URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2016, 18:35

În avantajul industriei alimentare şi crescătorilor de animale: DSVSA Bihor le facilitează accesul pe pieţe internaţionale prin analize certificate RENAR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din această lună, firmele din industria alimentară şi crescătorii de animale din Bihor care vor să se afirme şi prin exporturi primesc un ajutor din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

Această instituţie a anunţat vineri că Laboratorul de analize sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA a obţinut certificatul de acreditare RENAR pentru 76 metode de diagnostic de laborator, atât în domeniul sănătăţii alimentelor, cât şi în domeniul siguranţei alimentare.

"În baza acestui certificat, Laboratorul efectuează la cerere analize pentru care emite certificate recunoscute şi echivalente în toată Uniunea Europeană, dar şi în alte ţări terţe", se arată într-un comunicat dat publicităţii de către DSVSA.

"Avantajul pentru firmele bihorene şi crescătorii de animale din judeţ este evident, căci cei care doresc să desfacă la vânzare şi în alte ţări produse de origine animală şi în general alimente pot să-şi certifice prin laboratorul nostru siguranţa produselor, rezultatele fiind recunoscute atât în ţările Uniunii Europene, cât şi în multe state extracomunitare", a explicat pentru BIHOREANUL şeful DSVSA, dr. Remus Moţoc.

Potrivit informaţiilor furnizate de acesta, gama de analize care se pot face în cadrul Laboratorului recent certificat RENAR este foarte mare. În domeniul sănătăţii animalelor, de pildă, se pot efectua analize pentru depistarea pseudogripei aviare, bluetongue, gripei aviare, pestei porcine, anemiei infecţioase ecvine, leucozei enzootice bovine, rabiei, leptospirozei, ESB (boala vacii nebune), scrapiei, dar şi examene necropsice etc.

Mai mult, la laboratorul DSVSA se poate face şi determinarea calităţii furajelor prin examene pentru depistarea drojdiilor şi mucegaiurilor, micotoxinelor şi miceţilor, pesticidelor organofosforice şi organoclorurate, raticidelor şamd.

În domeniul siguranţei alimentelor se efectuează analize pentru determinarea, dintr-o gamă variată de alimente (carne şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, miere şi produse apicole, produse cerealiere şi de morărit, produse de panificaţie, paste făinoase, fructe, legume, sucuri din fructe şi legume etc.) a numeroase bacterii: Sallmonela, E. Coli, Listeria monocytogenes, Enterobacteriacee, Stafilococi coagulazo pozitivi, bacterii coliforme, levuri, mucegaiuri şi toxine ale acestora, numărul total de germeni şi numărul de celule somatice din lapte, analize microbiologice din conserve, depistare paraziţi în carnea de peşte, examen depistare larve de Trichinella spp. în carnea roşie, precum şi o gamă foarte mare de analize fizico – chimice ale produselor alimentare.

Pentru apa potabilă se efectuează toată gama de analize fizico-chimice şi microbiologice, prevăzute de lege pentru determinarea potabilităţii apei. De asemenea, la laboratorul DSVSA se mai fac şi examene de specialitate pentru determinarea reziduurilor de radiaţii din toate categoriile de alimente.

Contravaloarea analizelor este suportată de DSVSA pentru activităţile de control proprii, iar pentru analizele efectuate la cererea operatorilor/consumatorilor, contravaloarea analizelor este specificată în Ordinul ANSVSA nr. 96/2014 privind tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON