndrăgostiţi de Tezaur: Orădeni sunt invitaţi la filmarea unei ediţii jubilare a emisiunii "Tezaur Folcloric"

Îndrăgostiţi de Tezaur: Orădeni sunt invitaţi la filmarea unei ediţii jubilare a emisiunii "Tezaur Folcloric" SPECTACOL-MARATON. Celebra şi longeviva emisiune Tezaur folcloric, prezentată la TVR de Mărioara Murărescu, va fi realizată din nou la Oradea pe 24 aprilie, când pe parcursul a şase ore vor cânta la Casa de Cultură a Sindicatelor atât interpreţi cunoscuţi din toată ţara, cât şi tineri moştenitori ai vechilor tradiţii populare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adesea apatici şi dezinteresaţi chiar şi de concertele în aer liber, unde accesul e gratuit, iar capete de afiş sunt cântăreţi "la modă" din show-biz-ul românesc, atunci când vine vorba de folclor, orădenii epuizează biletele cu mult înainte de ziua spectacolului.

Aşa se pare că va fi şi la sfârşitul acestei luni, când iubitorii muzicii populare vor avea parte de un eveniment deosebit. La împlinirea a 30 de ani de Tezaur Folcloric, realizatoarea TVR Mărioara Murărescu va prezenta la Oradea un regal de cântece româneşti, aduse pe scenă de interpreţi precum Nicolae Furdui Iancu şi Cristian Pomohaci.

Înghesuială la folclor15 Ioan Silaghi.jpg 

Peste 700 de orădeni umpleau pe 31 martie Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a vedea spectacolul oferit de aproape 200 de dansatori, instrumentişi şi solişti ai ansamblurilor Bihorul şi Crişana, întins pe parcursul a mai bine de patru ore. "Am dorit să promovăm tradiţiile specifice zonei noastre, dar şi tinerii artişti", spune coregraful Ioan Silaghi (foto), coordonatorul celor două ansambluri.

Altfel spus, tineri solişti bihoreni, precum Ovidiu Piscoi, Ioana Urs şi Adi Balint, ajutaţi de interpreţi consacraţi precum Corina Szatmari, Zbiciu şi Tinu Vereşezan, au stârnit interesul multor spectatori, în ciuda preţului biletelor, de 20 de lei. "S-au epuizat cu câteva zile înainte. Am fost nevoiţi să vindem şi locuri în picioare cu 10 lei. Unii au venit de acasă cu taburetul", povesteşte Silaghi. Faptul că un astfel de spectacol are mare trecere nu-l surprinde pe coregraf. "Oamenii au acea chemare specială faţă de folclor, încă mai simt româneşte. Şi la cele două ansambluri avem mulţi tineri dornici să înveţe tradiţiile. Eu zic că folclorul nu va muri niciodată!", spune coordonatorul ansamblurilor Bihorul şi Crişana.

15 Marian Boboia.jpgO orchestră pentru toţi

Faptul că în ciuda ideilor preconcepute folclorul este la mare căutare îl adevereşte şi Marian Boboia, managerul Şcolii de Arte Francisc Hubic. Aici, cursanţii şi absolvenţii cântă în orchestra Rapsodia Bihoreană condusă de dirijorul Liviu Buţiu, precum şi în grupul vocal Lioara, coordonat de Antonela Ferche Buţiu. "În şcoala noastră se învaţă doar folclor autentic, iar acesta nu va pieri niciodată. Secţii precum cea de vioară cu goarnă ori de canto popular sunt tare căutate", spune Boboia (foto).

Iar elevii au şi unde să-şi arate măiestria. Cum anul trecut emisiunea Tezaur Folcloric filmată la Oradea s-a bucurat de succes, şi în această primăvară, mai exact pe 24 aprilie, Consiliul Judeţean Bihor şi Şcoala Francisc Hubic, în colaborare cu Televiziunea Română, organizează un nou spectacol care va fi înregistrat şi difuzat de TVR. Cunoscuta realizatoare Mărioara Murărescu va veni în oraş pentru a prezenta ediţia jubiliară a emisiunii, la împlinirea a 30 de ani de existenţă a acesteia. Şi de această dată, la iniţiativa prezentatoarei, orchestra care îi va acompania pe solişti este chiar cea formată din tinerii instrumentişti orădeni, Rapsodia Bihoreană.

Tezaur-maraton

Fiind o ediţie specială, emisiunea va fi înregistrată pe parcursul a şase ore şi va aduce în faţa spectatorilor nume recunoscute ale folclorului românesc. Cap de afiş este Nicolae Furdui Iancu, care nu a mai cântat de doi ani în Oradea. Lui i se vor alătura mulţi alţi interpreţi îndrăgiţi, precum Cristian Pomohaci, Alexandru Pugna, Florentina şi Petre Giurgi, Contantin Enceanu, Angelica Flutur şi Grupul Valeria Peter Predescu. Fireşte, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor vor urca şi cântăreţi apreciaţi din Bihor: Maria Haiduc, Maria Sidea, Florica Zaha, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Dana Ionela Jurjuţ, Antonela Ferche Buţiu şi Grupul vocal Lioara. Seria artiştilor consacraţi va fi completată de "moştenitorii" emisiunilor trecute, adică tinerii promovaţi de Mărioara Murărescu.

Organizatorii se aşteaptă ca şi de această dată orădenii să umple sala. Biletele, care costă 15 lei, au fost puse în vânzare din 8 aprilie la CCS, putând fi cumpărate de luni până vineri, între orele 10 şi 18. Aşadar, în seara de 24 aprilie, de la ora 18, orădenii îşi vor putea asculta din nou cântecele tradiţionale, mai vechi sau mai puţin vechi, şi nu oricum, ci interpretate de artişti "de tezaur".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La Multi Ani !
Am urmarit aceasta emisiune deosebita de folclor si traditii populare de-a lungul timpului. Imi aduc aminte ca am vazut emisiunea de debut, copil fiind, impreuna cu bunicii mei. Am indragit-o din prima clipa si pot sa spun ca imi place la fel de mult si acum.
Postat 16 Aprilie 2013, 06:20 de Folclor si Traditii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON