URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2016, 13:21

DSV atrage atenţia cu privire la apariţia unor noi boli la animale

DSV atrage atenţia cu privire la apariţia unor noi boli la animale Aşa arată Dermatoza nodulară la bovine
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile sanitar veterinare atrag atenţia că animalele din România, implicit şi cele din judeţul Bihor, sunt ameninţate de boli noi.

"În statele din sudul şi sud estul Europei evoluează focare de Dermatoză nodulară bovine, iar din nord şi nord est se apropie Pesta porcină africană", arată un comunicat al DSVSA Bihor.

Deocamdată în Bihor nu au fost înregistrate asemenea cazuri, însă crescătorii de animale sunt avertizaţi de specialişti să fie atenţi. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat.

Citiţi mai jos detalii despre aceste boli, dar şi cum pot fi prevenite, conform informării DSVSA:

Dermatoza nodulară contagioasă (Lumpy Skin Disease) este o boală virală specifică bovinelor şi bivoliţelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizată prin evoluţie rapidă şi pierderi severe în efectivele infectate. În mod obişnuit, virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (ţânţari, muşte şi căpuşe), dar poate fi transmis şi prin contactul direct cu animalele infectate prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau chiar indirect, cu apa şi furajele contaminate. Un rol important îl are vehicularea vectorilor din teritoriile infectate spre cele indemne de către vânt, prin introducerea vectorilor odată cu transporturile de animale, prin introducerile ilegale de animale infectate, prin personalul care a lucrat în ferme infectate şi care a avut contact cu animale bolnave, prin furaje contaminate etc. Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Uneori, animalele afectate pot muri.Boala cauzează pierderi economicr importante datorită restricţiilor care trebuie impuse mişcării şi comerţului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea.

Măsuri pentru protejarea animalelor de această boală:

- Miscarea animalelor intre ferme si in interiorul fermei si, in particular, introducerea de animale noi  cu status epidemiologi cnecunoscut;

- Contactul direct sau apropierea de animalele vecinilor;

- Schimburile de autovehicule, masini, echipament, furaje si asternut intre ferme;

- Miscarea oamenilor, in special a muncitorilor, in interiorul fermei si intre ferme;

- Vizitatorii in ferme sau vehicule straine – oameni, animale de companie,echipamente si vehicule;

- Contaminarea prininter mediul animalelor din mediu salbatic, pasarile salbatice si vermina (insecte, rozatoareetc);

- Consumarea de catre animalele scoase la pasunata apei din rauri si balti;

- Animalele scoase la pasunat impreuna cu animale din exploatatii necunoscute.

Pesta porcina africană (PPA) este o boala hemoragică înalt contagioasă a porcilor, care produce o gamă largă de semne clinice şi leziuni care se aseamănă cu cele ale pestei porcine clasice, ducând în mod invariabil la moartea sau uciderea animalelor afectate sau suspecte de boală. Ca forme de manifestare a bolii se pot întâlni febră ridicată (până la 42° C)  cu pierderea poftei de mâncare, tulburări respiratorii, vomă, sângerare nazală sau din rect, şi uneori diaree urmată de moarte în 7-10 zile. Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, DSVSA recomandă  respectarea următoarelor măsuri de biosecuritate:

- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; 

- creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;

- nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; 

- dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

- nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

- nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

- nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Având în vedere gravitatea celor două boli DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, şi solicită ca orice suspiciune de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau la DSVSA judeţeană.

Pentru orice sesizări vă puteţi adresa telefonic la numerele de telefon: 0259 – 431608 şi 0259 - 266141 sau email: office-bihor@ansvsa.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON