URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2014, 07:48

Bătălia pentru CET: 21 de firme, implicate în confruntarea pentru centrala de 54 de milioane de euro

Bătălia pentru CET: 21 de firme, implicate în confruntarea pentru centrala de 54 de milioane de euro URGENT ŞI EFICIENT. Câştigătorul licitaţiei va livra municipalităţii, la cheie, o centrală pe gaz care va înlocui actualele cazane pe cărbune, energofage şi poluante. "În februarie ar fi bine să avem un câştigător, pentru că timpul rămas pentru implementarea proiectului e destul de scurt. Până la finalul lui decembrie 2015 ar trebui să avem centrala funcţională", speră primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei asocieri de firme, 21 de aliaţi, o singură lucrare! Bătălia pentru construcţia noului CET pe gaz se anunţă înverşunată.

La o marjă de profit de numai 5% din valoarea investiţiei, estimată la 54 milioane euro, câştigătorul licitaţiei va rămâne după finalizarea lucrărilor mai bogat cu 2,7 milioane euro. Cea mai mare licitaţie din istoria oraşului a intrat săptămâna trecută în faza deschiderii ofertelor, iar concurenţa este acerbă.

Trei pentru CET

Achiziţia noului CET pe gaz este de departe cea mai mare licitaţie din istoria oraşului. Pentru cele circa 54 milioane euro puse în joc de municipalitate, din care jumătate din fonduri europene, şi-au depus ofertele trei asocieri de firme româneşti, sprijinite de alte 18 companii din ţară şi străinătate. La licitaţie s-au înscris asocierile formate din Construcţii Bihor şi Fovallalkozo (Ungaria), Romelectro Bucureşti şi Istroenergo Group (Slovacia), respectiv Elsaco Engineering Botoşani şi STC spa.

04_Ilie_Bolojan_bihoreanul.jpgDeşi numărul ofertelor ar putea fi considerat mic, primarul orădean nici nu spera la mai mult. "Să fim realişti! Centrala pe gaz este ca un reactor de avion, implică un grad ridicat de complexitate, care nu este la îndemâna oricui", spune Ilie Bolojan (foto).

Umăr la umăr

Chiar dacă preţul ofertat de cele trei asocieri nu a fost făcut public în această fază a licitaţiei, BIHOREANUL a aflat că bătălia va fi crâncenă, iar competitorii aleargă umăr la umăr. Spre deosebire de alte licitaţii, în care preţul final a coborât şi la jumătate din cel estimat de proiectanţi, la procedura de achiziţie a centralei pe gaz cifrele sunt aproape identice sumei puse la bătaie.

Spre exemplu, raportat la cei 242.988.812,15 lei, reprezentând preţul estimat de municipalitate, asocierea condusă de Elsaco a renunţat la doar 15 bani în oferta depusă. Asocierea al cărei lider este Romelectro a ofertat cu 108.720 lei sub preţul estimat, iar Construcţii Bihor a cerut cu 23.903.805 lei peste acesta. Conform caietului de sarcini, ofertanţii puteau depăşi cu până la 10% preţul estimat, iar firma orădeană s-a oprit în pragul de 9,8%.

Chiar şi aşa, preţurile sunt extrem de apropiate. "Ofertele foarte strânse înaintate de companii arată că revizuirea proiectului a fost făcută în termeni financiari corecţi, iar preţul estimat a fost unul realist", spune Bolojan.

Preţul nu e tot!

04_Marius_Mos.jpgCu toate că a pretins cei mai puţini bani în schimbul noului CET pe gaz, asocierea Romelectro e departe de a fi câştigat cursa. "Criteriul de atribuire a licitaţiei este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Asta nu înseamnă că preţul cel mai mic este singurul criteriu, chiar dacă e cel mai bine punctat", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, structura municipalităţii care a atras cofinanţarea europeană de 50% necesară proiectului. Moş spune că acesta este şi motivul pentru care, după deschiderea ofertelor, comisia de licitaţie nu a făcut publice preţurile ofertate. "În perioada următoare se va analiza conformitatea ofertelor, care este o etapă eliminatorie în procesul de departajare, şi abia apoi se va trece la compararea lor, aşa că preţul singur nu este relevant", spune Moş.

Altfel spus, ca să nu compare mere cu pere, în prima fază comisia va analiza dacă ofertele au fost făcute potrivit caietului de sarcini, şi doar apoi le va analiza în baza criteriilor stabilite. Dintre acestea, preţul reprezintă 50% din punctaj, eficienţa instalaţiei - 28%, costurile de întreţinere - 10%, durata anuală de funcţionare neîntreruptă - 8% şi nivelul de noxe eliberat în atmosferă - 4%.

Mari şi tari

Fiecare competitor se bazează pe o experienţă lungă în domeniul construcţiei, montării şi întreţinerii de centrale. Spre exemplu, Construcţii Bihor, care a câştigat deja licitaţia pentru înlocuirea magistralelor de termoficare I şi III, s-a asociat cu ungurii de la OTF Fovallalkozo, cu experienţă din 1979 în livrarea de centrale pe gaz la cheie.

Înfiinţată pe 16 iunie 2013, cu numai două zile înaintea postării pe SEAP a anunţului privind intenţia de achiziţie a centralei pe gaz, Elsaco Engineering SRL, cu sediul în Botoşani, "pui" al firmei cu acelaşi nume specializată în aparate de măsurare, a intrat în alianţă cu italienii de la STC spa Italia.

STC este unul dintre cei mai mari furnizori de centrale "la cheie" din Italia, indiferent de sursa de producere a energiei. Înfiinţată în 1981 compania a vândut şi montat centrale în toată lumea, iar în februarie anul trecut a intrat pe piaţa din România cu un grup de cogenerare montat la o fabrică de hârtie din Călăraşi aparţinând unui grup de firme italian.

La "puricat" oferte...

Favorita licitaţiei este însă asocierea reprezentantă de grupul Romelectro din care face parte şi ISPE Bucureşti, consultantul care a propus trecerea CET-ului pe gaz. Bucureştenii, care au lucrat la majoritatea centralelor din ţară, s-au remarcat încă de la depunerea ofertelor prin contestarea repetată a documentaţiei, spre disperarea reprezentanţilor municipalităţii.

BIHOREANUL a aflat că Romelectro are avantajul că a ofertat cel mai mic preţ obţinând din start 50 de puncte spre deosebire de Elsaco cu 49,9 puncte şi Construcţii Bihor cu 45,5 puncte, dar şi cea mai ieftină mentenanţă, câştigând 10 puncte în vreme ce Elsaco a luat doar 2,8 puncte iar Construcţii unul singur.

În ceea ce priveşte eficienţa instalaţiei, firma bucureşteană a adunat 27,4 puncte ofertând, de departe, cel mai mare raport între energia electrică şi cea termică, de 97,3%, ceea ce înseamnă venituri suplimentare în bugetul centralei, în vreme ce Elsaco a strâns doar 10,9 puncte iar Construcţii Bihor, 14,6 puncte.

Sub aspectul noxelor, Romelectro s-a angajat, la fel ca Elsaco, că va aduce cea mai nepoluantă centrală, obţinând fiecare câte 4 puncte, în vreme ce instalaţia firmei Construcţii Bihor a adunat doar 2,4 puncte.

Câştigător la puncte

Singurul criteriu la care oferta Romelectro a fost devansată l-a constituit disponibilitatea anuală de funcţionare a instalaţiei, unde a adunat un singur punct datorită procentului de 95,6%, în vreme ce Elsaco a luat 3,2 puncte cu un procent de 96% iar Construcţii Bihor a adunat 8 puncte cu o durată de funcţionare de 96,9%. Asta nu mai are însă cum răsturna clasamentul.

Un calcul neoficial situează în clasamentul general Romelectro pe locul întâi cu 92,4 de puncte, secondată la mare distanţă de Construcţii Bihor cu 71,54 puncte şi abia apoi de Elsaco cu 70,95 puncte. Şi, în mod cert, dacă nu va fi aşa, bucureştenii îşi vor apăra interesele în instanţă. La fel cum vor face probabil, dată fiind miza pusă în joc, toţi perdanţii întrecerii...


GARANŢIE "BETON"
3.600.000

lei a fost numai garanţia de participare la licitaţia pentru achiziţia centralei pe gaz


CENTRALĂ LA CHEIE
Primărie, cumpăr CET!

Lansată încă din vara anului trecut şi amânată în mod repetat la solicitarea potenţialilor concurenţi, megalicitaţia organizată de municipalitate are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie, care să înlocuiască actualul CET pe cărbune.

Complet automatizată, noua centrală va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator termic de minim 8.500 metri cubi, două cazane de apă fierbinte, plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Câştigătorul licitaţiei va trebui să se ocupe de proiectarea şi execuţia lucrării, precum şi de instruirea angajaţilor care vor opera noua centrală. Furnizorul îşi va asuma un termen de finalizare a lucrărilor de 18 luni, sub sancţiunea unor penalităţi de minim 0,3% din valoarea contractului pe zi de întârziere.

Achiziţia centralei este finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene şi 45% din fonduri de la bugetul de stat, diferenţa fiind acoperită de municipalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
DE CE A VRUT ATÂT DE MULT BOLOJAN CENTRALĂ PE GAZ
Legătura cu \"reactorul de avion \" este că pe BOLOJAN îl obsedează \"avioanele \" si faptul că Consiliul Judeţean şi Aeroportul Oradea au obţinut banii pentru modernizarea pistei aeroportului Oradea şi NU Primăria Oradea care voia să preia aeroportul , sa le dea de lucru prietenilor de al SELINA care au incercat sa-l mituiasca pe ŞOVA . Oare la Oradea au alte obiceiuri sau a devenit o deformaţie profesională şi un reflex moştenit la Oradea. Deci \"un comision pierdut \" care s-ar fi adăugat la comisionul pentru centrala pe gaz\" , înţelegem că doar nu suntem elevi la şcoala ajutătoare din Aleşd .
Postat 07 Februarie 2014, 10:54 de COMISION DULCE COMIS
DE CE A VRUT ATÂT DE MULT BOLOJAN CENTRALĂ PE GAZ
Deci se cunoaste deja castigatorul ROMELECTRO. Constructii Bihor sunt \"mână moartă\" , participa doar formal pentru a asigura \"cvorumul\" , a fi concurenţă şi a valida oferta lui Romelectro , o \" înţelegere locală\" pentru că au câştigat deja contractul cu magistralele de termoficare, ELsaco TOT \"mănă moartă\", o firmă de pe plan local chiar dacă din Botoşani, cei cu repartitoarele de cădură locale. Un alt aranjament al lui Bolojan care se grăbeşte să ia comisionul pentru că \"în februarie ar fi bine să avem un căştigător care se ştie deja cine este, pentru o lucrare de aşa mare \"complexitate \"ca şi \"reactorul unui avion \", care-i legătura, comparaţie de profesor de şcoală ajutătoare. Chiar nici o firmă internaţională din afara cadrului local contracandidată la ROMELECTRO. PUTE A LICITATIE TRUCATĂ CINE CREDE CĂ BOLOJAN ESTE DEZINTERESAT CHIAR ESTE NAIV. ĂŞTIA CHIAR NE CRED PROŞTI. ATENŢIE DNA, SRI , ATENŢIE BĂSESCU CE FACE PRIMARUL PNL DE ORADEA . NU ESTE INTERESUL ORADENILOR SA SE ACHIZITIONEZE CENTRALA PE GAZ , INVESTIŢIE MARE CU COMBUSTIBIL SCUMP CU PROGNOZĂ DE CREŞTERE A PREŢULUI CU 150 % CARE VA PRODUCE GKAL PESTE PUTEREA DE CUMPĂRARE A ORĂDENILOR; ESTE INTERESUL LUI BOLOJA ŞI
Postat 07 Februarie 2014, 10:26 de COMISION DULCE COMIS
eugen
..cum ii Ghilea,Beni si actualul Claudiu Pop,saracu din casa copilului,toti pt relatii avere ,ciolan si doar ei si prietenii sitiu de ce.Noi ce i fara relatii cand ajungem sa ne mai incalzim un pic mai ieftin oare?multumesc
Postat 02 Februarie 2014, 14:13 de sabau
Nu CET e miza, ca daca ar fi nu s-ar fi prezentat nimeni sa salveze termia oradeana!
Atractia sunt cei 54 milioane euro, din care 85% sunt de la CE! Pe de alta parte, aceasta miza va fi si sfarsitul unor politicieni locali si oameni de afaceri, care peste 5-6 ani vor da mult si des cu subsemnatul, pentru utilizarea aiuristica a fondurilor europene care nu vor da rezultatul angajat prin contract de PMO!
Postat 30 Ianuarie 2014, 10:54 de Dare
vai,vai..
...cit devotament la Ghilea-constrcutiiBihor!Cetul devine o vaca buna de muls pt fostul prefect!Pe cind si Beni sa suga si el ceva de la primarie...!
Postat 30 Ianuarie 2014, 10:53 de gheorghe@sandor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON