URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2014, 09:05

Amenzi "grase" date de Protecţia Consumatorilor înaintea sărbătorilor de iarnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În perioada 25 noiembrie - 20 decembrie, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor a desfăşurat o acţiune de control pentru a verifica modul de comercializare şi etichetare, precum şi calitatea produselor specifice sărbătorilor de iarnă, carne, produse zaharoase, ciocolată, produse de cofetărie şi patiserie.

Potrivit comisarului-şef adjunct al CJPC Bihor, Giani Bura, în timpul acţiunii au fost verificaţi 94 operatori economici, fiind constatate abateri la 89 dintre acestia. Amenzile totale aplicate de comisarii CJPC Bihor sunt în valoare de 223.500 lei.

Principalele deficienţe constatate au fost comercializarea produselor cu termenul de valabilitate depăşit, comercializarea produselor având modificări organoleptice (arsuri de frig), a produselor cu starea termică schimbată, a produselor cu etichete cu elemente de identificare şi caracterizare greu lizibile, cu caractere foarte mici, şterse, suprapuse, greu sau imposibil de citit.

De asemenea, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au mai descoperit produse cărora le lipseau datele de identificare ale distribuitorului sau importatorului şi traducerea elementelor de identificare şi caracterizare a produselor. Au mai fost aplicate amenzi şi pentru utilizarea unui mijloc de măsurare (cântar) care nu avea verificarea metrologică la zi şi pentru neafişarea preţurilor de vânzare ale produselor în mod vizibil, lizibil, fără echivoc.

În aceste condiţii, CJPC Bihor le recomandă cumpărătorilor să fie atenţi ce produse iau acasă:

- Pentru produsele neambalate (carne, peste, produse lactate, produse de patiserie şi cofetărie proaspete, etc) analizaţi aspectul produsului: culoare, miros, consistenţă, etc. Acestea trebuie să fie cele specifice produselor, nefiind admise modificări de nici un fel; Urmăriţi modul de expunere: comerciantul trebuie să asigure temperatura optimă de păstrare şi să respecte regulile privind vecinătatea produselor;

- Pentru produsele preambalate verificaţii starea ambalajului: igiena, etanşeitatea şi integritatea acestuia;

- Refuzaţi produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, ambalaje neetanşe sau care prezintă semne ale începerii procesului de fermentare;

- Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;

- Refuzaţi produsele care prezintă termenul de valabilitate modificat, şters sau depăsit;

- La cumpărarea produselor, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs şi păstraţi-l;

- Nu cumparaţi produse alimentare de la persoane şi din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care vă poate afecta sănătatea. Totodată, nu va poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială în cazul unei eventuale reclamaţii.

Cei care au întâmpinat probleme cu produsele cumpărate de la comercianţii bihoreni pot să se adreseze în acest sens CJPC Bihor. În perioada zilelor libere de sărbători, reclamaţiile vor fi preluate telefonic la numărul 0259.431.817.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON