URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2014, 19:40

Deşi statul dă subvenţii pentru ucenici şi stagiari, niciun patron bihorean nu a raportat un astfel de angajat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Patronii bihoreni nu ştiu sau nu vor să ia bani de la stat. Deşi statul le dă subvenţii dacă angajează ucenici ori stagiari, niciun patron bihorean n-a raportat anul acesta un astfel de angajat. Dacă legea stagiaturii, 335/2013, este în vigoare doar din acest an, cea a uceniciei, 279/2005, este actualizată din 2011. Totuşi, atât ucenicii, cât şi stagiarii lipsesc cu desăvârşire.

"Sunt carenţe în apetitul angajatorilor de a accesa măsuri active", a constatat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Conform legislaţiei, ucenic poate fi orice tânăr care are între 16 şi 25 de ani şi nu are o calificare, dar îşi doreşte una. Contractul de ucenicie poate fi încheiat pe minim 12 luni şi maxim 3 ani, timp în care angajatorul primeşte lunar o subvenţie de 300 lei, un soi de răsplată pentru pregătirea teoretică şi practică a ucenicului. "Angajatorul va desemna un coordonator de ucenicie şi va asigura şi evaluarea ucenicului", a precizat Békési.

De cealaltă parte, contractul de stagiatură îi vizează exclusiv pe absolvenţii de studii superioare, indiferent de anul în care au absolvit, dar care nu trebuie să fi lucrat nici o zi în domeniul ori pe funcţia pe care ajung stagiari. Altfel spus, calificaţi, dar fără experienţă în domeniu. Şi pentru aceştia angajatorii trebuie să încheie un contract distinct, pentru o perioadă de şase luni, şi să le asigure un mentor. Subvenţia în cazul stagiarilor este tot de 300 de lei.

Procedura de obţinere a subvenţiilor este identică şi, asigură directorul AJOFM, deloc complicată: angajatorii trebuie doar să vină la Agenţie cu câteva documente, precum contractul de muncă şi actele de studii ale angajatului. Totuşi, anul acesta nici măcar un patron bihorean nu a solicitat subvenţia pentru ucenici ori pe cea pentru stagiari. Mai mult, de la apariţia Legii uceniciei în 2005, în Bihor au existat doar zece ucenici!

"Poate că este o frică a angajatorilor, pentru că au obligaţia de a desemna coordonatori sau mentori. Dar tranziţia de la şcoală la muncă poate fi realizată cel mai bine de unităţile angajatoare, mai ales că sistemul educaţional nu este capabil să livreze direct profesioniştii doriţi de angajatori. Nu spun că din aceste subvenţii vor face profit, dar le vin în ajutor", a declarat Békési Csaba. Anul viitor, directorul AJOFM Bihor vrea să convingă cel puţin 10 patroni bihoreni să încheie contracte de ucenicie ori stagiatură.

Békési îşi mai doreşte ca în 2015 instituţia pe care o conduce să pună un accent deosebit pe cursurile de calificare profesională, stabilindu-şi un target de 1.217 cursanţi în 56 de cursuri din domenii diferite.

Tot în 2015 directorul AJOFM Bihor vrea să organizeze mai multe burse generale ale locurilor de muncă în afara Oradiei. Anul acesta, în premieră, Agenţia a organizat trei astfel de evenimente, în Aleşd, Beiuş şi Salonta, care au fost vizitate de aproape o mie de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi în urma cărora aproximativ 260 de bihoreni au şi fost selectaţi pentru interviuri.

"Mi-aş dori chiar o caravană AJOFM Bihor în judeţ, să ducem informaţiile în toate comunele şi satele", a precizat Békési, după ce a constatat că mulţi bihoreni nici nu ştiu de posibilităţile de angajare pe care le au.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ucenicii şi stagiarii potenţiali din ziua de astăzi ...
... se vor direct şefi de instituţii şi aleşi ai neamului sau, din contră, nu au timp de cât stau pe Facebook !!!
Postat 18 Decembrie 2014, 09:17 de WinDos
ABURELI !!
Trebuie sa fii tampit sa accesezi asemenea fonduri ! A doua zi sunt toate inspectiile statului sa verifice tot si toate , nu mai ai timp numai de ei si sunt multi si multe, cedeti-ma !!!!! Asa ca toate astea, subventii pentru firme sunt date doar de fala guvernatilor si de reclama ca de accesat nu le acceseaza nimeni !!!!!
Postat 17 Decembrie 2014, 23:05 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON