URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2010, 10:08

Ceauşescu a rămas "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Nisa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Siteul politicall.ro scrie că, după ce în urmă cu 25 de ani a fost distins cu titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Nisa, Nicolae Ceauşescu beneficiază şi astăzi de aceeaşi distincţie, pentru că titlul nu i-a fost retras între timp.

Titlul în cauză i-a fost acordat fostului preşedinte al României într-un moment în care făcea efoturi pentru poza într-un "rebel" faţă de regimul de la Moscova, fapt care a încurajat puterile occidentale să acorde o atenţie specială României. Vizita în China, apropierea de regimurile controversate ale Orientului - Siria, Libia, liderii palestinieni - au însemnat şi răcirea relaţiilor cu Occidentul la sfârşitul anilor '70, dar mai ales în ultimul deceniu al dictaturii ceauşiste.

În ultimii ani în care acesta a deţinut puterea, imaginea liderului PCR şi a regimului său politic s-a înrăutăţit considerabil. Cultul personalităţii, teroarea şi dictatura au luat locul brutal "comunismului cu faţă umană" pe care fostul dictator a încercat să-l promoveze în primii săi ani la conducerea ţării şi era de aşteptat ca distincţiile primite de el din partea Occidentului - un duşman al comuniştilor în acele vremuri ale "Războiului Rece" - să îi fie retrase. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Siuaţia a ieşit la iveală de curând, după ce un deputat francez a primit titlul similar din partea Universităţii din Nisa, dar l-a refuzat. Francezul Lionnel Luca face parte din partidul de guvernământ, iar tatăl său este de origine română. Lionnel a afirmat că titlul îşi pierde semnificaţia, pentru că în 1975 i-a fost acordat dictatorului comunist, Nicolae Ceauşescu.

Purtătorul de cuvânt al Universităţii din Nisa, Caty Conraux, a recunoscut ulterior că titlul nu i-a fost retras niciodată fostului preşedinte român, iar Lionnel Luca a replicat că nu înţelege "tăcerea care se menţine asupra acestui caz". Deputatul francez este fiul unui român care a fugit în timpul războiului de nazism, apoi de regimul comunist din România şi s-a stabilit ulterior în Franţa.

Pe de altă parte, Albert Marouani, preşedintele Universităţii din Nisa, a afirmat că regulamentul de funcţionare a acesteia nu permite retragerea titlului şi că acum 20 de ani, pe 25 ianuarie 1990, Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ a încercat să "revină asupra acestei distincţii", dar fără succes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON