URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2016, 10:00

Alarmant! În 3 ani, doar 6% dintre bihorencele cu risc de cancer de col uterin au fost trimise de medici la analize gratuite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O evaluare a DSP Bihor asupra activităţilor de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin derulate în ultimii trei ani în judeţ s-a soldat cu o concluzie şocantă: medicii de familie şi bihorencele însele nu sunt aproape deloc conştiente de câştigurile pe care le-ar putea avea dacă s-ar supune investigaţiilor, deşi în baza unui program al Ministerului Sănătăţii acestea sunt asigurate gratuit atât la Spitalul Judeţean, cât şi la Spitalul privat Pelican.

"În perioada 2012-2015 au fost efectuate în judeţul Bihor, în cadrul programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin finanţat de Ministerul Sănătăţii, un număr de 11.132 de testări citologice Babeş-Papanicolau, ceea ce reprezintă o rată de participare a populaţiei eligibile (femei cu vârstă între 25 şi 64 ani) de 6,12%", se arată într-un comunicat dat publicităţii de DSP Bihor în cursul zilei de miercuri.

Potrivit autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, principalii vinovaţi pentru gradul deplorabil de scăzut al educaţiei sanitare în rândul cetăţenilor sunt chiar medicii de familie, care ar trebui să fie pilonul cel mai important al sistemului de sănătate publică. Motivul? "Din cei 338 medici de familie aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Bihor, au contract cu una din cele două reţele (n.r. – Spitalul Judeţean sau Spitalul Pelican) doar 272 medici", iar din aceştia "doar 176 şi-au actualizat contractul cu reţeaua pentru perioada 2015/2016".

Potrivit DSP Bihor, în judeţ sunt comune din care în ultimii trei ani nici măcar o singură femeie nu a fost trimisă de către medicul de familie să-şi facă testul Babaş-Papanicolau, în ciuda gratuităţii asigurate de stat, ca exemple fiind date Auşeu, Balc, Bulz, Cherechiu, Cociuba Mare (unde există nu unul, ci doi medici de familie), Criştioru de Jos, Drăgeşti, Gepiu, Husasău de Tinca (unde, de asemenea, sunt doi medici de familie), Mădăras, Pomezeu, Săcădat, Sălacea, Sânicolau Român, Sârbi, Spinuş, Şoimi (deşi şi aici sunt tot medici de familie), Tărcaia, Toboliu, Vârciorog.

În alte patru comune, deşi există medici de familie care au făcut contracte fie cu Spitalul Judeţean, fie cu Spitalul Pelican, nicio femeie nu a ajuns la una din aceste două unităţi pentru investigaţiile în vederea depistării cancerului de col uterin.

Ca exemple pozitive, DSP a nominalizat medicii de familie din cinci comune, pentru faptul că rata participării pacientelor la acţiunile de screening este mai mare de o zecime: Ceica (23,91%), Roşia (16,91%), Budureasa (14,84%), Borş (12,24%) şi Bunteşti (10,46%). "Pentru aceste cinci localităţi apreciem în cel mai înalt grad dedicarea personalului medical şi considerăm că medicii de familie au desfăşurat activităţi mai eficace în vederea informării populaţiei feminine eligibile pentru participarea la depistarea cancerului de col uterin".

În cadrul programului naţional de screening, beneficiare sunt toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat, tot ce trebuie să facă acestea pentru a beneficia de gratuitate fiind să se prezinte fie la Spitalul Pelican, fie la Spitalul Judeţean, cu o trimitere din partea medicului de familie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON