URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2010, 11:21

500.000 de români trebuie să depună declaraţii privind drepturile de autor în fiecare lună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă până pe 25 august, declaraţiile trebuie depuse, nici statul, nici experţii fiscali şi nici contribuabilii însă nu ştiu exact cum va avea loc procesul de depunere a declaraţiilor sau a plăţilor aferente acestora, potrivit Gândul.

Deşi legea a intrat în vigoare de la 1 iulie, Guvernul a făcut publice normele metodologice de depunere a declaraţiilor pentru drepturi de autor abia la finele lunii trecute.

"Beneficiarii trebuie să depună, personal, aceste declaraţii, în fiecare lună, la autorităţile respective. Legea este foarte clară. În cazul veniturilor obţinute prin contracte de drepturi de autor, angajatul, beneficiarul este cel care depune declaraţiile. Mai mult decât atât, tot el este cel care le şi plăteşte, adică în momentul depunerii declaraţiei trebuie să meargă cu bani la el pentru a face plata pe loc", a declarat Luminiţa Ristea, managing partner Nexia International.

Luminiţa Ristea a mai precizat că valoarea contribuţiilor sociale, de 16,5% din venitul net, pe lună, nu poate fi mai mare decât echivalentul a 16,5% aplicat la cinci salarii medii brute pe economie, respectiv de 1.514 lei.

Mai mult, şi cei care nu obţin venituri din drepturi de autor sunt obligaţi oricum să depună o notificare oficială, la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, şi la agenţiile judeţene de ocuparea forţei de muncă, privind faptul că nu au avut venituri în luna precedentă. Amenda pentru nedepunerea declaraţiilor este de 2.500 până la 5.000 de lei. În cazul completării eronate a declaraţiilor, sancţiunea se încadrează între 300 şi 600 de lei.

Din cei 16,5% pe lună, 10,5% reprezintă contribuţia la sistemul public de pensii, 5,5% la cel de sănătate şi 0,5% la cel de şomaj. În cazul angajaţilor care sunt plătiţi, simultan, şi pe carte de muncă şi pe contracte de drepturi de autor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că nu este nevoie de nicio declaraţie, pentru că angajatul, având carte de muncă, este deja un asigurat al sistemului. "În cazul celor care obţin exclusiv venituri din contracte de drepturi de autor există, conform legii, obligaţia de a depune o singură declaraţie, la început, după care plata se face trimestrial, în funcţie de veniturile obţinute", au declarat reprezentanţii CNAS.

Aşadar, angajaţii care au şi carte de muncă şi contracte pe drepturi de autor nu vor plăti contribuţii lunare de 16,5% din venitul net, cum scrie în lege, ci de 11%, adică doar pentru pensii şi pentru şomaj. Experţii spun însă că acest lucru nu reiese, în mod clar, din normele de aplicare a noului Cod Fiscal.

Pentru că niciun oficial al Guvernului nu a prezentat clar ce presupune modificarea Codului Fiscal privind contribuţiile sociale aferente drepturilor de autor, mulţi angajaţi nu ştiu ce să facă.

O sursă bună de informare ar putea fi departamentul de "Asistenţă pentru contribuabili" din cadrul Fiscului (Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală), al cărui contact poate fi găsit pe situl www.anaf.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON