URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2017, 18:53

Anul jubiliar Sfântul Ladislau, sărbătorit la Oradea printr-un pelerinaj de amploare, expoziţii şi concerte (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2017 se împlinesc 825 de ani de la canonizarea Regelui Ladislau I, considerat întemeietorul Oradiei, ocazie cu care Episcopia Romano-Catolică organizează alături de municipalitate o serie de evenimente ecumenice şi culturale, care se estimează că vor aduce în oraşul de pe Crişul Repede mii de turişti.

Anul întemeietorului

Detaliile legate de Anul Jubiliar Sfântul Ladislau au fost prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Baroc de episcopul László Böcskei, alături de viceprimarul Florin Birta şi de specialiştii în evenimente şi turism ai Episcopiei Romano-Catolice şi Primăriei Oradea.

Organizatorii pun la punct programe ecumenice şi culturale menite să pună în valoare viaţa, faptele şi moştenirea importantă pe care Sfântul Ladislau a lăsat-o în urmă. Regele Ladislau I a fost canonizat în 1192 în Cetatea Oradea.

"Acesta a fost un loc care a atras credincioşii şi care a devenit apoi, treptat, un loc de pelerinaj recunoscut nu numai în rândul creştinilor catolici, ci unul care a conferit şi un caracter european oraşului nostru. Oradea se bucura de anumite privilegii din partea Sfântului Scaun, care erau acordate bisericilor patriarhale din Roma şi doar altor câteva", a spus, miercuri, Excelenţa Sa László Böcskei.

Episcopul a spus că nu consideră că anul jubiliar este doar o sărbătoare a credincioşilor catolici, ci a întregului oraş şi chiar a întregii regiuni, unde cultul Sfântului Ladislau este cunoscut şi sărbătorit (Ungaria, Croaţia, Cehia, Polonia, etc).

Pelerinaj la Oradea

Unul dintre momentele importante şi spirituale ale Anului Jubiliar este pelerinajul diecezan din 14 mai, care va cuprinde o procesiune a credincioşilor cu relicvarul orădean al Sfântului Ladislau (care conține o bucățică din craniul regelui), precum şi o procesiune cu craniul Sfântului Ladislau, care va fi adus la Oradea - după sute de ani - din reclivarul de la Győr.

"Procesiunea va porni de la Catedrala Episcopală şi se va îndrepta spre punctul final Cetatea Oradea, unde este de fapt leagănul Episcopiei noastre. Pe lângă moaştele sfântului, păstrate în catedrala noastră, în acest an vom putea celebra această sărbătoare în prezenţa moaştelor care în anul 1566 au părăsit Oradea şi se află actualmente la Győr în Ungaria. După atâtea sute de ani vor reveni în Oradea pentru a aduce binecuvântare asupra oraşului şi locuitorilor acestora. Este un moment istoric", a spus episcopul.

Doar la pelerinaj sunt aşteptaţi circa 3.000 de credincioşi din România şi Ungaria precum şi din alte ţări.

Expoziţii şi concerte

Anul Jubiliar va mai cuprinde expoziţii specifice, deschise la Palatul Episcopal şi în Cetate, precum şi concerte de muzică religioasă şi muzică simfonică. De asemenea, Episcopia Romano-Catolică a început să tipărească mai multe pliante informative referitoare la moştenirea Regelui Ladislau, catedralele orădene şi relicvarele create pentru moaştele întemeietorului Oradiei.

Între programele anunţate se numără expoziţia ambulantă "Înnoire la temelii" (6 aprilie – 15 octombrie) despre viaţa şi meritele Sfântului Ladislau şi concertul de muzică ecleziastică "Regele Solomon, prizonierul lui Ladislau", semnată de Janos Illei (călugăr iezuit), care va fi dat pe 13 mai la biserica din Cetate.

De asemenea, a fost programată o proiecţie în aer liber despre Sfântul Ladislau, pe 20 mai, când pe faţada principală a Catedralei din Complexul Baroc vor fi prezentate, în mod animat, legendele despre Ladislau I. Tot atunci, în cadrul Nopţii Muzeelor, a fost programat evenimentul "Lumina străluceşte asupra celui drept", când – cu ajutorul unui iluminat special – vor fi prezentate şi explicate frescele din Sala Festivă a Palatului Baroc.

Cu tramvai dedicat

În programul Anului Jubiliar va fi inclus şi un concert deosebit de muzică simfonică, care va fi ţinut în aer liber în curtea Complexului Baroc şi va fi acompaniat inclusiv de focuri de artificii. Data concertului urmează să fie stabilită şi anunţată.

După conferinţa de presă de miercuri, organizatorii au invitat jurnaliştii la o plimbare cu tramvaiul inscripţionat cu Anul Jubiliar Sfântul Ladislau care a fost decorat şi cu replica unei picturi din Catedrala Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii. Tramvaiul a fost personalizat în urma unei înţelegeri între Primăria Oradea şi Episcopia Romano-Catolică şi va circula astfel prin oraş până în toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON