URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2012, 18:37

Dansatorul orădean Andrei Mangra a trecut la profesionişti şi concurează pentru Germania

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a ales să reprezinte Germania în competiţiile de dans sportiv, trecând în acest an la categoria profesionişti, orădeanul Andrei Mangra a obţinut deja primele rezultate importante pe plan internaţional, oficialii federali germani fiind mulţumiţi de prestaţia lui. Andrei a obţinut calificarea la Campionatul European, rezervat profesioniştilor, de la Izmir (Turcia) dar şi la Campionatul Mondial de Show-uri.

Dansator de mic

Andrei a început dansul pe când avea 7 ani sub îndrumarea mamei sale, Valeria Mangra, fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Dans Sportiv. Că aşchia n-a sărit departe de trunchi s-a văzut rapid. Din 2003, de la primul mare concurs, până în 2011, Andrei Mangra a fost prezent în toate finalele Campionatului Naţional, an după an, la toate categoriile de vârstă.

În 2011, însă, a prins o formă slabă. A fost şi primul an în care, clasându-se doar pe locul şapte n-a mai prins finala de şase a Campionatului Naţional, o dezamăgire fără precedent. "Mai am multe de spus în dansul sportiv, iar dacă pentru unii un astfel de an nefast ca rezultate poate însemna finalul carierei, pentru mine a fost doar o provocare pentru a fi mai bun", precizează Andrei.

Împreună cu Valeria a luat hotărârea că este mai bine să părăsească România şi să concureze pentru Germania în campionatul profesionist al acestei ţări ,unde dansul sportiv are o recunoaştere aparte. Fără să ducă lipsă de oferte şi cu carnetul de absolvent al Şcolii Naţionale de Antrenori de dans sportiv în buzunar, Andrei Mangra a ales să semneze cu clubul berlinez "Shall We Dance".

Altă viaţă

"Fiind singurul copil nu ne-a fost uşor, ca părinţi, să-l ştim departe de noi, dar ne-am dat seama că i-am fi ucis visul dacă-l opream", spune Valeria Mangra, antrenor şi preşedinte al CS Dans Club 80 Oradea. Transferul de la campionatul din România la cel din Germania a fost o schimbare uriaşă în viaţa lui Andrei. În primul rând datorită diferenţei de forţă economică, de cultură şi de civilizaţie dintre cele două ţări. Apoi datorită diferenţelor de concept asupra dansului sportiv, pentru că în Germania este un sport profesionist, iar în România unul amator.

Andrei s-a adaptat însă rapid pentru că această disciplină situată la graniţa dintre artă şi sport presupune, pe lângă eleganţă, conduită, şi multă stăpânire de sine. După trei luni de căutări, a găsit o parteneră, pe Anastasiya Davydova, o sportivă de origine rusă, cu care s-a clasat pe locul cinci la Napoca Dans Festival (noiembrie 2011), competiţie la care au participat sportivi din 12 ţări europene.

Întâmplarea a făcut apoi ca rusoaica să se căsătorească şi să decidă să renunţe la dansul profesionist, astfel că a urmat o altă perioadă de căutări. În cele din urmă, în luna iunie a acestui an, după mai bine de şase luni de aşteptare, antrenorul Dirk Heidemann a luat hotărârea ca Andrei să facă pereche cu Ekaterina Kalugina în campionatul profesionist. "Diferenţa de la amatori la profesionişti este enormă. Nu contează doar talentul şi pasiunea, ci e vorba şi de o muncă titanică", spune Andrei, care, la 21 de ani, a fost aruncat pe "ringul cu lei", cu adversari consacraţi din dansul continental.

Rezultate bune

Prima ieşire pe ringul profesionist s-a produs la Stuttgart, în perioada 14-18 august, la Germanian Open Championship (GOC), o competiţie de prim rang din dansul sportiv mondial. "Openul Germaniei reprezintă pentru dans cam ce reprezintă Wimbledonul pentru tenis", a făcut comparaţia Andrei. Spre deosebire de amatori, la profesionişti există două tipuri de competiţie: cea la care se dansează toate cele cinci dansuri latino şi o competiţie de show unde se prezintă un dans tematic care cuprinde minimum trei din cele cinci dansuri.

Andrei şi Katja au ales ca temă "Nefertiti", un dans cu accente egiptene. Ca urmare a prestaţiei, care le-a adus în final locul patru, la mică distanţă de podium, federaţia germană a luat decizia ca cei doi sportivi să reprezinte Germania la Campionatul European de show-uri latino de la Luxemburg din 2 septembrie, iar perechea venită din "est" a confirmat aşteptările în Marele Ducat, cucerind medalia de bronz.

"În perioada care a urmat concursului de la Stuttgart am muncit câte şapte-opt ore pe zi. Cei din federaţia germană ne-au explicat că sunt mulţumiţi de noi, dar că aşteaptă şi mai mult pentru că suntem foarte tineri", a adăugat dansatorul orădean. În urma prestaţiilor de la Stuttgart şi Luxemburg, perechea româno-rusă a obţinut calificarea la Campionatul European, rezervat profesioniştilor, de la Izmir (Turcia) dar şi la Campionatul Mondial de Show-uri. La mai mare!


CARTE DE VIZITĂ

Andrei Mangra

- s-a născut la Oradea, data de 7 martie, 1991
- a absolvit Liceul Pedagogic Iosif Vulcan din Oradea
- absolvent al Şcolii Naţionale de Antrenori Bucureşti
- a început dansul la vârsta de şapte ani
- multiplu laureat al campionatelor naţionale
- câştigător al concursurilor internaţionale de la: Subotica (Serbia), Varazdin (Croatia),Linz (Austria), Bratislava, Budapesta, Alassio (Italia).
- medaliat cu bronz la europenele de show-uri latino din Luxemburg

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON