URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2016, 17:04

Descoperă Pădurea Craiului! Ecotop le arată elevilor bogăţiile naturii din zona Tomnatec-Zece Hotare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În această vară, asociaţia Ecotop le va arăta elevilor bihoreni bogăţiile naturale din zona Tomnatec-Zece Hotare, aflată pe teritoriul ariei protejate Pădurea Craiului.

Cu bani de la Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, Ecotop vrea să promoveze zona ca o destinaţie de ecoturism, împărtăşind astfel scopul pe care şi o altă organizaţie ecologistă, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, de altfel custodele sitului, l-a declarat.

Intitulat "Descoperă Pădurea Craiului de lângă tine", proiectul Ecotop se va derula în parteneriat cu Liceului Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş. Elevii acestei şcoli vor participa la concursuri de dezbateri cu tematică principală capitalul natural al Munţilor Pădurea Craiului, iar alături de colegii de la alte şcoli din zonă la un concurs de cunoştinţe generale pe teme de mediu. De asemenea, la şcoala din Zece Hotare, Ecotop va organiza un cerc al micilor observatori ai naturii. Aceeaşi organizaţie va duce 20 de elevi şi 3 profesori din Şuncuiuş în excursie la Roşia şi Meziad.

Preşedintele Ecotop, George Togor, a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, pe lângă activităţile educative, proiectul are şi două acţiuni menite să promoveze potenţialul turistic al zonei. Astfel, ecologiştii vor amenaja o potecă ce va lega balta cunoscută sub numele "La Cârnaţu" din fosta lentilă de exploatare a bauxitei de şcoala gimnazială din Zece Hotare, Vârful Runc şi platoul Cărmăzan. "Pe poteca tematică vor fi amplasate 8 panour informative, gândite astfel încât să faciliteze activităţiile de descoperire şi cunoaştere a diversităţii biologice şi geomorfologice din platoul Tomnatec-Zece Hotare", a spus Togor.

Totodată, Ecotop va realiza un film scurt de prezentare a câmpului de doline din acelaşi areal. Valoarea proiectului este de 32.764 de lei, din care finanţatorul contribuie cu 19.970 de lei.

La mulţi ani, Ecotop!

În aceeaşi conferinţă de presă, reprezentanţii asociaţiei au precizat că Ecotop sărbătoreşte în acest an 25 de ani de existenţă, fiind astfel cea mai veche organizaţie ecologistă din Bihor, chiar dacă nu mai este foarte vizibilă. "În ultimii cinci ani ne-am axat mai mult pe activităţi educative", a precizat vicepreşedinta Eleonora Mircescu.

Anul trecut, asociaţia a fost partener şi într-un proiect POSDRU, "Social Economy 4 All", în cadrul căruia în Bihor a fost înfiinţată o cooperativă socială cu activitate în amenajări de spaţii verzi. Conform reprezentantului cooperativei Dianthus, Aldo Quai, firma are acum 8 angajaţi, dintre care cinci sunt bihoreni din mediul rural, romi sau persoane cu diferite dizabilităţi. "Toţi cinci au beneficiat de cursuri de formare profesională de specialist în muncitor peisagist floricultor", a precizat Quai, în aceeaşi conferinţă de presă.

În perioada următoare, Ecotop se va înscrie în concursurile Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului pentru atribuirea custodiei a două arii protejate din Bihor, Betfia şi Săcueni. "Credem că putem să contribuim la bunul mers al acestor situri", a mai spus George Togor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON