URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2009, 12:11

D'ale lui Caragiale

D'ale lui Caragiale 8 ÎN 1. După ce ultima piesă de Caragiale jucată de trupa Iosif Vulcan a fost "D'ale carnavalului" cu câţiva ani în urmă (foto), conu' Iancu revine pe scena orădeană mai în forţă ca oricând, spectacolul "D'ale lui Caragiale" reunind esenţa a opt dintre cele mai cunoscute piese ale sale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elev fiind, când cineva îţi impune să parcurgi o carte, parcă numai să citeşti nu-ţi vine. Dar când personajele se desfăşoară chiar sub ochii tăi, povestea poate fi chiar plăcută.

Ca să apropie elevii de teatru, fără a-i lăsa în caznele "lecturilor obligatorii", actorii din trupa Iosif Vulcan organizează, în premieră, un turneu prin clasele de gimnaziu ale liceelor orădene. Unde vor da viaţă, din nou, Mamiţicii, domnului Goe ori obraznicului Ionel Popescu...

Caragiale reloaded

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului orădean a ales să-şi lanseze a treia premieră a stagiunii, "D'ale lui Caragiale", în şcoli. "E primul proiect al nostru de acest gen, o iniţiativă de două ori benefică - şi din punctul de vedere al elevilor, şi din cel al profesorilor - pentru că abordăm programa şcolară, dar şi prin faptul că îi apropiem de noi pe viitorii spectatori", explică managerul Teatrului, Lucian Silaghi.

Spectacolul se adresează elevilor de gimnaziu şi include un colaj de opt dintre cele mai cunoscute schiţe: Petiţiune, D-l Goe, Căldură mare, La Poştă, Vizită, Atmosferă încărcată, Situaţiune şi Lanţul slăbiciunilor. O parte se învaţă la clasă, altele poate ar trebui... "Dacă anumiţi profesori au ales pentru elevi piese ca D-l Goe, Vizită sau Lanţul slăbiciunilor, eu am vrut să continui şi să le dau ceva după gustul meu", explică regizorul Adrian Moraru.

Pornind de la premisa că schiţele se dovedesc valabile şi în actualul context politico-social, spectacolul grupează scene care surprind ridicolul sau chiar absurdul relaţiilor dintre oameni, dar şi hazardul, întâmplările prin care trecem cu sau fără voia noastră. "Am ales "Situaţiune" de pildă, pentru că aici se încadrează situaţia politică a României, tâmpenia, marasmul şi degringolada, iar "Petiţiune", ca să exemplificăm nivelul jenant al funcţionarilor, al angajaţilor care lucrează la stat", spune regizorul.

Şcoala la teatru

Având la bază scenografia lui Dan Munteanu, spectacolul "D'ale lui Caragiale" îi va avea în distribuţie pe Emil Sauciuc, Tiberiu Covaci, Alexandru Rusu, Corina Cernea, Angela Huşanu, Mihaela Gherdan, Anca Sigmirean, Andrian Locovei, Ioan Ruscuţ, Denisa Vlad şi Alexandru Cuibuş.

13 Tersan.jpgSchiţele se succed într-un spectacol de circa 70 de minute, iar elevii care vor dori să vizioneze spectacolul vor plăti doar 7 lei. "Cea dintâi reprezentaţie va avea loc la Liceul Greco-Catolic, miercuri, 11 noiembrie, de la ora 13, iar a doua este programată pentru vineri, 13 noiembrie 2009, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, de la ora 12", explică Aleodor Terşan (foto), organizatorul de spectacole al Teatrului.

În şcolile în care scena nu va fi adecvată pentru teatru, elevii nu vor fi privaţi de ea, copiii fiind invitaţi la Sala Studio. "Nimeni nu e obligat să vadă, participă cine vrea", mai spune organizatorul.

Teatru-lectură

”D'ale lui Caragiale" nu este singura iniţiativă menită să-i apropie pe elevi de teatru. Un alt proiect desfăşurat de instituţia orădeană se derulează în colaborare cu Colegiul Alexandru Roman din Aleşd. Elevii care vor să vină la teatru au la dispoziţie un autobuz special, al unei firme de transport cu care colaborează instituţia, iar în acest fel vor plăti doar jumătate din costul unei curse obişnuite Aleşd-Oradea.

Un alt program pentru liceeni este teatrul-lectură, în cadrul căruia actorii recită elevilor scene din dramaturgia lui Lucian Blaga (Meşterul Manole, Zamolxe), Marin Sorescu (Iona, Matca. A treia ţeapă) şi Eugen Ionescu (Scaunele). "Pentru anul acesta mai avem programate spectacole la liceele Greco-Catolic şi Aurel Lazăr, dar vor mai fi şi în alte şcoli", spune organizatorul de spectacole al Teatrului. Pentru că altfel înveţi când personajele prind viaţă în faţa ta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON