URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2018, 10:08

"Bucuraţi-vă!" Mii de credincioşi orădeni au participat la Slujba de Înviere în Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii de credincioşi orădeni au luat parte sâmbătă noapte la Slujba de Înviere oficiată în bisericile din oraş. Catedrala Sfântul Nicolae s-a umplut de credincioşi greco-catolici, în vreme ce Biserica cu Lună şi cea cu hramul Buna Vestire din Piaţa Rahovei s-au dovedit neîncăpătoare pentru ortodocşii veniţi să ia "lumină din lumină". Vremea călduţă de primăvară i-a făcut pe credincioşi să renunţe pentru mai bine de două ore la confortul casei pentru a trăi împreună bucuria Învierii Domnului.

Basul şi cu toaca mare!

Pe străzile din cartierele oraşului au început să apară grupuleţe în jurul orei 23. Adunaţi în cerc, tineri de toate vârstele povesteau între ei în timp ce aşteptau să le apară şi alţi prieteni pentru a porni spre centru.

O jumătate de oră mai târziu, grupuri compacte înaintau spre Piaţa Unirii. Venite cu maşina, taxiul sau pe jos, pâlcuri de orădeni dispăreau în bezna pieţei centrale.

Căsuţele închiriate de comercianţi cu bani grei în Târgul de Paşti erau închise, cu becuri cu tot! Trecătorii circulau privind la pantofi ca să ghicească unde-i duc picioarele.

În centrul pieţei grupurile s-au despărţit: greco-catolii au luat-o spre Catedrala Sfântul Nicolae, ortodocşii spre Biserica cu Lună, iar credincioşii de rit „bahic” spre cluburile din Pasajul Vulturul Negru.

Greu ca o zi de post, bass-ul emis de boxele localurilor din zonă concura cu ritmul alert al bătăilor de toacă de la biserici. Tinerilor de pe terase nu părea să le pese, însă. Adunaţi în jurul unei beri sau al unui pahar de tărie, clienţii discutau între ei folosindu-se mai mult de Facebook şi smartphone decât de vocale.

Atmosfera de club se întindea până în zona de food dinspre strada Iuliu Maniu, unde, tolăniţi pe europaleţi, orădeni de toate vârstele stăteau în bătaia unor mirosuri atât de tari de mititei, ceafă de porc şi kurtos kolacs, încât e de mirare că nu le-au căzut lumânările din mâini.

"Veniţi de luaţi lumină!", a răsunat apoi în difuzoare.

"Lăudat să fie Iisus"

În bisericile din centrul oraşului atmosfera a fost caldă. Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a slujit alături de omologul romano-catolic Laszlo Bocskei, aşa cum au făcut înainte cu o săptămână de Paştele Catolic. Îngesuiţi în biserică, credincioşii le-au sorbit cuvintele cu pioşenie, făcându-şi cruci.

Numeroşi la rândul lor, ortodocşii adunaţi la Biserica cu Lună şi-au trecut din candelă în candelă lumina adusă cu avionul tocmai de la Sfântul Mormânt din Ierusalim până când valul de foc a inundat platoul.

Oficiată de un sobor de preoţi condus de parohul Teodor Cristea, slujba a continuat minute în şir. "Hristos a înviat", a spus părintele Cristea. "Adevărat a înviat", au răspuns credincioşii.

"Învierea" lui Alex

Tăcuţi şi gravi, cu lumânările ţinute parcă anume sub bărbie pentru a lăsa pe feţe umbre grave, orădenii au urmărit slujba cu un aer sobru.

Singurul vesel a părut Alex, un cerşetor încă tânăr, puţin mai înalt decât un scaun, mut şi cu trunchiul transformat în potcoavă de o cocoaşă care-i provoacă probleme inclusiv la mers.

Bărbatul în trening a urmărit slujba ţopăind de pe un picior pe altul, frecându-se pe cap gânditor, mirându-se şi râzând fericit de câte ori băga mâna şi scotea din buzunar o salată de bancnote de 1 leu, doar să le verifice existenţa.

Alex nici măcar n-a fost nevoit să cerşească. Ici şi colo, câte un orădean impresionat de imaginea acestuia se desprindea din mulţime ca să-i dea bani. Judecând după frecvenţa "donaţiilor" e cât se poate de clar că tânărul avea să colecteze până la sfârştiul slujbei mai mulţi bani decât bătrânul care trecea prin mulţine cu tas-ul pentru biserică.

Bărbatul i-a îmbiat să dea bani inclusiv pe tinerii tolăniţi pe europaleţi. Aceştia l-au privit intrigaţi, au plătit şi-apoi au râs între ei. Prin comparaţie, orădenii de pe terasa din vecinătate, care au ales să petreacă Învierea la un mic şi o bere, au scăpat mai ieftin. Bătrânul cu "colecta" s-a oprit la bordură. Barul era pe domeniul public....

"Hristos a Înviat!"

La nici o jumătate de kilometru distanţă spre Ioşia, la biserica "Buna Vestire" din strada Piaţa Rahovei credincioşii au umplut inclusiv inclusiv piaţeta. Incontestabil au fost mai mulţi decât în alţi ani.

Însoţit de preotul Laurian Lucian şi tatăl acestuia, fostul vicar Augustin Lucian, parohul Ioan Marian lşi-a încheiat predica vorbindu-le credincioşilor despre întâlnirea Mântuitorului cu femeile mironosiţe de după Înviere.

"Dar cum mergeau ele să vestească ucenicilor, iată că Iisus le-a întâmpinat şi le-a zis: "Bucuraţi-vă!", iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi i s-au închinat", a predicat părintele.

Când ceasul a trecut de ora 2, afară au început să se împartă deja Paştele. În grupuri mici, pe rude şi prietenii, credincoşii s-au îndreptat către punctele de distribuire. Coşurile mari cu Paşti picurate cu vin s-au golit rapid.

"Nu vă temeţi. Vine alt coş imediat, avem Paşti pentru toată lumea", a spus "şeful" punctului de distribuire. Lucru care s-a întâmplat rapid, ca printr-o minune de praznic împărătesc. Bucuraţi-vă, deci, Hristos a înviat!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bucurati-va!
Adevarat a inviat!
Postat 09 Aprilie 2018, 04:22 de unu
Putea fi altfel?
Se putea, oare, să se fi făcut un articol serios despre această frumoasă Sărbătoare? Nu, doar zeflemea lipsită de gust...
Postat 08 Aprilie 2018, 14:23 de cartisalex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON