URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2017, 16:42

Canicula

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.

Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici. Organismul uman se adaptează la caniculă printr-un mecanism complex numit aclimatizare, care durează între 7 şi 14 zile de la expunerea la temperaturile ridicate.

Odată cu modificările climatice din ultimii ani, prin care verile au devenit caniculare în majoritatea ţărilor europene, a crescut numărul deceselor prin şoc termic. Din păcate şi la noi s-au înregistrat cazuri de deces prin efectele caniculei. Există câteva reguli de profilaxie a efectelor negative determinate de caniculă:

- evitarea expunerii la soare între orele 11 şi 17 şi folosirea unor mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise);

- creşterea consumului de lichide la 2-4 l pe zi, o alimentaţie săracă în grăsimi şi evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice;

- duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată;

- evitarea unor eforturi fizice susţinute în perioada când temperatura atinge valorile maxime, iar activitatea din agricultură, şantiere de construcţii, hale industriale (unde nu există posibilitatea asigurării unui microclimat corespunzător), se va desfăşura dimineaţa şi seara;

- preocupări speciale de prevenire a riscurilor pentru sănătate la personalul care lucrează în sectoarele cu temperatură ridicată şi radiaţii calorice (laminoare la cald, furnale, cuptoare etc.);

- asigurarea de către angajatori, conform legii, a modificării programului de muncă în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi distribuirea către angajaţi a unor cantităţi suficiente de apă minerală;

- acordarea unei atenţii speciale copiilor, evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare şi evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule lipsite de posibilităţi de climatizare;

- persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, vor evita deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării acestora în condiţii de temperaturi ridicate.

ATENŢIE! Sindroamele datorate caniculei apar de obicei în primele zile ale instalării valului de căldură, înainte de instalarea mecanismelor de aclimatizare ale organismului. De aceea recomandările expuse sunt foarte importante pentru prevenirea afecţiunilor specifice caniculei, în special a şocului termic.

REŢINEŢI! Persoanele suferinde de boli psihice, cele cu alcoolism cronic, sau cele aflate sub tratament cu medicamente antipsihotice, anticolinergice sau diuretice, persoanele care locuiesc în locuinţe slab ventilate şi cele fără adăpost sunt cele mai expuse acestor afecţiuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
....mda
Este un subiect care nu intereseaza pe nimeni, cel putin pe stat. In conditiile in care ANAF-ul iti blocheaza conturile si nu mai poti sa cumperi angajatilor apa, de ce ne mai ascundem dupa deget. Care are noroc scapa, care nu DUMNEZEU sa-l ierte. Daca e cald, probabil DUMNEZEU vrea sa ne obisnuim cu caldura, sau dracu, acu cune stie unde e mai cald.
Postat 13 August 2017, 20:32 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON