URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2010, 10:30

Despre gropile din carosabil şi cum ne putem recupera pagubele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În condiţiile în care drumurile noastre se prezintă, cel puţin în situaţia actuală, într-o stare deplorabilă, foarte mulţi dintre noi ne confruntăm cu diferite defecţiuni ale autoturismelor pe care le conducem. Aceste defecţiuni pot fi cauzate atât de starea carosabilului cât şi de proasta semnalizare a drumului public. În măsura în care putem dovedi că defecţiunile autovehiculului nostru se datorează proastei întreţineri sau semnalizări a drumului public, ne vom putea recupera paguba de la administratorul drumului în cauză.

Astfel, conform art. 5 alin. 6 din Codul rutier, în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii.

Pentru a ne putea recupera paguba va trebui să acţionăm în judecată administratorul drumului. Acest administrator diferă în funcţie de categoria de drum pe care am avut evenimentul. Drumurile naţionale sunt administrate de Administraţia Naţională a Drumurilor sub autoritatea Ministerului Transporturilor, drumurile judeţene de consiliile judeţene iar drumurile locale şi străzile din interiorul localităţilor de către consiliile locale ale oraşelor sau comunelor respective.

Pentru a ne dovedi paguba trebuie să păstrăm toate chitanţele legate de achiziţionarea pieselor auto şi manopera de reparaţii. De asemenea, este indicat să fotografiem groapa, denivelarea drumului sau obstacolul care ne-a produs prejudiciul şi care nu avea ce să caute pe un drum public. În cazul lipsei sau amplasării greşite a unui indicator, este bine să facem fotografii panoramice ale zonei, din care să rezulte acest fapt.

Cererea de chemare în judecată poate fi făcută în termen de 3 ani de la data evenimentului rutier (este bine să o facem însă cât mai repede), ea urmând a fi introdusă la instanţa în raza de competenţă a căreia s-a produs evenimentul rutier.

Dacă se va aprecia că pretenţiile sunt întemeiate, instanţa va obliga administratorul drumului să plătească paguba, iar, în caz de refuz de plată, hotărârea judecătorească va putea fi executată silit.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pe ei pe mama lor
Pana nu intram in ei cu procese, nimic nu se va schimba. Mumltumim dlui avocat pentru explicatii, e nevoie de astfel de informatii.
Postat 17 Martie 2010, 11:55 de observator
Despre gropile din carosabil şi cum ne putem recupera pagubele
suna bine..dar pacat ce te ia citiva ani pina ce se finalizeaza..si cunoscind aceasta tara care e data din tatan-fiu-nepot-prieteni si lingai,nu prea ai sanse de cistig...nuami daca faci si tu parte din cei de mai de sus...ca nu da odata boala in ei ca in iepuri....
Postat 16 Martie 2010, 13:04 de pip
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON