URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2017, 13:01

Dispărută pe vecie: În fosta rezervaţie naturală Peţea, unde înflorea nufărul termal, n-a mai rămas urmă de viaţă

Dispărută pe vecie: În fosta rezervaţie naturală Peţea, unde înflorea nufărul termal, n-a mai rămas urmă de viaţă MOARTĂ. În rezervaţia Peţea nu se mai găseşte nicio frunză de nufăr termal şi niciun exemplar din roşioara lui Racoviţă ori vreun melc termal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rezervaţia pârâul Peţea din Băile 1 Mai, celebră pentru nufărul termal specific locului, era unul dintre locurile preferate ale Annei Marossy, cel mai reputat biolog şi ecologist orădean.

Cum pe 18 octombrie se vor împlini doi ani de când aceasta a trecut în nefiinţă, bihorenii sunt invitaţi s-o comemoreze în inima rezervaţiei, pe malul lacului Ochiul Mare, unde odinioară înflorea gingaşa floare. Să vadă cu ochii lor cum, asemenea celei care a încercat să ocrotească locul, rezervaţia s-a stins de tot...

Un nufăr pentru Anna

Comemorarea Annei Marossy este organizată de Asociaţia Aqua Crisius, cea care, alături de World Wide Fund, a obţinut în vara anului trecut custodia rezervaţiei Peţea. "Îi invităm pe toţi cei care doresc să aducă un omagiu distinsei doamne la monumentul reprezentând nufărul termal, de pe malul lacului Ochiul Mare", a anunţat Andrei Togor, liderul Aqua Crisius, referindu-se la monumentul amplasat chiar de ONG-ul pe care îl reprezintă, tot în memoria ecologistei, cu un an în urmă.

Anna Marossy, biolog, ecologistPe lângă preocuparea largă pentru natura înconjurătoare, Anna Marossy a avut pentru nufărul termal o slăbiciune anume. În tinereţe a studiat rezervaţia, fiind unul dintre primii specialişti care au militat pentru protejarea lacului şi a speciilor endemice de aici, nufărul termal, roşioara lui Racoviţă şi melcul termal. "Vrem ca lacul Ochiul Mare să fie un loc de pelerinaj, cel puţin o dată pe an să ne adunăm aici şi s-o comemorăm pe doamna Marossy", spune Togor. De altfel, în restul anului, zona este complet închisă publicului. Pentru că, de fapt, nici nu mai are ce arăta...

Adio, Peţea!

Din rezervaţia de importanţă europeană n-a mai rămas absolut nimic. Lacul e o simplă baltă din care au dispărut toate cele trei specii endemice. "În momentul de faţă, nu deserveşte speciilor şi habitatelor pentru care a fost creată", confirmă Togor.

Nufărul termal mai poate fi văzut, graţie cercetătorului orădean Cristian Blidar, care l-a cultivat in vitro, doar într-un bazin amenajat în parcul central din Băile Felix, în timp ce roşioara lui Racoviţă mai trăieşte doar în acvarii din Ungaria. În schimb, melcul termal n-a supravieţuit în captivitate, astfel că nu mai există niciun exemplar din această specie, nicăieri în lume!

Deşi autorităţile s-au ferit să spună adevărul, rezervaţia a murit din pricina furtului de apă geotermală în cele două staţiuni vecine Oradiei. O hoţie în formă continuată, scăpată de sub control şi, iată, cu consecinţe ireversibile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
EMBLEMATIC: IUBESC BIHORUL !!!
Vai, vai...
Postat 17 Octombrie 2017, 19:25 de ADINA
au inflorit crinii
...da ochiul care vede tot nu poate sa spuna ca acolo nu au inflorit crinii...asa merg lucrurile,toti is stigmatizati dupa lovitura de stat,inclusiv acest jurnal,doar ca se preface...
Postat 17 Octombrie 2017, 18:59 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON