URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2010, 11:02

Aditivii alimentari (4): Sursele aditivilor alimentari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Antioxidanţii pot fi naturali sau sintetici, iar conservanţii sunt numai sintetici. Antioxidanţii şi conservanţii sintetici se utilizează pentru protecţia produselor alimentare, fiind de natură fenolică.

Unii conservanţi acţionează ca substanţe antiseptice, având calitatea de a stagna multiplicarea microorganismelor saprofite de alterare din alimente şi putând inhiba sau distruge chiar şi microorganismele patogene pentru om.

Antisepticele folosite la conservarea produselor alimentare trebuie să îndeplinească două condiţii esenţiale: să nu prezinte toxicitate faţă de organismul uman şi să nu degradeze produsul conservat. Pentru îndulcirea produselor alimentare se pot folosi două grupe de compuşi: îndulcitori naturali (cu valoare energetică, cum sunt zahărul, zahărul invertit, glucoza, fructoza, xilitolul etc. şi îndulcitori naturali fără valoare energetică cum sunt dehidrocalconele, acidul gliceric, monelina etc.) şi sintetici (zaharina, ciclamaţii, aspartamul).

Agenţii de întărire sunt de trei tipuri: naturali, modificaţi şi sintetici. Cei mai importanţi agenţi de întărire sunt: gelatina, pectinele (E440), agar-agarul (E406), guma guar (E412), tragacanta (E413), esterii de celuloza (E460), amidonul modificat (E1400-E1450).

Atenţie! Îndulcitorii se utilizează pentru a conferi un gust dulce produselor alimentare. Prezenţa unui îndulcitor este autorizată în următoarele cazuri: în produsele alimentare fără adaos de zahăr sau cu valoare energetică scăzută, în produsele alimentare dietetice compuse destinate unui regim hipocaloric, în produsele alimentare compuse cu o durată de conservare prelungită, atât timp cât îndulcitorul este autorizat în unul din ingredientele produsului alimentar compus şi dacă produsul alimentar este destinat numai pentru prepararea unui produs alimentar conform legislaţiei în vigoare.

Reţineţi! Exemple de coloranţi: în categoria coloranţilor galbeni întâlnim: E100 (curcumina), E101 (riboflavina), E102 (tartrazina, produs chimic), E104 (quinolina), E107 sau Galben 2G şi E110 sau Galben Sunset (produse sintetice având ca sursă atât gudronul de huilă cât şi colorantul Azo). Din familia coloranţilor roşii fac parte E120 (acidul carminic, obţinut din surse naturale) şi E122 (azorubina), E123 (amarant), E124 (Roşu Ponceau) şi E127 (eritrozina), toate acestea având ca sursă gudronul de huilă sau colorantul Azo. Din categoria coloranţilor albaştri amintim E131 (albastru Patent), E132 (indigotina), E133 (albastru Brilliant), toate având ca sursă gudronul de huilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON