URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2014, 16:03

Deputaţii au spus "pas" propunerii lui Cseke ca românii să plătească gunoaiele la volum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În pline dezbateri pe Legea 101/2006, care reglementează serviciul de salubrizare a localităţilor, deputatul UDMR de Bihor Cseke Attila a încercat să-şi convingă colegii de ceea ce el consideră o modificare importantă a legislaţiei, pentru ca sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, adică reciclarea unei părţi din gunoaiele românilor, să funcţioneze.

Pornind de la constatarea că salubritatea este singurul serviciu public care nu se plăteşte în funcţie de cantitatea consumată, respectiv produsă, Cseke a cerut ca plata deşeurilor să se facă pe volum. "Amendamentul meu a fost ca administraţia publică locală, atunci când dă în gestiune acest serviciu, să aleagă sistemul de tarifare: pe persoană sau pe volum", a declarat parlamentarul joi, într-o conferinţă de presă.

Primăriile care ar fi ales a doua variantă ar fi putut aplica metoda folosită în vestul Europei, unde se vând saci anume pentru colectarea deşeurilor, iar în preţul lor este inclus şi transportul lor. Astfel, cetăţeanul plăteşte serviciul chiar înainte de a-i fi prestat. Aplicând această metodă, primăriile ar putea stabili un tarif mic pentru colectarea deşeurilor reciclabile, respectiv unul mai mare pentru cele menajere, ceea ce i-ar putea determina pe români să colecteze selectiv deşeurile, implicit să trimită spre reciclare o cantitate cât mai mare de deşeuri.

"Atâta timp când nu impulsionezi cetăţeanul să facă această colectare selectivă, foarte puţini o vor face", a declarat Cseke. Ca să sublinieze importanţa acestei modificări, Cseke a arătat date ce caracterizau reciclarea în Europa anului 2010: în timp ce România recicla doar 1% din deşeuri, Germania atingea 62%, Ungaria 21%, Suedia 49%, iar Austria 63%.

Acest amendament a fost respins, însă, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pe motiv că România nu este pregătită pentru acest sistem.

Pe de altă parte, Cseke a identificat o altă problemă la Legea salubrităţii, de data aceasta un amendament propus de "raportorii din sfera Guvernului": operatorii licenţiaţi de salubritate vor fi obligaţi să ridice deşeurile abandonate pe domeniul public, pe cheltuiala administraţiei publice locale, iar primăria îşi va recupera banii de la persoana care a lăsat gunoaiele pe stradă.

"Este o invitaţie de a nu încheia un contract şi de a abandona deşeurile", a declarat Cseke, convins că primăriile nu vor putea identifica persoanele care abandonează deşeurile şi bugetul local va fi încărcat cu o cheltuială în plus. Deputatul UDMR de Bihor ar vrea ca această cheltuială să revină firmelor de salubritate, împreună cu obligaţia de a identifica "autorii" ilegalităţii. "Riscul acestui serviciu ar trebui transferat operatorului. Poţi să-i dai pârghii să îşi recupereze banii. De ce să încarc eu Poliţia Locală?", a spus Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
vai,vai..
..ce grija are acest dRemarcabil,dupa ce a desfintat 58 de SPITALE,acum atrecut la gunoaie!Fiecare cu locul meritat...nem ???????omn!!!!!!!!
Postat 24 Ianuarie 2014, 08:33 de Nea taticu
exista colectare cu saci
Sistemul de colectare cu saci bazat pe volumetrie este mai bun decat actualul pausal, cantarirea este si mai precisa si mai corecta fata de populatie, insa necesita investitii mai mari cantar pe fiecare masina etc, si o mai buna organizare. Colectare saci: The "Züri-Sack" From January 1, 1993 originator-based sack charges were introduced in the City of Zurich. The sack charge is a central feature of the new Waste Material Regulation. Together with a ground charge based on room count and levied on property owners, it must cover 100% of the cost of removing waste from households. Only material which cannot be recycled, the so-called incinerator waste, finds its way into the Züri-Sacks. Useful materials, however, can be left at the collection points of Zurich Recycling free of charge. By these means, the Waste Department offers the people of Zurich a financial incentive through the sack charge and an additional motivation to support Zurich Recycling. The charge on the largest Züri-Sack of 110-litre capacity has been 3 Swiss francs since January 1, 1993. For the 60-litre sack 2.10 Swiss francs is charged, 1.25 Swiss francs or 65 Cents respectively for the 35- or 17-litre sacks.
Postat 24 Ianuarie 2014, 01:33 de Dragos Mandru
Gunoiul
cseke, udemeristul separatist, sa plece in ungaria cu propunerile lui !
Postat 23 Ianuarie 2014, 18:41 de Punct
Intre volum si cantitate e o diferenta ca intre Ponta si Cseke!
Una e sa cantaresti masa de deseuri si cu totul alta sa determini volumetria. Nicaieri in lume nu se cuantifica gunoiul la volum! Cseke a propus in KG nu in MC!
Postat 23 Ianuarie 2014, 16:21 de Amatorul USL s.a.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON