URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2018, 15:25

Hai la târg! Miere, dulceţuri, brânzeturi, zacuscă, pălincă, ciocolată de casă, artizanat şi muzică populară, la târgul "Produs de Cluj" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

60 de producători tradiţionali şi artizani din judeţul Cluj dar şi din alte zone ale Transilvaniei îi aşteaptă, începând de vineri, pe orădeni pe platoul din faţa Arenei Antonio Alexe cu multe bunătăţi şi produse de artizanat.

Sănătate curată

Târgul "Produs de Cluj" este organizat din nou la Oradea de o asociaţie cu acelaşi nume, care promovează producătorii, meşterii populari şi păstrătorii tradiţiilor din zona Clujului.

Şi ediţia de anul acesta este una bogată, orădenii putând să-şi cumpere de la "Produs de Cluj" o varietate de produse bio şi tradiţionale. În mai multe standuri se vând, spre exemplu, borcane cu miere de albine, miere de cireşe, miere de mană de brad, precum şi miere cu fructe uscate între care nuci, caise şi mure.

Ademenitoare sunt şi standurile cu dulceţuri, între care dulceaţă de ardei iute, de gutui cu miez de nucă, de măceşe, dar şi cele cu siropuri, între care sirop de zmeură românească. La "Produs de Cluj" se mai vând şi borcane cu zacuscă de casă, în "soiuri" deosebite, inclusiv de ciuperci (hribi, ghebe) şi de peşte.

Unul dintre producători a adus la Oradea produse api-terapeutice, între care polen crud, miere cu fagure, miere cu cătină şi propolis, respectiv miere cu ghimbir.

De-ţi lasă gura apă…

De la târg nu lipsesc nici brânzeturile. Spre exemplu, un producător din Turda are la stand brânzeturi din lapte de oaie maturate sau afumate, între acestea telemea cu chimen, caşcaval afumat cu piper, precum şi specialităţi de brânză de burduf (cu ardei, cu ceapă).

De asemenea, se mai vând cârnaţi de casă, slănină de mangaliţă, precum şi – în premieră – pate de bibilică de la singura fermă ecologică de bibilici din Europa de Est, aflată în judeţul Harghita.

Iubitorii deserturilor au şi ei de unde alege. Producătorii au adus cu ei ciocolată de casă, cu şi fără zahăr, baclava, halva, cu şi fără arahide şi turtă dulce.

Merită subliniat că la târgul de pe platoul din faţa Arenei Antonio Alexe produsele sunt tradiţionale, preparate după reţete vechi, păstrate cu sfinţenie.

Made in Romania  

Printre expozanţii de la "Produs de Cluj" se numără şi artizani, care au adus jucării şi vase din lemn, obiecte de decor pentru casă şi curte realizate din ceramică, jocuri de table şi şah, curele din piele şi cojoace din blană de miel.

Totodată, la câteva standuri se vând piese de vestimentaţie româneşti - ii, cămăşi şi brâuri - toate brodate manual.

Sunt şi standuri cu diverse produse din lavandă: aranjamente, săpunuri naturale, sare de baie, lumânări parfumate şi apă florală. De altfel, sunt şi producători de alte săpunuri naturale, chiar şi cu lămâie şi ciocolată.

Târg cu distracţie

Organizatorii târgului "Produs de Cluj" au pregătit pentru cele trei zile activităţi pentru copii, între care spectacole de magie şi ateliere. De asemenea, pe platoul din Ioşia a fost instalat un atractiv parc de distracţii şi o scenă, care va găzdui o serie de concerte folclorice.

Târgul "Produs de Cluj" este deschis de vineri până duminică, între orele 10 şi 23. Vineri, spectacolele folclorice vor începe la ora 17.30, între invitaţii care vor urca pe scenă numărându-se Maria Haiduc, Florica Ruja, Cristian Mihoc şi, spre finalul serii, Aurel Tămaş.

Sâmbătă, concertele vor începe încă de la ora 14, cu ansamblurile folclorice "Valea Someşului" şi Grupul Tradiţional al Zegrenilor din Ceaba. De asemenea, seara, orădenilor le va cânta Marius Ciprian Pop.

Duminică, în ultima zi a târgului, programul artistic va începe la ora 14.30 cu un spectacol de magie susţinut de Florin Suciu Buh. Apoi, pe scenă vor urca din nou cântăreţi şi dansatori populari, seara fiind programate recitalurile date de Ana Ilca Mureşan, Felix Gălan şi Ioan Dordoi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON