URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2016, 10:25

Gaterele și depozitele de lemne la control: s-au confiscat aproape 14.000 mc de bușteni și cherestea fără acte, în valoare de 4,8 milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 14.000 mc de buşteni şi cherestea fără acte de provenienţă în valoare de 4,8 milioane de lei au fost găsiţi de la începutul acestui an la gaterele şi depozitele de lemne din judeţ, în urma unor verificări făcute de Garda Forestieră Bihor.

Inspectorul şef Maria Antal a declarat, miercuri, în cadrul Colegiului Prefectural, că întreaga captură s-a făcut cu ajutorul aplicaţiilor speciale, Sumal Agent şi Iwood Traking, iar masa lemnoasă găsită fără documente justificative a fost confiscată în întregime.

Totodată, a mai spus Antal, personalul Gărzii Forestiere a realizat 54 de inspecţii de fond complexe în pădurile administrate de ocoalele silvice de stat şi private ori în cele deţinute de persoane fizice şi nedate în pază. Rezultatul? 2567 mc de arbori au fost tăiaţi ilegal, valoarea prejudiciului fiind stabilită la 718.600 lei. În două situaţii, comisarii au sesizat parchetul, anchetele penale fiind în curs de desfăşurare.  

Împreună cu poliţişti, jandarmi, inspectori ai Direcţiei Silvice Oradea, inspectori din cadrul ocoalelor silvice private, specialiştii Gărzii Forestiere Bihor au verificat, din trafic, şi transporturile de lemne, fructe de pădure, ciuperci, cetină. Valoarea materialului confiscat este de 13.783 lei, cu mult mai mic decât în anul trecut, când raziile de pe şosele s-au soldat cu confiscări de aproape 50.000 lei.

"S-a controlat, totodată, activitatea de exploatare a masei lemnoase executată de agenţi economici atestaţi sau în regie proprie de către structurile silvice care administrează fond forestier şi s-au aplicat măsurile legale împotriva celor care au încălcat normele tehnice specifice. Au fost  86 controale soldate cu 14 procese verbale de contravenţie şi amenzi în valoare de 21.800 lei", a arătat inspectorul şef Maria Antal.

Inspectorul şef a arătat că Garda Forestieră a efectutat mai multe controale pe fondurile cinegetice, vizând modul în care sunt respectate prevederile contractelor de gestionare, îndeplinirea condiţiilor de licenţiere, autorizaţiile de vânătoare, gestionarea vânatului recoltat, corectitudinea evaluării trofeelor de vânat recoltate. "În Bihor sunt 69 de fonduri de vânătoare desfăşurate pe o suprafaţă totală de peste 700.000 de hectare, dintre care 25 de fonduri sunt gestionate de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, opt de Direcţia Silvică Oradea, alte 35 de fonduri sunt în administrarea a 21 de asociaţii de vânătoare, iar un fond de vânătoare este atribuit spre gestionare Universităţii din Oradea în scop didactic. De asemenea, pe raza judeţului funcţionează un complex de vânătoare pe o suprafaţă de 1.157 ha, administrat de SC Wild Boar Club SRL, deţinută de cunoscutul om de afaceri Ion Ţiriac. Pe lângă controalele de fond efectuate la aceste asociaţii, în cursul anului 2016, au fost primite şi rezolvate 29 de sesizări, faţă de 31 primite şi rezolvate în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat Antal.

Prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a remarcat că schimbările legislative făcute în ultima perioadă în domeniul silvic, care au înăsprit sancţiunile, a redus furturile, dar nu le-a oprit definitiv. „Eu nu mai vreau să văd imagini cu suprafeţe din Bihor, de pe care pădurile au fost rase în vreme ce în urmă cu câţiva ani erau pline de verdeaţă. De aceea, aveţi tot sprijinul din partea tuturor instituţiilor competente din Bihor, pentru a împiedica astfel de fapte”, a spus prefectul de Bihor, Claudiu Pop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
aplicatia, bato vina
....daca capturile sau facut cu ajutorul aplicatiilor inseamna ca oameni binevoitori au semnalat aceste furturi. Care este contributia garzii forestiere, au facut controale la smecherii care nu cotizeaza. La fel de bine aceste controale puteau fi facute de politisti, gardieni publici, sotul lucicai varga, intre doua taieri ilegale. Padurile din tara asta sau dus dincolo si nimeni nu face nimic. Sa ne fie rusine
Postat 27 Octombrie 2016, 11:34 de FLORIN64
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON