URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2017, 14:02

Clima, vremea şi organismul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp.

Vremea reprezintă starea condiţiilor meteorologice într-un interval scurt de timp, modificându-se chiar şi în timpul unei zile. Vremea şi clima acţionează asupra organismului, influenţând în mare măsură desfăşurarea proceselor fiziologice, caracterul activităţii economice şi condiţiile de viaţă.

Principalii factori care participă la formarea climei sunt latitudinea şi longitudinea geografică, intensitatea radiaţiilor solare (căldura solară şi temperatura aerului cresc de la Nord spre Sud), circulaţia atmosferei, relieful zonei şi gradul de industrializare.

Zonele climatice sunt: cele două zone polare, cele două zone temperate şi zona tropicală. În funcţie de apropierea sau depărtarea de suprafeţele mari de apă, distingem clima maritimă (sau oceanică) şi cea continentală. La noi există un climat continental influenţat de lanţul carpatic, Martea Neagră şi chiar şi cea Mediterană (cea mai mare parte a ţării cuprinde clima continentală a zonelor climatice din Europa Centrală, cu influenţe mediteraneene în sud-vestul Banatului, sudul Olteniei şi al Dobrogei). Despre caniculă, în numerele viitoare.

ATENŢIE! Diferitele tipuri de climă au influenţe asupra organismului. Climatul alpin (peste 1000-2000 m) este excitant, producând creşterea numărului de globule roşii din sânge, a volumului respirator, a frecvenţei pulsului, a tensiunii arteriale şi a metabolismului general. Climatul subalpin (între 500 şi 1000 m) are efecte stimulatoare  asupra organismului, fără să aibă un efect excitant. Climatul de şes şi coline (sub 500 m) este un climat de cruţare pentru bolnavi şi convalescenţi. Climatul de stepă solicită organismul, având un caracter excitant. Climatul marin este excitant prin radiaţiile solare şi cele ultraviolete care abundă, prin curenţii puternici de aer şi aerosolii salini cu conţinut de iod (climatul litoralului nostru este un climat marin influenţat de cel de stepă din vecinătate care îl îmbunătăţeşte). Climatul zonelor polare provoacă modificări sezoniere ale funcţiilor fiziologice, iar cel al zonelor de deşert influenţează tot organismul, prin creşterea necesităţilor hidrice de până la 10 l pe zi, eliminându-se prin transpiraţie până la 90% din apa ingerată (faţă de până la 50% în zonele temperate).

REŢINEŢI! În marile oraşe temperatura aerului este mai ridicată decât în zonele din jur, ca urmare aerul cald urban se ridică în sus datorită deplasării aerului rece de la periferie spre centru, favorizându-se cumularea poluanţilor şi scăderea consecutivă a numărului de ore de iradiere solară. O mare influenţă asupra climei o au plantaţiile de păduri, acestea având rolul de a scădea temperatura aerului în sezonul cald, de a mări umiditatea atmosferică, de a atenua forţa vânturilor şi de a scădea poluarea aerului, fiind denumite pe drept cuvânt "aur verde".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON