URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2014, 10:39

Clubul cinefililor: Ca alternativă la filmele "de mall", un grup de cinefili se întâlnesc pentru a viziona pelicule de artă

Clubul cinefililor: Ca alternativă la filmele "de mall", un grup de cinefili se întâlnesc pentru a viziona pelicule de artă MINI-CINEMA. Proiecţiile săptămânale ale cineclubului "Marienbad" se ţin în mediateca Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", unde, după genericul de final, spectatorii împart impresii despre peliculele vizionate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peliculele care au transformat cinematografia în cea de-a şaptea artă le sunt propuse orădenilor în fiecare săptămână la întâlnirile singurului club de cinefili din Oradea.

Iniţiativa înfiinţării Cineclubului "Marienbad" i-a aparţinut unui tânăr sătul de blockbustere, care s-a decis să-i ajute şi pe alţi orădeni de vârsta lui să descopere capodopere semnate de regizori precum Federico Fellini, Jean-Luc Godard ori Orson Welles.

Omul cu ideea

Dacă vor să vadă un film altundeva decât în propria sufragerie, orădenii au de ales între cele două cinematografe din oraş, care rulează însă aproximativ aceleaşi pelicule, fiind vorba, cu mici excepţii, doar de noile apariţii de la Hollywood, care promit să vândă bilete. Şi totuşi, nu e singura variantă.

De un an şi jumătate, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" găzduieşte întâlnirile săptămânale ale Cineclubului Marienbad, care şi-a luat numele după filmul apărut în 1961 şi regizat de Alain Resnais, "L'année dernière à Marienbad", faimos pentru povestea lui enigmatică. Aceasta porneşte de la întâlnirea dintre un bărbat şi o femeie, personaje fără nume, într-un castel. În timp ce el susţine că s-au cunoscut cu un an înainte la Marienbad, ea spune că nu, iar regizorul lasă povestea la fel de ambiguă până la final.

13_Sorin_Ghent_bihoreanul.jpgIdeea înfiinţării unui asemenea club i-a aparţinut orădeanului Sorin Ghenţ (foto). Întors din Capitală, unde a studiat la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice şi a urmat un curs de regie, Sorin a vrut să pornească în Oradea un proiect în cadrul căruia tinerii, dar nu numai, să poată descoperi peliculele considerate de critici ca fiind de artă. "Am fost şi sunt pasionat de filme de artă. Căutam regizori şi diverse curente cinematografice şi nu m-am mulţumit cu ce apare la cinema. În Bucureşti am găsit o cinematecă funcţională, dar la noi nu există", povesteşte Sorin.

Artă pe peliculă

Cum a ales denumirea clubului? "Filmul Marienbad este construit ca un puzzle imposibil. M-am gândit că şi oamenii care şi-ar dori să frecventeze un astfel de club vor să desluşească fiecare film ca pe un puzzle, să-l dezbată şi să-l comenteze", mai spune Sorin. Ambiţios, orădeanul şi-a prezentat proiectul conducerii Bibliotecii Judeţene, care l-a sprijinit oferindu-i logistica necesară, dar şi spaţiul pentru întâlniri, mai exact în Mediateca instituţiei, secţie condusă de Mirela Petronie, ea însăşi o cinefilă.

"La început am prezentat, pe rând, 2-3 filme ale unui regizor, precum Federico Fellini, Orson Welles ori Akira Kurosawa, dar am abordat şi diverse curente cinematografice, precum noul val francez", spune Mirela Petronie. Organizatorii îşi doresc să promoveze în faţa spectatorilor doar producţii de calitate. "Proiectăm pelicule care au făcut din această industrie cinematografică cea de-a şaptea artă, nu orice film vechi ori premiat", subliniază Mirela.

De la Fellini la Tarantino

Din vara lui 2012 la Bibliotecă au rulat aşadar filme precum "La Strada" (Federico Fellini), "Un condamnat la moarte a scăpat" (Robert Bresson), "Une femme este un femme" (Jean-Luc Godard), "Citizen Kane" (Orson Welles), dar şi producţii recente cum ar fi "Tinereţe fără tinereţe", bazat pe nuvela omonimă a lui Mircea Eliade şi ecranizat în 2007 în regia lui Francis Ford Coppola. În această săptămână va fi rândul curentului post-modernist, iar pelicula aleasă de cele două gazde este celebra "Pulp Fiction", în regia lui Quentin Tarantino.

După fiecare proiecţie, spectatorii - care în zile bune sunt în jur de 20-30, iar în altele şi doar 10-15 - sunt invitaţi la dezbatere pe marginea secvenţelor şi mesajelor abordate de creatori. "După o perioadă, ei învaţă să privească o peliculă dincolo de acţiune şi să fie atenţi la simboluri", spune Mirela Petronie.

Întâlnirile Cineclubului Marienbad se ţin în fiecare vineri, de la ora 18, iar participarea este gratuită pentru orice curios. Cât despre propunerile cinematografice interesante, iniţiatorii asigură că nu se vor epuiza curând...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
=
Cuca Macaii = Republica Autonoma Binsh. HUO ! GO HOME !
Postat 08 Martie 2014, 16:43 de ab
movie
spunea * frustrat tont si incult aciutit in Oradea de la Cuca Macaii ...
Postat 08 Martie 2014, 12:51 de ax
O gașca de poponari
Niște pierde vara, care nu produc nimic pentru societate.Șanț satul de toți analfabeții cu apucături de intelectuali
Postat 08 Martie 2014, 12:26 de crsitian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON