URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2009, 18:59

Cancerul pulmonar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tragic e că, în momentul diagnosticării, doar 20% din pacienţi se află într-un stadiu localizat al bolii, în timp ce la 25% boala este extinsă la ganglionii limfatici regionali, iar 55% au deja metastaze la distanţă. Chiar şi la cei cu stadiul localizat, supravieţuirea la 5 ani de la depistare este de doar 30% la bărbaţi şi de 50% la femei. Aceste proporţii se menţin nemodificate semnificativ în ultimii ani, această boală fiind o problemă serioasă de sănătate în toată lumea.

Factorul de risc major este fumatul. Riscul de a face cancer pulmonar este de 13 ori mai mare la fumătorii activi şi de 1,5 ori mai mare la cei expuşi pasiv la fumul de ţigară faţă de nefumătorii neexpuşi. Se presupune că poluanţii industriali şi de mediu - ca de exemplu azbestul, radioactivitatea, cromul, oxizii de fier etc - ar avea un rol favorizant, alături de fumat, în apariţia bolii. Despre manifestările clinice, diagnosticul, tratamentul şi profilaxia bolii, în numărul viitor.

Atenţie!

Există o relaţie doză-efect între frecvenţa deceselor prin cancer pulmonar şi numărul ţigărilor fumate, astfel încât riscul este crescut de 60-70 de ori la un bărbat care fumează două pachete pe zi de 20 de ani, comparativ cu un nefumător. Dimpotrivă, şansa de a dezvolta boala scade odată cu renunţarea la fumat, dar nu ajunge niciodată la nivelul unui nefumător. Creşterea numărului de cazuri de boală la femei este de asemenea asociată cu creşterea fumatului.

Reţineţi!

Histologic se disting 4 tipuri de cancer pulmonar: scuamos (35% din cazuri), adenocarcinom (20%), cu celule mari (20%) şi cu celule mici (25%). Aproape 90% din pacienţii cu cancer pulmonar de orice tip histologic sunt fumători, în timp ce nefumătorii care totuşi dezvoltă boala fac de obicei adenocarcinom (la aceştia se pune şi problema existenţei unei tumori primare cu altă localizare). Cancerele de tip scuamos şi cele cu celule mici formează de obicei tumori centrale cu extindere în interiorul bronşiilor, în timp ce adenocarcinoamele şi cele cu celule mari formează nodului sau tumori periferice cu interesare pleurală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON