URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2017, 14:53

Direcţia Agricolă şi-a recăpătat atribuţiunile de formare profesională şi control

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Agricolă Bihor redevine mare. Potrivit HG 860 din 2016, instituţia şi-a recăpătat începând din 30 decembrie atribuţiunile de formare profesională şi control, pe lângă cele de implementare a strategiilor şi politicilor agricole. Instituţia şi-a triplat statul de funcţii, de la 13 la 41 de posturi, odată cu preluarea noilor atribuţiuni.

"Structura privind formarea profesională a revenit la Direcţia Agricolă, după o perioadă în care a funcţionat în cadrul Consiliului Judeţean, pentru a face parte din cadrul unei instituţii cu atribuţiuni clare privind acordarea de consultanţă de specialitate fermierilor şi profesionalizării lor", a declarat şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Directorul a fost reconfirmat pe funcţie, prin ordin de ministru, iar funcţia de director adjunct a revenit inginerului Marius Ştefan, fostul director al Camerei Agricole Bihor.

Cursuri de calificare

Astfel, Serviciul Implementarea Politicilor, Strategiilor în Agricultură şi Industrie Alimentară, Consultaţă Agricolă şi Formare Profesonală va organiza cursuri de calificare pe domenii de la vinificatori, măcelari, bucătari - cofetari şi operatori în agroturism, dar şi cursuri de specializare pentru fermieri.

"Vom organiza cursuri în urma cărora absolvenţii vor primi diplome recunoscute la nivel european. Intenţia noastră este ca tarifele percepute cursanţilor să fie modice, pentru că până acum preţul unui curs era de 500 lei", a spus Hodişan.

Cursurile vor avea o componentă teoretică dublată de ore de practică la ferme sau societăţi comerciale de profil.

"Vine controlul!"

Pe de cealaltă parte, începând de anul acesta, în cadrul Direcţiei Agricole a fost reînfiinţat Serviciul Monitorizare, Inspecţii Tehnice, Verificare şi Constrol în Agricultură şi Industria Alimentară, aflat până curând în subordinea directă a Ministerului Agriculturii, cu atribuţiuni de inspecţie pe domenii precum legume - fructe, vie - vin, carcase, agricultură ecologică, produse tradiţionale, fertilizanţi şi altele.

"În plus, este pentru prima dată după 1991 când Ministerul dă atribuţiuni precise Direcţiilor Agricole privind verificarea fondului funciar şi sancţionarea abaterilor, indiferent că este vorba de balastiere, de depozitarea pietrişurilor pe terenurile învecinate sau de extinderea de către primari a intravilanului localităţilor, afectând suprafeţele destinate să producă necesarul de hrană pentru populaţie", a declarat directorul.

Cu biroul în teren...

Pe de altă parte, Direcţia Agricolă şi-a păstrat atribuţiunile privind implementarea politicilor şi strategiilor în domeniul agricol, monitorizarea stării de vegetaţie a culturilor şi altele.

Instituţia se va ocupa inclusiv de acordarea de la bugetul de stat de ajutoare de minimis pentru legumiculturi şi fermieri, dar şi îndrumarea agricultorilor.

"Pentru a veni în întâmpinarea fermierilor am organizat 13 centre de asistenţă tehnică zonală, unde agricultorii vor putea obţine consultanţă de specialitate şi îşi vor putea aviza certificatele de producător", a spus Hodişan.

Centrele de asistenţă, cu sedii în Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta, Săcuieni, Tinca ş.a., vor vor avea birou în cadrul primăriilor şi vor funcţiona după un program stabilit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON