URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2011, 18:53

Clasificarea aditivilor alimentari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Codificarea aditivilor alimentari este reglementată de legislaţie. Aceştia se clasifică în următoarele categorii:

- E100 - E182: coloranţi, adică orice substanţe care redau sau intensifică culoarea produselor alimentare;
- E200 - E290: conservanţi, substanţe care prelungesc durata de conservare a produselor şi le protejează contra alterării determinate de microorganisme;
- E296 - E385: antioxidanţi (care prelungesc durata de conservare prin protecţia împotriva alterării cauzate de oxidare), acidifianţi (substanţe care măresc aciditatea) şi corectori de aciditate;
- E400 - E495: emulgatori, săruri de topire, agenţi de îngroşare, gelifianţi, stabilizatori, agenţi de afânare, agenţi de sechestrare sau de blocare;
- E500 - E585: antiaglomeranţi, antispumanţi, amelioratori de făină, agenţi de întărire;
- E620 - E640: stimulatori de arome;
- E900 - E1520: îndulcitori, agenţi de glazurare, amidon modificat, agenţi de umezire, enzime, agenţi de încărcare, gaze propulsoare şi gaze de ambalare. Despre sursele, efectul asupra sănătăţii şi criteriile de utilizare a aditivilor alimentari, în numerele viitoare.

Atenţie! Pentru reglementarea precisă a utilităţii aditivilor alimentari şi pentru informarea corectă a consumatorilor, Uniunea Europeană a decis încă din anul 1979, ca fiecare aditiv autorizat să fie semnalat pe etichete sau pe ambalaje prin litera E, urmată de trei sau patru cifre. Această codificare coincide cu clasificarea Comisiei Economice Europene, fiind preluată şi de alte state din afara Uniunii. Această codificare alocată fiecărui aditiv alimentar indică faptul că a fost testat pe animale şi s-a dovedit sigur pentru consum, a fost înregistrat ca un aditiv permis la forurile de specialitate şi reprezintă un mijloc de identificare al aditivului.

Reţineţi! Aditivii alimentari sunt utili, deoarece determină conservarea pe mai mult timp a produselor alimentare, cu menţinerea calităţii şi a siguranţei lor. De asemenea, păstrează sau chiar îmbunătăţesc gustul produselor, menţin consistenţa, aroma, culoarea şi asigură controlul acidităţii sau alcalinităţii lor. |n absenţa acestor calităţi ar scădea drastic comerţul cu majoritatea produselor alimentare uzuale, cum sunt produsele de patiserie şi cofetărie, bomboanele, mezelurile, gemurile şi marmeladele, băuturile răcoritoare şi multe alte preparate culinare realizate în unităţile de alimentaţie publică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON