URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2016, 18:29

Educaţie pentru libertate. Sistemul de educaţie Montessori a ajuns şi în Oradea!

Educaţie pentru libertate. Sistemul de educaţie Montessori a ajuns şi în Oradea! CUM LE PLACE. Fie că pictează ori lucrează cu litere, cifre sau forme geometrice, micuţii grădiniţei Montessori îşi pot alege singuri activităţile. Toate, explică educatoarele, îi ajută să-şi dezvolte aptitudinile creative, logice ori matematice
Educaţie pentru libertate. Sistemul de educaţie Montessori a ajuns şi în Oradea! CUM LE PLACE. Fie că pictează ori lucrează cu litere, cifre sau forme geometrice, micuţii grădiniţei Montessori îşi pot alege singuri activităţile. Toate, explică educatoarele, îi ajută să-şi dezvolte aptitudinile creative, logice ori matematice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să nu faci niciodată pentru un copil ceea ce poate să facă singur. Acesta e unul dintre principiile de bază ale sistemului educaţional creat la începutul secolului XX de pedagogul italian Maria Montessori.

După ce a studiat cum se dezvoltă în mod natural copiii şi ce cunoştinţe tind să acumuleze aceştia de unii singuri, Maria Montessori a creat un sistem care-i sprijină să-şi urmeze instinctele intelectuale şi spirituale fără să devină captivi restricţiilor impuse de şcolile tradiţionale, pline de norme şi reguli. Metoda sa e practicată, de anul trecut, şi în Oradea.

Program cu "ambasadori"

Născută în 1870 la Ancona, Maria Montessori a fost una dintre primele italience care au absolvit o facultate de medicină. Doctoriţa s-a specializat în pedagogie şi, conducând un grup de creşe şi grădiniţe din Roma, a observat ritmul natural de dezvoltare a copiilor şi a felului în care aceştia interacţionează cu lumea din jur. În urma cercetării, Maria Montessori a creat un sistem educaţional ce-i poartă numele şi care poate fi aplicat până la vârsta de 24 de ani, caracterizat prin faptul că le oferă copiilor şi tinerilor libertatea de a se dezvolta şi educa în propriul ritm.

Considerat revoluţionar, programul Montessori s-a răspândit, cu timpul, în toată lumea, personalităţi precum Gabriel Garcia Marquez, câştigător al Premiului Nobel pentru literatură, ori Sergey Brin, co-fondator Google, fiind crescute în spiritul acestuia. Mai nou, Ducele şi Ducesa de Cambridge au ales o astfel de grădiniţă pentru Prinţul George al Marii Britanii. 

"Grădinari" cu iniţiativă

Anca Pop, profesor centrul educațional MontessoriDe mai bine de un an, primul centru educaţional Montessori din Oradea, dedicat copiilor cu vârste între 1 şi 6 ani, funcţionează într-un imobil din strada Costaforu nr. 38. Profesoară de engleză şi fost traducător la Vatican, Anca Pop (foto) a aflat despre acest program pedagogic pe când era în Italia şi îşi vizita o prietenă. "Dimineaţa, băieţelul ei de 4 ani a pus singur masa, de la veselă la tacâmuri şi şerveţele. Tot el a pregătit şi platourile. Nu mai văzusem aşa ceva în viaţa mea. Mama lui mi-a explicat că urmează un program de educaţie Montessori, care încurajează copiii să se organizeze singuri", spune orădeanca.

Convinsă de eficienţa metodei şi de efectele sale pozitive, Anca a urmat cursuri de specialitate pentru a deveni formator Montessori. "Sistemul tradiţional a fost creat în bună parte în epoca industrială, când lumea începea să aibă nevoie de oameni mulţi şi obedienţi. Acum, în era comunicaţională, se simte nevoia de inovaţie, de iniţiativă. Or, dacă un copil aude mereu doar ordine şi reguli, dacă trebuie să facă mereu ce fac ceilalţi doar pentru că aşa se face, spiritul lui creativ va avea de suferit. Când se maturizează şi ajung să se angajeze, de pildă, li se reproşează că nu au iniţiativă. Şi pe drept...", spune directoarea centrului Crescendo Montessori din Oradea.

Învăţat "pe pipăite"

La Casa dei Bambini, cum le spunea Maria Montessori grădiniţelor sale, micuţii lucrează, de obicei, individual, făcând diverse activităţi anume alese de educatoare. "Se încurajează autonomia şi independenţa. Educatoarea nu este un entertainer. Copilul e în centrul activităţii. Un alt principiu este libertatea lui de a alege. El decide ce activitate vrea să facă, dacă vrea s-o facă singur sau alături de un alt coleg ori de educatoare", explică Anca Pop.

Singura condiţie e ca la final copilul să pună toate obiectele în locurile unde le-a găsit. În funcţie de grupa de vârstă, micuţii deprind noţiuni de limbaj, matematică, engleză, biologie şi geografie, adică tot ce se învaţă la o grădiniţă sau şcoală publică ori privată, dar în spirit de independenţă. "Pentru copiii până la 3 ani avem, în special, materiale pentru dezvoltarea simţurilor, să înveţe diferenţele dintre aspru şi fin, acru şi sărat, mic şi mare, greu şi uşor. De asemenea, facem sortarea pe culori, pe dimensiuni, pe forme geometrice. După 3 ani, copiii trec la acumularea cunoştinţelor academice", spune Anca. De exemplu, pot primi "salarii" din biluţe aşezate pe sârme şi împărţite în grupuri de zeci, sute şi mii. În ce priveşte limbajul, pe lângă cartonaşele cu diverse animale, de pildă, învaţă literele "pe pipăite". "Întâi văd cum arată o literă, apoi o desenează în făină sau în grâu şi la final ajung s-o şi scrie, cunoscându-i forma şi sunetul care îi corespunde", spune specialista.

Responsabili de mici

La Crescendo Montessori, mobilierul e gândit pe dimensiunile copiilor, ca în mai toate grădiniţele, dar nu au îngrijitoare. Îşi curăţă singuri locurile de joacă şi de activităţi, pe care le pot derula unde doresc, pe măsuţe, pe o canapea ori pe nişte covoraşe aşezate pe podea. "Noi îi pregătim pentru viaţă. Nici la serviciu şi nici în familie nu facem toţi exact acelaşi lucru deodată, decât la cor şi la parade militare", explică Anca Pop motivul. "Aceste lucruri le dezvoltă puterea de atenţie, autocontrolul, coordonarea mână-ochi, iniţiativa şi respectul faţă de toţi ceilalţi", adaugă educatoarea.

Deşi practică o metodă inovativă, pentru care cea mai bună reclamă este utilizarea ei de o mulţime de celebrităţi, tarifele centrului Montessori nu sunt diferite de cele ale altor grădiniţe private din Oradea, iar sistemul poate fi testat de părinţii care vor să încurajeze dezvoltarea naturală a copiilor. "Copiii au tendinţa naturală de a asimila informaţii şi deprinderi. Singurii care nu se dezvoltă sunt cei care sunt ţinuţi îngrădiţi", spune directoarea centrului unde copiii au toată libertatea să crească în stilul lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON