URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2011, 14:32

Orăşeni "pe sărite"

Orăşeni "pe sărite" ÎNTRE FOCURI. La cei 69 de ani, nea Ghiţă se trezeşte zilnic la 6. Din octombrie până în mai trebuie să-şi facă foc de două ori pe zi. Deşi stă chiar în spatele cartierului Luceafărul, bătrânul se încălzeşte pe lemne. La fel ca alte mii de orădeni care locuiesc în centrul oraşului...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încălzire pe lemne, case cu buda în curte şi lumină din lanternă. Aşa a ajuns Oradea ca în anul 2011 să-şi justifice orgoliul de municipiu de prim rang mai mult prin impozite decât prin confort.

După două decenii de extindere haotică, târgul de pe Crişul Repede suferă de boala unei urbanizări "pe sărite", în care centrul istoric scăldat în lumini de sărbătoare coabitează bizar cu uliţe neasfaltate rămase la stadii rurale şi cu cvartale de blocuri comuniste având aleile învăluite în beznă. Iar orăşenizarea e încă departe...

După lemne

Deşi pensionar, nea Ghiţă poate spune că încă mai lucrează cu jumătate de normă. Bărbatul pierde zilnic câte două ore, dimineaţa şi seara, să facă focul. "Dacă vrei căldură, pui pe sobă...", spune el resemnat.

Orădeanul locuieşte în buricul târgului, pe una din străzile din spatele cartierului Luceafărul, şi se încălzeşte cu lemn. Scump şi incomod. "O maşină de lemne, cam cât pentru o iarnă, costă 13 milioane de lei vechi. Dacă găsesc la banii ăştia! Că aici le iei din piaţă, nu e ca la ţară, din pădure", povesteşte bărbatul. În schimb, la fel ca la ţară, îşi crapă şi cară lemnele în casă. La fel fac sute de orădeni care locuiesc în buricul târgului, pe străzi precum Traian Moşoiu, Cuza Vodă sau Lungă, pe artere cum ar fi Calea Clujului sau Dragoş Vodă ori în zonele de case din Ioşia, Velenţa, Seleuşului sau Iorga.

"Nu se extinde!"

Sistemul de termoficare al Electrocentrale deservea anul trecut 141.000 de orădeni. Asta înseamnă că 30% din populaţie se încălzeşte pe lemne. Şi aşa se va încălzi şi-n continuare! "Deocamdată nu se pune problema extinderii reţelelor. Prioritatea noastră este să punem la punct sistemul existent", spune Daniel Ţigan, directorul de termoficare al Electrocentrale.

Motivul e simplu. CET pierde pe conducte cam 40% din agentul termic, iar creşterea debitului ca urmare a extinderii reţelelor ar majora pierderile şi mai mult. "La fiecare gigacalorie vândută cu 261 de lei, CET-ul pierde cam 12 euro. Să extinzi reţelele ar fi curată nebunie!", spune Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, care a gândit proiectul de reabilitare a CET-ului.

Pentru diminuarea pierderilor, municipalitatea va înlocui, pe bani europeni, 12 kilometri din reţelele magistralei M1 din zona Dacia şi M3 din zona Decebal-Vladimirescu. Investiţia, deşi se ridică la 20 milioane de euro, va elimina doar o parte din scurgerile de pe reţea. Nu de alta dar, vechi de trei decenii, reţelele secundare "puşcă" precum gheizerele. De 449 de ori numai anul trecut!

Gazul, un vis îndepărtat

În plus, Boloş spune că extinderea nu trebuie făcută oricum. "Un kilometru de conductă costă 150.000-200.000 euro. Dacă nu poţi recupera investiţia în 15 ani, nu merită s-o faci", zice directorul. Asta nu înseamnă, însă, că orădenii care se încălzesc cu lemne vor fi abandonaţi. Primăria va împărţi anul viitor oraşul pe zone de încălzire, păstrând la CET cartierele de blocuri şi vatra veche a oraşului, şi arondând la Distrigaz Vest zonele de case.

Firma a concesionat în 2004 de la Ministerul Economiei distribuţia de gaze naturale în Oradea pe 49 de ani, obligându-se ca până în 2007 să acopere tot oraşul cu o reţea de 300 kilometri de conducte. În 2011 lucrările aflate abia la jumătate s-au oprit. Pe fondul crizei şi din cauza pierderii consumatorilor industriali, Distrigaz a rămas fără bani pentru extinderea reţelelor. În schimb, a "ghicit" un sistem prin care împarte investiţia cu clienţii: firma se ocupă de proiect, autorizaţii şi conducte, iar clientul sapă şi apoi acoperă şanţul, cu prietenii sau cu o firmă autorizată.

Chiar şi aşa, doritorii nu se prea înghesuie. "De unde să am bani de săpat şanţuri şi cumpărat instalaţii pe criza asta? Sunt bucuros dacă pot asigura copiiilor ce le trebuie", spune Dorel, un orădean a cărui familie se încălzeşte tot cu lemne.

O apă şi-un pământ...

Dacă străzile rămase fără termoficare mai au de aşteptat, cele fără apă, canalizare sau iluminat public vor fi transformate anul viitor în şantiere. Compania de Apă Oradea a atras prin proiectul Aparegio finanţări de 102 milioane euro pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor din Zona Metropolitană Oradea, Beiuş şi Tinca. Directorul CAO, Ovidiu Gavra, declara la semnarea contractului că investiţia va elimina discrepanţele între diferitele zone ale Oradiei, ridicând la 99% gradul de acoperire cu reţele de apă şi canalizare.

De anul viitor vor fi înlocuite, spre exemplu, reţelele vechi din zona de case a cartierului Ioşia, făcând posibilă, pentru prima dată, asfaltarea străzilor, şi concomitent vor fi extinse conductele până în cartierele noi, cum ar fi Grigorescu şi Tineretului. Nu de alta, dar orădenii care au investit aici bani grei în locuinţe noi să aibă măcar confortul minim...

Să se facă lumină!

În ciuda feeriei care inundă noaptea centrul oraşului, zonele periferice şi cartierele muncitoreşti sunt încă scăldate în beznă. Statisticile arată că prin extinderea haotică a oraşului, gradul de acoperire cu iluminat public a coborât la 56%. Cel mai mic din ţară!

Ca să facă lumină, Primăria a încheiat anul trecut cu Luxten un contract de 25,5 milioane de lei pentru înlocuirea iluminatului vechi de 40 de ani din cvartalele de blocuri şi extinderea în cartierele noi. În 2011 firma a extins reţeaua existentă în cvartalele din Rogerius şi Nufărul unde, din raţiuni de economie prost înţeleasă, nu s-au pus becuri încă de pe vremea lui Ceauşescu, iar anul viitor se anunţă extinderea în carierele Grigorescu, Soarelui, Tineretului ş.a.

Indiferent că e vorba de termoficare, gaz, apă, canalizare sau iluminat public, operatorii au ordin să atace cu prioritate zonele intens populate. Ca orădenii să-şi dea seama că stau la oraş şi altfel decât după gălăgie şi aglomeraţie...


LA ALŢII LOGIC, LA NOI OCHIOMETRIC
Un PUG prea îndepărtat

Numărul mare de străzi fără apă sau termoficare are o explicaţie simplă: intravilanul oraşului s-a dezvoltat mai repede decât reţelele operatorilor de servicii. În străinătate, acest lucru ar fi imposibil. "Afară, dacă vrei să construieşti într-o zonă fără utilităţi, primeşti autorizaţie doar după ce te obligi să le introduci pe banii tăi", spune Ramona Brie, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar cu afaceri în Spania.

07 Antonio Sargenti.jpgAntonio Sargenti (foto), corespondent consular al Italiei în Bihor şi Satu Mare, spune că în ţara sa nici nu se pune problema ca oraşele să se dezvolte haotic. "Cel care alege în ce zonă se vor dezvolta construcţii civile sau industriale este Consiliul Municipal. Terenul nu se dă, însă, oricum. Primăria e obligată prin lege să aducă utilităţile iar eu, când merg să-l cumpăr, plătesc pentru ele o sumă în plus, în funcţie de mărimea parcelei", spune Sargenti.

În 2008, Consiliul Local Oradea a adoptat o hotărâre similară, prin care cei care introduc suprafeţe de teren în intravilan se obligă să le şi construiască utilităţi, dar aceasta nu a apucat să fie aplicată. Extinderile au fost blocate un an mai târziu, când municipalitatea a licitat noul Plan Urbanistic General (PUG). Lucrarea va fi gata abia la sfârşitul anului 2012 şi va constitui legea de bază pentru dezvoltarea oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
scump
nu stiu cine este acest domn ghita dar strada vladeasa si octavian goga are conducta de gaz numai ca este f.scump,si pe cuza voda are conducta de gaz deci domnule Simai documenteazate inainte de-a acuza nefondat
Postat 15 Decembrie 2011, 23:06 de karton
Urbanism ?! Cu cine ?!
Cine sa coordoneze ? Pe functia de arhitect-sef al Oradiei este o oarecare, plina de tot felul de calitati foarte apreciate de bolovan, de lucian chindlea si lista poate continua ! Respectiva, asa plina de calitati tot are o mica hiba (deh, nimeni nu-i perfect !) : distinsa si stimabila nu-i arhitect.Punct E ca atunci cand mergi cabinetul medical si te-ar consulta un veterinar (desi sunt veterinari care baga-n palarie multi medici de uman !).
Postat 15 Decembrie 2011, 19:35 de pinonel
,,Alesii'' sunt mana-n mana cu ,,dezvoltatorii'' !
Ce minciuni !!! Auzi : ,,In 2008, Consiliul Local Oradea a adoptat o hotărâre similară, prin care cei care introduc suprafeţe de teren în intravilan se obligă să le şi construiască utilităţi...'' Mai consilieri nesimtiti, spagari si mincinosi, cine aproba ,,donatiile'' terenurilor (viitoarele strazi !) ?! Oricine a parcelat un teren in loturi stie ca doua-trei loturi vor ajunge la cine trebuie, in schimb CL ii accepta ,,donatia'', adica viitoarea strada ! Aproape in fiecare sedinta de consiliu apare cate o acceptare de ,,donatie'' ! Dupa ce viitoarea strada este ,,donata'' municipalitatii, ,,dezvoltatorul'' incepe un circ pt. a i se aduce utilitatile ! Sunt toti niste mincinosi nenorociti !
Postat 15 Decembrie 2011, 15:08 de ionel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON