URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2016, 08:35

Consiliul Local a aprobat mărirea tarifelor RER şi un preţ de 187 lei pe 1.000 mp pentru spălarea Pieţei Unirii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de la 1 septembrie 2016, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service va practica tarife mai mari cu între 2% şi 16%, în funcţie de serviciul oferit, potrivit unei hotărâri aprobate, marţi, de Consiliul Local Oradea. Aleşii orădenilor au aprobat şi introducerea unui tarif distinct de spălare a pavajului din Piaţa Unirii.

Potrivit proiectului, majorările propuse de RER Ecologic Service şi aprobate marţi de consilierii locali au la bază creşterea costurilor cu angajaţii, după ce salariul minim pe economie a fost mărit din luna mai de la 1.050 lei la 1.250 lei, adică cu 19,05%, respectiv creşterea tarifului de depozitare a deşeurilor menajare cu 1,27%, acesta ajungând la nivelul de 15,14 euro la tonă.

Drept urmare, de la 1 septembrie, preţul de colectare a deşeurilor de la persoanele fizice va fi de 8,47 lei/persoană pe lună, faţă de 8,02 lei până acum, aplicându-se o creştere de 5,61%. În ceea ce priveşte persoanele juridice, acestea vor plăti 83,06 lei/tonă/lună, faţă de 78,05 lei, creşterea fiind de 6,42%. De asemenea, tariful de spălat şi dezinfectat pubele creşte la 1 leu pe bucată, faţă de 0,92 lei până acum, mărirea fiind de 8,70%.

Totodată, cresc şi tarifele privind salubritatea stradală. Măturatul mecanizat va costa 13,91 lei (faţă de 13,54 lei) la 1.000 metri pătraţi, în timp ce cel manual va costa 17,06 lei (faţă de 14,71 lei). Spălatul suprafeţelor carosabile va costa 48,53 lei la 1.000 de metri pătraţi (faţă de 46,63 lei), iar tariful de întreţinere a spaţiilor verzi sare la 23,76 lei (faţă de 21,56 lei).

De asemenea, potrivit hotărârii aprobate marţi, în sezonul de iarnă Primăria va plăti mai mult şi pentru pluguitul zăpezii (8,53 lei faţă de 8,15 lei, la 1.000 mp), respectiv pentru curăţarea manuală a zăpezii şi gheţii (278 lei faţă de 239 lei, la 1.000 mp).

În acelaşi proiect a fost aprobată şi introducerea unui tarif distinct de spălare a pavajului din Piaţa Unirii, pentru care RER Ecologic Service va achiziţiona şi folosi un utilaj special, folosit de regulă pentru curăţarea "indoor". "Ţinând cont de faptul că suprafeţele sunt pavate cu piatră albă şi au o sensibilitate în ceea ce priveşte culoarea şi o rezistenţă mecanică mai redusă faţă de alte suprafeţe, este necesară utilizarea unei tehnologii de spălare de tip indoor", se arată în raportul de specialitate ataşat hotărârii.

Astfel, consilierii locali au aprobat un tarif de spălare de 186,82 lei cu TVA la 1.000 metri pătraţi, chiar dacă, iniţial, RER Ecologic Service propusese suma de 201,76 lei. Tariful a fost aprobat cu condiţia ca, la finalul contractului, utilajul special folosit pentru curăţarea Pieţei Unirii să devină proprietatea municipiului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate
Probabil a crescut cursul valutar sau s-au scumpit carburantii. Ridicole totusi majorarile intre 2 si 16% doar. Consiliul ar fi aprobat fara indoiala procente mai serioase ,trebuie sa manince si gura lor...ceva
Postat 31 August 2016, 20:38 de excalibur
MULTUMIM PARTID IUBIT, MULTUMIM MARIT SULTAN
" Tarifurile sa creasca ", sa avem noi " cosmare " ! Intre timp igluu-rile de langa Cartierul Europa au disparut de ieri 30 august 2016 ! Deh, Ioana Irina s-a mutat !
Postat 31 August 2016, 11:29 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON