URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2010, 08:36

A început plombarea străzilor

Viceprimarul Gheorghe Carp a declarat luni în cadrul unei conferinţe de presă că începând cu 1 martie drumarii orădeni au ieşit la lucru. "Angajaţii Primăriei au făcut în luna februarie un inventar al străzilor cu probleme, iar începând de astăzi s-a şi trecut la plombarea lor. În prima etapă lucrările se vor executa pe 58 de străzi", a declarat Gheorghe Carp.

Tot începând din luna martie, societatea Drumuri Orăşeneşti a început lucrul la primele 6 străzi din totalul de 19 cuprinse în proiectul privind "Modernizarea de străzi în vederea fluidizării traficului între zonele de acces rezidenţiale şi funcţionale din Municipiul Oradea" finanţat prin Programul Operaţional Regional. Lucrările, care prevăd modernizarea a 9,11 kilometri de străzi, au fost adjudecate prin licitaţie de firma orădeană, iar conform contractului semnat cu Primăria Oradea, lucrările trebuie să fie finalizate până la sfârşitul lui iulie 2011. Primele străzi care vor intra în lucru sunt: Depoului, Margaretei, Morii, Ursului, Vaporului şi Miron Costin.

Mai mult de asfaltat

Prezent la conferinţa de presă, primarul Ilie Bolojan a anunţat că anul 2010 va însemna mai multe străzi asfaltate. "Spre deosebire de anul trecut, volumul de lucrări va fi mult mai mare. Înainte de toate o vorba de cele 19 străzi finanţate prin Planul Operaţional Regional, iar în al doilea rând vom demara lucrările de refacere a străzilor, din creditul de la BERD. Dacă anul trecut am folosit doar 2,5 milioane euro, anul acesta vom cheltui pe modernizarea de străzi 12,5 milioane euro", a spus primarul.

Primărie, caut diriginţi de şantier!

Pentru ca municipalitatea să poată beneficia de lucrări de calitate, Ilie Bolojan a spus că va implementa un sistem de recompensare a funcţionarilor care supervizează modernizarea străzilor. "Toţi cei care lucrează cu constructorii, de la conceperea caietelor de sarcini până la recepţionarea lucrărilor, vor primi stimulente. Dacă se va constata că funcţionarii au făcut recepţia lucrărilor şi fie că nu au văzut problemele lucrării pentru că nu sunt competenţi fie pentru că nu au vrut să vadă, vor fi concediaţi", a atenţionat primarul.

Ilie Bolojan a mai anunţat că municipalitatea va atribui prin licitaţie dirigenţia de şantier pentru lucrările care vor fi executate anul acesta. "Costurile lucrărilor au scăzut cu 30% - 40% prin licitaţie. Din banii economisiţi putem plăti 1% pentru dirigenţia de şantier pentru a avea lucrări de calitate", a declarat Bolojan.

Primarul a spus că firmele care îşi vor adjudeca lucrările de dirigenţie vor trebui să constituie un fond de garanţie din care municipalitatea va plăti refacerea lucrărilor în cazul în care recepţia lucrărilor s-a făcut sub standardele de calitate impuse prin contract.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON