URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2012, 13:33

Copiii orădeni, îngrijiţi în două noi creşe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Viceprimarul Oradiei Biro Rozalia şi şefa Administraţiei Social Comunitare Oradea, Zita Koncsek, au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, situaţia creşelor din municipiu. Această prezentare a fost ocazionată de faptul că, recent, s-au deschis două noi creşe în Oradea, iar la o alta s-a mai înfiinţat o grupă.

Astfel, la Creşa nr. 8 "Căsuţa Piticilor", de pe strada Mihai Viteazul nr. 6, s-au terminat lucrările de extindere, centrul având acum încă 20 de locuri disponibile.

Creşele nou-înfiinţate sunt cea cu nr. 12 de pe strada Poieniţei (unde a fost sediul Direcţiei de Sport) şi Creşa nr. 11 "Sfântul Iosif", de pe strada Traian Lalescu, amenajată într-o clădire primită gratuit de Primărie de la Parohia Romano-Catolică "Sfântul Iosif".

La creşa nr. 11 sunt îngrijiţi 30 de copiii, iar la cea de pe strada Poeniţei 40 de copii. Ambele sunt amenajate modern, cu săli de joacă, dormitoare, săli de mese, toalete, toate pe măsura picilor. Evident, n-au fost uitate jucăriile şi alte obiecte necesare în derularea părţii educative din creşe.

"Analizând cererile depuse şi în aşteptare, am văzut că în cartierele Rogerius şi Nufărul sunt cele mai multe cereri. Asta înseamnă că, dacă ne vom gândi să facem noi creşe, în aceste două cartiere ar trebui să le înfiinţăm", a declarat viceprimarul Biro Rozalia.

În total, cele 12 creşe din Oradea au o capacitate totală de 427 de copii. Numărul total al copiilor înscrişi este de 543, diferenţa fiind explicată prin faptul că nu toţi copiii merg în fiecare zi la creşă, deci niciodată nu se întâmplă să se atingă capacitatea maximă a creşei. Totodată, ASCO mai are 623 de cereri în aşteptare, adică depuse de părinţi pentru anii următori, ca să fie siguri că micuţii lor vor avea unde fi îngrijiţi.

Viceprimarul Biro Rozalia a mai spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că municipalitatea va lansa, din aprilie, un program menit să ajute familiile monoparentale, respectiv pe cele cu mai mulţi copii. "În Orăşelul Copiilor, de două ori pe lună, vinerea între orele 16 şi 19, părinţii îşi vor putea lăsa copilul în grija pedagogilor, gratuit", a explicat Biro. În acest interval, pedagogi angajaţi de Primărie vor îngriji copiii, care vor fi împărţiţi pe grupe de vârstă.

ASCO are în evidenţă circa 290 de familii monoparentale şi peste 1.200 de familii cu cel puţin doi copii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce minciuni baga in ei
daca nu ar exista acest sistem nenorocit sigur am naste mai multi copii, bine zic munteni ce scoala si gradinita :bolii si minciuni eventual :)) mai sanatosi eram fara atat stres si coruptie, scalvie si iobagie traim. Boieri eru culti pe vremuri mai prosti ca tarani ca nu stiu nimic sa faca :))))
Postat 16 Martie 2012, 14:33 de saraci cine stie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON