URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2010, 14:48

Echipe mixte de control pe urma poluatorilor cu mirosuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum mai mulţi ochi văd mai bine, mai multe nasuri s-ar putea să miroase mai bine. Aceasta o fi fost premiza de la care a pornit şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan, când a decis, la capătul unor campanii de presă de săptămâni în şir, să apeleze la mai multe instituţii pentru a realiza echipe comune de control asupra poluatorilor olfactivi din Oradea.

"Am trimis adrese Agenţiei de Protecţie a Mediului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Primăriei municipului Oradea, ca de luni să facem echipe mixte, care să măture zonele cu probleme, să identifice sursele de poluare şi să poată aplica sancţiuni pe loc", a declarat Călin Mocan BIHOREANULUI.

Şeful Gărzii de Mediu, principalul acuzat pentru mirosurile deranjante de oraş - ca reprezentant al principalei instituţii care poate sancţiona asemea poluatori, dar şi ca fost director al APM, pe vremea când ferma de porci din Ioşia a primti autorizaţie de mediu - s-a arătat, în final, împăcat cu această "ofensivă mediatică", realizând că ea poate grăbi adoptarea unor soluţii care să evite, pe viitor, incidente similare.

"Poate că în urma acestui scandal, va da şi municipalitatea o hotărâre prin care să nu se mai accepte creşterea animalelor în oraş, poate fabrica de zahăr va înceta să mai uite să îşi ducă borhotul, poate se va găsi şi o soluţie de relocare a fermei de porci, poate şi Compania de Apă va reuşi să rezolve şi problemele legate de canalizare", a sintetizat Mocan.

După cum se ştie, în ultima perioadă locuitorii din cartierele Ioşia şi Rogerius s-au plâns că au fost "invadaţi" de un miros pestilenţial, ca de dejecţii animaliere. După ce BIHOREANUL a demarat o campanie de presă pe această temă, încercând să atragă atenţia autorităţilor, s-au făcut controale la staţia de epurare a Companiei de Apă, la ferma de porci Nutripork din Ioşia şi la fabrica Zahărul de pe Şoseaua Borşului.

Cele două din urmă au şi fost amendate de comisarii de mediu, ferma de porci cu 10.000 de lei pentru că administratorul nu a putut prezenta dovada transportului deşeurilor, iar fabrica de zahăr cu 20.000 de lei pentru că a depozitat în curte reziduuri de sfeclă rămase încă din 2009 şi apă cu materii organice în fermentaţie. Însă, în ultimele zile mirosurile au reapărut, semn că măsurile impuse de comisari nu au fost suficiente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
”Epoca portocalie”. Ep. "Pestele, de la cap se impute!"
1. Don Mocan: și cu laboratorul mobil de la APM Bihor, ați fi putut detecta, de la inceput, aceste surse de poluare, respectiv sa prelevați pentru analiza probe de aer poluat! Biroul dlui Daescu, este prea departe de al dvoastră, sau nu mai aveți bani de telefon? 2. De ce trebuie antrenate atâtea resurse umane și materiale (BINE bugetate)? Doi comisari competenți, de la GM nu sunt suficienți, cu condiția ca aceștia sa fie lăsați sa își facă datoria conform? 3. Ce măsuri veți lua în cazul celor care a avizat pozitiv/semnat autorizația de mediu/funcționare, în 2007, pentru ferma de porci? 4. De ce oare GM și APM-ul, nu au șefi ca prof. univ. dr. Dale Atanase? PS Incompetenta, mediocritatea, tupeul și fumigenele alesilor si numitilor pe criterii (doar) politice: dauneaza foarte grav societății!
Postat 29 August 2010, 19:23 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON